Počet zobrazení stránky

úterý 9. dubna 2013

Cigáro kontra revoluce

Od nepaměti jsou revolucionáři a opovrhovaní umělci, zkrátka představitelé avantgardy a změny představováni s kouřícím vajglem v koutku úst. Jasně, čím větší revolucionář, tím větší cigáro. Takovej Castro si už mohl doutníkem i vykloubit čelist!

Čím větší revolucionář, tím větší žváro?
Blbost!

Takže vám chci teď říci něco zásadního - je to celé podvod! Neexistuje tendenčnější, pro-systémovější chování, než je kouření. Fakt!

Vážení hospodští brblalové, kolegové - kavárenští povaleči, vadí vám to, co dělá vláda s našimi penězi a jste odhodláni proti tomu něco udělat? Vím, že řeknete ano, ale na demonstraci vás nikdy nikdo neuvidí. Ostatně potom co se naši politici dokázali vysmát staticícovým demonstracím, by byl přiměřeným pokračováním možná nějaký ten atentát, ale do toho se nikdo pustit nechce ať už ze strachu nebo z morálních důvodů.

To ale rozhodně neznamená, že bychom byli proti svévoli našich papalášů zcela bezmocní. Když abolicionisté nesouhlasili s otroctvím, první co udělali bylo že odmítli platit vlasteneckou daň. Něco podobného můžete udělat i vy! Zasáhněte je systém na citlivém místě – přestaňte kouřit!

Asi moc nechápete. No dobře, zkusím vám trochu povědět, jak vlastně funguje kouření, respektive obchod s tabákem u nás.

Tak za prvé se u nás tabák rozhodně nepěstuje ve velkém. (Nevylučuji drobné pěstitele) To znamená že z koncového výrobku – vašeho žvára - je zaplaceno všechno od dělníka na plantáži, přes transport až po balení do krabiček. Minimum z toho se dělá tady, takže je doufám jasné že peníze, které za  nikotin utratíte putují od nás do ciziny. Dobrá, můžete říci, že prodej je mnohem ziskovější, než výroba, jenže i když tabákonosné firmy odvádějí daně zde, zisk putuje jinam.

Jediná věc, kterou politici z vašeho kouření uvidí, jsou peníze vybrané na daních, o ty je už ovšem zvýšena cena finálního výrobku, takže je vlastně neplatí tabákové firmy ale vy. Naposledy to dělalo údajně nějakých 49 miliard (44,986 miliard Kč na spotřební dani, zbytek DPH).

Pokud vám to i tak připadá jako nedostatečná motivace k tomu přestat kouřit, zamyslete se nad tímhle:

Každý rok vydá naše zdravotnictví na léčení následků kouření přibližně nějakých 30 miliard.  Tyhle miliardy pocházejí ze zdravotního pojištění, které jinak nespadá do daňového balíku a není tedy politiky zpronevěřitelné.  Když si ale zkazíte svoje zdraví kouřením, dostanou je ve formě daní z prodeje cigaret. Dalo by se říci, že z těch 49 miliard je asi 30 miliard vypumpováno z rozpočtu zdravotnictví do státní kasy. Proto naši politici tabákové firmy milují.

Vím, není to úplně přesně tak, ale dá se to tak brát.  Prodej cigaret tedy našemu státu nepomáhá a to že prodeje cigaret zvyšují daňové odvody a obrat jsou pak jen zdánlivě dobré efekty. 

Stěžujete si na platby u doktora? Divíte se že naši lékaři odcházejí do zahraničí? Vždyť jim sami berete peníze!

Zlobíte se na naše politiky že dali ŘKC z našich společných peněz desítky miliard, které jim nepatřily, ale další desítky miliard dáváte politikům aniž byste museli.

Přemýšlejte nad tím!

1 komentář:

  1. No jo, ale není to zas poněkud nehedonistické, odpírat si požitek, který člověku přináší rozkoš nebo ho baví?
    Spíš by to chtělo apel na podporu domácího pěstování tabáku - eventuálně nějakých jeho náhrad, ježto v našem klimatu se tabákovým rostlinkám zrovna dobře nedaří, svého času se sem odkudsi z Chorvatska (tuším) dovážely bylinné cigarety, které obsahovaly mátu, meduňku, list maliny, černého rybízu a ještě cosi (už si přesné složení nevzpomínám). Případně je taky možné (ale to už by bylo hodně protivládní a protisystémové) nabádání k tomu, aby si člověk ta cigára, doutníky nebo dýmkový tabák "pašoval" ze zemí, kde jsou daňově zatíženy minimálně, nebo úplně ideálně si je v zemích, které jsou producenty tabáku, kupoval přímo od místních farmářů nebo drobných výrobců.
    Další možností je přejít na kouření vodní dýmky, existují totiž (i v některých čajovnách, minimálně v mnohých pražských) i směsi do vodní dýmky neobsahující tabák, které tím pádem ani nemůžou být zatížené daní z tabáku. Chuťově se od "běžné" (tabák obsahující) vodárny prakticky neliší.
    A nevím, jak jsou daňově zatížené náplně do e-cigaret, navíc i v e-cigaretách existují směsi bez nikotinu, které by nejspíš nějakou tabákovou daní taky neměly být zatížené.
    Btw - taky alkohol je zatížen daněmi dost nehorázně, relativně nejméně domácí (české a moravské) víno, takže nechci-li cpát Kalouskovi do chřtánu moc, je vhodné pít výhradně nebo skoro výhradně to.

    OdpovědětVymazat