Počet zobrazení stránky

čtvrtek 21. června 2012

Poslanecké pistole

Při zatýkání Davida Ratha se ukázalo, že má u sebe pistoli. To ale samozřejmě nebylo příčinou obvinění. Naopak, vlastnictví pistole bylo naprosto legální na rozdíl od jisté krabice. Protože o obsahu té krabice se psalo a ještě píše všude, budu se věnovat té poslanecké pistoli. Vysvětlení toho, proč jí měl u sebe je prosté - bál se. Ostatně, kdo by se s papírovou krabicí plnou milionů nebál.
Jenže brzy se ukázalo, že pistole nosí i jiní poslanci a ministři. Jistě, bojí se. Je to v pořádku, politici se mají bát. Mají se bát, že nebudou zvoleni, že budou sesazeni, že budou zavřeni za defraudaci.
Na nic z toho ale pistole nezabírá. Naopak, pokud by ji vytáhli v některém z jmenovaných případů, příliš by si nepomohli. Problém je, že právě těhle možností se vrcholoví politici velkých stran zpravidla vůbec nebojí. Nezvolit je kvůli skalním fanouškům a partokratickému systému v podstatě nelze, odvolatelnost politiků (požadavek z doby Sametové revoluce) je stále sci-fi a problémy se soudy zamázne čistič Rampula, tak čeho se bát?
Ještě tu máme obyčejné lidi, obyčejné hodně naštvané lidi. Zvláště když jim někdo, kdo zdražil všechny potraviny, říká "lůza".
Mohlo by někomu "rupnout v bedně" aby za ostatní provedl tu vytouženou exekuci? Ano, stát se to může, ale ve většině případů se to odehraje jinak. Lidé nezaútočí, dokud jim není opravdu ouvej, jenže to už jsou sýpky i pokladny prázdné. Akt pomsty tedy už nic nezachrání.
Víte, já nemám o lidech příliš vysoké mínění, ale tohle není důkaz o tom, že je morálka společnosti v rozkladu. Tohle je přímý důsledek té exponenciální křivky, kterou roste náš státní dluh. Ano ten dluh, který už šest let pomáha budovat pan Miroslav Kalousek v pozici ministra financí. Po stejné dráze se s ním ubírají taky pocity bezmoci a zhnusení. Rozkrádání, prosazování náboženství a výsměch do očí voličů to jistě nezlepšují. Přesto se nic nestane, dokud nebude pozdě. I pak budou poslanecké pistole k ničemu - od doby J. F. K. se na politiky z blízka nestřílí. Kromě toho je naše politická galérka tak stupidní, že proti sobě poštvala policii i armádu.Zkusme to ale ještě jednou. Nebylo by lepší uvolnit samoregulační mechanismy dokud to ještě jde?  Třeba hned zítra nechat justici na pokoji, zrušit poslaneckou imunitu, zavést pravidla odvolatelnosti politiků, odstranit nesmyslné výhody politických stran...
Přesně tohle by pomohlo, jenže právě to nikdo neudělá. Zato si pár dalších poslanců koupí krásné nové pistole.

Žádné komentáře:

Okomentovat