Počet zobrazení stránky

pátek 12. dubna 2013

Utahování šroubů

Předpovídání budoucnosti je nejnespolehlivější z lidských činností. Někdy je v té naší neschopnosti i kus naděje, že všechno může dopadnou i lépe než se zdá.

Není příliš těžké být poněkud paranoidní při pohledu na ten náš svět.
Když v roce 1975 pozoroval Gilles Kepel zvláštní jev, při němž se monoteistická náboženství přestávala přizpůsobovat modernímu světu a začala se naopak snažit připodobnit svět svým představám. Pustila se do toho s neobyčejnou vervou prostřednictvím politiky. Dnes už může něco takového považovat za "překvapivou myšlenku" snad jen Halík.

Poněkud hysterické výstupy  kolem vydání Dawkinsovy knihy Boží blud v českém jazyce zakryly skutečnost, že celé ateistické hnutí vzniklo jako alergická reakce na pronikání náboženství do výuky biologie na základních školách. Dnes už je patrné, že se ideologie "inteligentního designu" šíří po světě daleko mimo hranice USA.

Že se nás to netýká? Omyl! Už v říjnu roku 2005 se u nás v Paláci kultury konal sabat kreacionistů jako z doby temna, nazvaný  "Darwin a inteligentní projekt: Výzva pro vědu 21. století". Adventisté sedmého dne dokonce propagují nejuhozenější verzi kreacionismu - kreacionismus mladé Země.





Přejmenovaný kreacionismus se učí v celé Evropě i u nás. 
Pak je ovšem na místě se ptát: Jakou funkci takové školství plní?

Ještě křiklavějším příkladem je přijímání zákonů proti rouhání v EU a tresty za rouhání v Rusku, kde takový  zákon (zatím) neexistuje! Pronásledování "nepřátel církve" se dostává tak daleko, že katolická a pravoslavná církev dosahují srovnávání s muslimskými radikály.

Těžko lze jinak chápat třeba práci na celinách pro členky Pussy Riot, ani na tom ale není dost, kapela má být skutečně vymazána z povědomí lidí. Ruské státní orgány se snaží o její odstranění z internetu. 

Znalejší zabolí prosazování islamistických zákonů v Tunisku, které bylo vždycky výstavní skříní Severní Afriky, přinejmenším v tom, že mělo pěkně našlápnuto k sekulární demokracii. Za ním následují i další "osvobozené" arabské země, které se pomalu dostávají po stále větší tlak fundamentalistů.

Neméně depresivní jsou snahy o privatizaci internetu a jeho cenzuru. Jako vrcholky z toho všeho vyčnívá zákaz Wikipedie Putinovým režimem a znepřístupnění historického archivu NASA. I když jde o dvě věci vzniklé z různých důvodů, směr nabírají stejný - znepřístupňování informací na základních i vyšších stupních.

Korunu všemu nasazuje jásání českých médií nad životem a dílem Margaret Thatcherové, které zůstane v některých bodech navždy sporné a v jiných naprosto amorální. Rozhodně nelze jinak hodnotit její podporu apartheidu a mnoha hrůzných diktatur včetně Suharta a Rudých Khmérů.

Ekonomové se v podstatě shodují na tom, že vyvedla Velkou Británii z krize. Oponenti upozorňují na to, že spíše než její ekonomické postupy to asi byla těžba ropy, jejíž výnosy však polyká sociální podpora. Když jsme v roce 2011 sledovali s překvapením hořící Londýn, nedocházelo mnohým, že tohle je také pravděpodobně důsledek její politiky.



Ve Velké Británii v podstatě rozbila systém vzdělání, zvedla nezaměstnanost (na 3 miliony) a zavedla cenzuru. Postarala se o "otevření nůžek" a v podstatě zničila britskou střední vrstvu. Ostatně právě M. Thatcherová, jež byla takovým vzorem pro V. Klause, byla vzorem i pro postavu Adama Sutlera ve filmu V jako Vendeta. Fungování státní správy v její době se promítá i do filmu Brazil.

Ne, opravdu se nedivím, že všichni na sever od Birminghamu jsou už totálně namol. U nás se ale zatím zdá, že asi bude přenesena na nebesa.

Co to dohromady znamená? Budoucnost se zdá býti spíše taková "noir". Jediné naprosto otevřené možnosti šíření informací mají vlády a církve. Samovzdělávání je omezováno a svobodný přístup k informacím rušen. Proti svobodě bádání jsou vedeny kampaně. Zažíváme možná počátek jedné z největších konzervativisticko-plutokraticko-náboženských ofenziv.

Půvabně absurdní na tom celém je, že právě skupiny které často varují před nebezpečím "strašlivého Nového Světového Řádu" čili NWO nám připravují takovouhle budoucnost diktatur a theokracií.

U nás je zatím zdánlivý klid, ale neměli bychom se nechat mást. To že neexistuje výzkum o výuce kreacionismu na českých školách neznamená, že se nevyučuje. Naopak ze škol spravovaných církvemi mám informace o tom že ano.

Navyšování podílu pořadů propagujících náboženství v českých veřejnoprávních médiích, zvýhodňování přístupu náboženských skupin ke grantům a nakonec i ten finanční megatunel pro ŘKC dohromady říkají jen jedno - nejsme na okraji, jsme v oku orkánu. 

2 komentáře:

  1. Nebýt tak jednostranného a extrémního hodnocení Thatcherové, tak s Tebou souhlasím zcela. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to beru spíš jako vyrovnání těch nesmyslných chvalozpěvů. Jedna věc je, že se postavila odborům, které asi byly opravdu už moc samy pro sebe. Konzervativci slibovali zaměstnání a zvedli nezaměstnanost na historický rekord. Později si od toho pomohli prohlášením části nezaměstnaných ze invalidy (jo co si nezfalšuju...).
      Jiná a podle mě naprosto záporná stránka její vlády je tažení proti vzdělání a umění.
      O daňovém systému se u nás také neříká všechno. Ona snížila daně nejbohatším, ale zvedla nepřímé daně. Normální lidé tedy platili více než před ní.
      Další věc je její zamilovanost do diktatur a autoritářství - v tom patří po bok Muammara Kaddáfího, Suharta i Pinochetta. A pak jsou tam věci, které jsou jí magicky přisuzovány ale způsobit je nemohla - jako pád SSSR nebo nárůst HDP.

      Vymazat