Počet zobrazení stránky

úterý 21. srpna 2012

Supermani a Princezna Džihání

Klasická situace která následuje po návratu superhrdiny ze záchranné mise vypadá tak, že ve chvíli, kdy si otře zpocené čelo, neb právě zachránil budoucnost lidstva, vrhne se na něj někdo z davu s výkřikem:
"Kde jsi byl? Proč jsi nezachránil moji dceru! (syna, manželku, kočku...)"
Tuhle reakci si kdysi na vlastní kůži zažili čeští turisté zachraňující spolucestující při potopení lodi Princezna Džihání na Nilu se u města Edfu v roce 1996.
Někteří místní, rozzuření tím že jiné zachránili ale jejich příbuzné ne, jim tehdy vyhrožovali smrtí. Je třeba říci, že spousta jiných turistů a Egypťanů z lodi prostě vyplavala a do žádného zachraňování se nehrnula. Ti samozřejmě výčitkami zahrnováni nebyli. 
Logické poučení z takové epizody by bylo:

NIKDY NIKOHO NEZACHRAŇOVAT!


To je ale dost v rozporu s tím, co já sám považuji jako ideál a vlastně také jeden z důvodů, proč bych nechtěl žít v Egyptě.
Jenže nemohu tenhle odporný povahový rys prostě jen tak přišít jednomu národu. Nebylo by to fér. Vím že se vyskytuje po celém světě, jde jen o to, kde má k projevení lepší podmínky. 
Včera mě dohnal i tady v České republice. Ukázalo se že spousta lidí, často i novinářů, má prostě potřebu se vyjádřit ke kauze Pussy Riot způsobem:

Bláznivejch ruskejch holek si všímáte, ale zastřelenýho arabskýho kluka ne, jste pokrytci!
 

Podobných vyjádření najdete dostatek v diskusích pod kterýmkoli článkem k této kauze, najdete je na blozích, na Britských listech a různě jinde.
Jako ve všech podobných případech to neslouží tomu, aby se lidé postavili proti takovým nespravedlnostem, ale naopak k tomu, aby byly volající umlčeni. Ani Superman nemůže zastávat všechny kauzy na světě najednou. Pokud je mu taková vlastnost přičítána, musel by prostě rezignovat. 
Ruské punkerky si podporu zasloužily právě tím, že se zachovaly hrdinsky. K tomu patří i onen velký mediální ohlas, připravené řeči a vůbec celý ten cirkus.
To ale neznamená, že by neriskovaly, naopak riskují stále velmi mnoho a bylo by dobré kdyby si všichni ti rozumbradové v médiích i v diskusích uvědomili, že by riskovat nemusely. Desítky milionů lidí v Rusku nic takového nedělají a také se o nich nepíše ani jim nehrozí celiny. 
Jenže současné Putinovské Rusko neudělaly takovým jakým je slečny a mladé paní z Pussy Riot. Udělaly ho takovým obyčejní Rusové, kteří čekají na Supermana, který všechno zařídí za ně a propaganda jim takového muže dává - stačí jí věřit. 
Jsem jeden z lidí, kteří se přinejmenším dost snažili nějak přimět média k informování o procesu s Pussy Riot ještě v době, kdy to tady nikoho nezajímalo. Věděl jsem, že v tu samou dobu pravděpodobně budou umírat hladem děti v Africe, v nějakém Arabistánu budou lynčovat křesťany a ateisty, do vlády USA se budou cpát šílenci (ZDE, ZDE a ZDE) , v Asii budou dětští otroci dál vyrábět součástky pro naše mobily a naši politici budou dál krást. 
Nemůžete to ale dávat za vinu těm, kteří už některou takovou kauzu řeší, protože už svou část práce dělají. Za tohle totiž můžete vy, kteří to dovolujete.
Vy kteří se na potápějící se loď jenom díváte ze břehu.

Žádné komentáře:

Okomentovat