Počet zobrazení stránky

pátek 24. srpna 2012

Kostel a bordel

Katolická církev vytáhla do boje o restituce další trumf: Na svém území zruší bordely, herny a billboardy!
To je nesmírně zajímavé, protože jde v podstatě o politickou proklamaci - dejte nám peníze a my za to něco uděláme. Nechtěla by třeba ten volební program ještě trochu rozvést?
Co třeba péče o bezdomovce? Jo jasně to teď není populární, tak boj proti korupci?

To prohlášení má také moc zajímavý kontext, ne nepodobný tomu když generální korupčník prohlašuje že s korupcí zatočí. ŘKC sice dlouhodobě vyvolává v lidech pocity viny ze sexu, sama ale po staletí "káže vodu a pije víno".

Už středověká církev odsuzovala jen "nemravné" chování obyčejných lidí, sama ale byla největším provozovatelem bordelů v Evropě. Bordely vlastnila sama církev i jednotliví církevní hodnostáři. Například biskup z Winchesteru byl ve 12. století známým vlastníkem bordelů na jihu Londýna. Na slavném Kostnickém koncilu bylo svezeno z okolí i ze vzdálenějších měst na půl druhého tisíce prostitutek, určených pro obšťastňování církevních hodnostářů.
Socha jedné z představitelek tohoto řemesla ostatně dodnes tuto epizodu připomíná.

Ale nechme středověk středověkem, už je to dlouho. Z nedávné doby tu máme mnohem zajímavější věci. Především sama vatikánská banka Istituto per le Opere di Religione je známá tím, že prala špinavé peníze z drog, hazardu a obchodu s "bílým masem".

To co si naši ani jiní křesťané nechtějí uvědomit je že přispíváním na misie v Africe a Asii často nevychovávají malé osvícené křesťánky, ale nezletilé prostitutky a prostituty. Zneužívání dětí jako pracovních a sexuálních otroků je na křesťanských misiích v málo rozvinutých oblastech poměrně běžné. Pokud to ovšem přežijí...

Je těžké přijmout že jsou to ony misie, na které se sbírají peníze v kostelích i u nás.

Měli bychom si znovu připomenout, že nám boj s prostitucí nabízí instituce, která čelí gigantickému celosvětovému sexuálnímu skandálu, který se do takové velikosti mohl rozrůst jen proto, že už dvacet století nepomáhá obětem ale pachatelům. (též tato kniha)

Prohlášení představitélů české ŘKC mělo samozřejmě vycházet z uměle budované představy, že církev je zárukou mravnosti. Až proto půjdete do kostela, nebo až se budete ve svatém nadšení kochat stavbami ve Vatikánu, neměli byste zapomínat, že právě Vatikán je zemí, která byla angažována ve všech větších válečných konfliktech (též L. H. Lehmann: Vatikánská politika za druhé světové války) od roku 1929 (založení městského státu) až dodnes a že je to také místo s nejvyšší kriminalitou na světě. Je zhruba 20x vyšší než v okolní Itálii.

Žádné komentáře:

Okomentovat