Počet zobrazení stránky

středa 16. ledna 2013

Vyberme si prezidenta!

Nebojte se, nehodlám porušit své předsevzetí nedoporučovat v nadcházejícím 2. kole prezidentských voleb jednoho z kandidátů. Přiznávám, že mi připadají oba špatní a nechci se nadále do té šaškárny zapojovat.

Vím, že v této volbě neměla velká část lidí toho "svého" kandidáta. Problém přitom nebyl v kandidátech ale v nás. Měli jsme si ho navrhnout! Náš problém je, že jsme ho neměli. A jaké vlastnosti by podle mě měl takový kandidát mít?

Ateista
Myslím, že by kandidát na prezidenta měl být dospělá osobnost a neměl by se stydět to před ostatními přiznat. Ostatně spřažení náboženství s prezidentováním už začíná mnohde na světě (i u nás) připomínat spíše starý (ne)dobrý feudalismus. Kde jinde by mělo takové tabu padnout než u tady, kde je na 80% ateistů a agnostiků.

Demokrat
Demokracie je nástroj, jak vybrat vhodné lidi na vhodná místa, jak využít jejich schopností a minimalizovat následky jejich chyb. Nový kandidát by měl nejen deklarovat, že je demokrat, ale měl by také vědět, co to znamená a opravdu tento postoj zastávat. Chování našich politiků i mnoha našich prezidentů bylo v minulosti (blízké i vzdálenější) často dost deformované jejich prapodivnou představou demokracie.

Sekularista
Nový prezident by měl vědět, že všechna dogmatická učení jsou zárukou konfliktů. Jediný způsob, jak udržet současnou multikulturní společnost pohromadě bez krveprolití, je důsledné sekulární zákonodárství a důsledně sekulární justice.

Kriticky myslící 
Jak "kriticky" případně "logicky" myslí současný prezident Václav Klaus, snad ani příliš zdůrazňovat nemusím. V každém případě by měl mít budoucí prezident vždy odvahu použít rozum na jakékoli dogma - ať už náboženské nebo třeba sociální či ekonomické.

Morální autorita
Nový prezident by měl být v prvé řadě humanista. Tento princip je zanesen v naší ústavě. Jeho hodnotový žebříček by měl být známý, srozumitelný a v souladu s tímto světonázorem.

Dobrý řečník
Můžete to brát jako výhodu nebo nevýhodu, ale mluvení je jednou z nejdůležitějších činností, kterou prezident vykonává. Člověk neschopný kultivovaného dialogu by se na místo prezidenta vůbec neměl dostat, stejně jako kdokoli, kdo se vyhýbá odpovědím na otázky a nedokáže srozumitelně formulovat svůj názor.


Politicky a sociálně znalý
Na rozdíl od oblíbené představy nemusí být prezident nutně již dříve významným politikem. Rozhodně by ale měl dobře vědět jak stát funguje na úrovni státních institucí i na úrovni ulice.

Když se na všechny podmínky pořádně podíváte, zjistíte, že by to zase neměl být takový problém. V principu jde hlavně o dvě podmínky, které skutečně změnit nelze - kandidát by měl mít dostetačnou inteligenci a etický talent.

U skupiny, která je předem takto definována inteligencí je procento věřících poměrně nízké - asi 7,3 %. I ostatní postoje jsou ve velké míře důsledkem dostatečného vzdělání, které lze za pět let hodně prohloubit.

Udělám teď takový hrubý odhad:
Máme 10 505 445 obyvatel, asi jednu třetinu z toho tvoří občané starší 40 let, tedy takoví, kteří by věkově mohli dosáhnout na funkci prezidenta. Asi 2,1% z toho představují lidé s IQ mezi 130 a 140 (t.j. asi 70 000lidí). Dá se ale předpokládat, že tak vysokou inteligenci prezident ani nepotřebuje. Pravděpodobnější bude rozsah někde mezi 125 do 135. Tam se už ovšem vejde něco přes 7% čtyřicátníků (přes 245 000 lidí).

Poznámka: Ve skutečnosti si myslím, že byla a je inteligence většiny našich prezidentů o mnoho nižší. Nemám ale způsob, kterým by to bylo možné otestovat.

Pokud předpokládáme, že je talent na etiku rozšířen v populaci podobně jako inteligence, měli bychom stále na vybranou asi mezi 18 000 lidmi. Dokonce i při aplikaci stejného pravidla na jeho řečnické schopnosti (což asi není zcela pravdivé) by nám tu ještě stále mělo běhat kolem 1200 potenciálně téměř dokonalých kandidátů na prezidenta.

Jde jen o to je najít!

2 komentáře:

  1. Je to pěkný přehled a zajímavá úvaha. Co ty, Petře, ovšem na názor, že tuctový prezident není to co právě teď potřebujeme?
    Jsem toho názoru, že stranická politika je u nás ve velké krizi co do obsahu i funkce a pokud k něčemu přímá volba prezidenta skýtá příležitost, je to vytvoření nového úběžníku politické a sociální dynamiky tohoto státu, který bude přirozeně oddělen od stranicko-politické sféry...
    Na to ale potřebujeme nějaký lidský vykřičník, jakým byl koneckonců jak TGM, tak VH, tak - fakt to píšu - KG.

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že vybírat preidenta jako"apel" je vlastně špatně. Funkce prezidenta je práce.To že se na něj podle mého výpočtu hodí max. 0,7% obyvatel rozhodně znamená že nejde o tuctové lidi, ale lidi, kteří mají na takovou práci vlohy. Stranická politika by ideálně neměla do volby prezidenta zasahovat vůbec, protože přímo volený prezident je vlastně zástupcem lidí proti stranickým politikům.

    OdpovědětVymazat