Počet zobrazení stránky

pátek 11. ledna 2013

Poslanecká sněmovna: Víra tvá tě uzdraví!

Tak nám poslanecká sněmovna odhlasovala, že homeopatika jsou "normální" léky. Něco bych k tomu podotkl, přestože většina vzdělaných lidí už v tomhle má jasno a věřící homeopacienty nepřesvědčím.

Vím, že člověk může být i velmi inteligentní a přitom zároveň věřit v nějakou blbost. Není to ani nijak překvapivé, protože i když máme představu, že je náš pohled na svět konzistentní, zůstávají oblasti, kde prostě musíme dát na vědomosti a zkušenosti lidí v oboru "kovaných".

Přesto právě u homeopatie není zase tak těžké pochopit, že jde opravdu o starý (ne)dobrý obchod s hadím olejem. Cokoli totiž má dokazatelné účinky, patří do medicíny. Alternativou k "tradiční medicíně" není "jiná medicína" ale šarlatánství.



Podstatou homeopatie, kterou uznávají i sami homeopatové, je ředění. Vezmete kapku něčeho, co je buď opravdu účinná látka nebo pouze látka, jíž jsou připisovány magické schopnosti (podle sympatetické magie) a ředíte...a ředíte... a ředíte... a ředíte... Bylo by to o hodně delší než reklama na vodku.

Prostě to nakonec naředíte tak, že máte bazén vody v němž je několik molekul původní látky. Je to ale kouzelná voda! Pamatuje si chování těch pár molekul toho co jste v ní rozpustili! Ne nějakých molekul, které v ní náhodou jsou, ale těch, které chcete právě vy! Tedy, tak to alespoň homeopaté tvrdí.

Povězme si nejprve něco o té vodě. Zaprvé není dokázáno, že by si voda něco pamatovala, ale kdyby si pamatovala, musela by si toho zase pamatovat mnohem více. Ostatně pokaždé, když vypijete sklenici vody, je slušná šance, že spolknete aspoň jednu molekulu, která prošla močovým měchýřem Olivera Cromwella. Ani destilovaná voda není tak čistá, aby se v ní nevyskytovalo pár molekul něčeho jiného.

Tak čistá není dokonce ani superčistá voda pro moderování jaderných reaktorů ani ta, která se používá jako scintillátor do detektorů neutrin. A to už se pohybujeme v takových parametrech čistoty, o níž se většině z nás nikdy ani nesnilo.

Podle základního paradigmatu homeopatie by tedy každý homeopatický lék byl v první řadě lékem na alergii na prach. Kromě různého bordelu ze vzduchu je to ostatně také o něco méně homeopatický roztok plastů a skla z nádobek, ve kterých se "léky" uchovávají. Že by lék proti silikóze a otravě plasty?


stejné video v češtině na TED TALKS

Dobrá, na začátku jsem řekl, že i inteligentní lidé věří různým blbostem, tato blbost je ale poměrně snadno odhalitelná, nepotřebujete ani doporučení od Sisyfa. Spousta inteligentních lidí jí bude přesto věřit, protože se prostě k onomu zamyšlení nedostanou.



Trochu jinak by to mělo být s našili poslanci, kteří jsou za taková zamyšlení placeni. Pokud se tedy nezamysleli, nedělali svou práci. Ještě horší to ale je, pokud se zamysleli a přesto se rozhodli takto. Znamená to, že jsou buď naprosto tupí a nepřístupní rozumovým argumentům, nebo dostali za takové rozhodnutí od medicinmanů tučně zaplaceno. Ve všech třech případech by samozřejmě neměli vykonávat funkce, které zastávají.

Naši posanci nepodpořili pověru, podpořili podvod, protože nyní bude stále těžší rozeznat skutečné léky od napodobeniny léku. Po schválení obřího tunelu zvaného "církevní restituce" by nás to nemělo zase tak překvapovat, ale neměli bychom se ani divit tomu, když se jednoho dne probudíme a kolem nás bude zase pro změnu středověk a to v lepším případě!

Podrobně o zákoně na OSACR.cz v článku: Homeopatie: léky mohou nyní uvádět v letácích léčivé účinky které nemají


1 komentář:

  1. Dostali zaplaceno, to je celkem jasný - na druhou stranu v příbalovém letáku bude stále uvedeno, že jde a) o homeopatikum, za b) že výrobek neprošel standartním schvalováním a za c) pravděpodobně zmizí větička, že se jedná o schválený potravinový doplněk. To by mělo spotřebitele dostatečně varovat. Náročný nakupovat v lékárnách je už dneska - kupoval jsem uhlí pro děti a magistra se mě jala přesvědčovat, že nic takovýho nevede, zato ale má calcium carbonicum, jestli by mi stačilo... Na to se nedá nic říct a poslanci to už asi ani nezhorší...

    OdpovědětVymazat