Počet zobrazení stránky

sobota 2. června 2012

Čas leštit sudlice

Opět se zamotávám do nesmyslných dialogů, kdy jsou ateisté obviňováni z netolerantnosti a potlačování alternativních názorů.
To co v dialozích přitom vůbec nezaznívá je pochopení podstaty problému, který tvoří boj o vzdělání. Počátek emancipační snahy ateistů můžeme vystopovat až k jeho příčině a tou je jednoznačně spor o vyučování evoluce na školách v USA.
Ve skutečnosti šlo při prosazování zákazu výuky evoluce jen o příznak náboženské indoktrinace. Studenti, kteří jsou poměrně citliví na vytváření kategorií lidí podle náboženství se pochopitelně nátlaku začali bránit. Vznikaly tak parodie na církve jako například pastafariánství.
Nátlak ale pokračoval a i nadále se stupňuje. Proto je rétorika Nových ateistů také mnohem vyhraněnější. Pro mé vysvětlení je důležité, že tento nátlak je veden přes politiku. Vykonavateli jsou tedy politici, ale zadavateli jsou bohaté církevní organizace.
S promořováním společnosti náboženstvím bohužel souvisí nejen běžná agresivní rétorika křesťanů proti nevěřícím, ale také útoky proti ženské emancipaci (často otevřeně sexistické), a neškodným sexuálním menšinám.
Zvyšování počtu skupin ke kterým se křesťané chovají netolerantně tedy opět posílilo hutí Nových ateistů.
Mluvím o tom, protože žijeme v iluzi o neškodnosti nebo dokonce prospěšnosti náboženství. Jenže náboženství může být relativně neškodné jen pokud jde o skutečně soukromou věc. Nicméně právě proti stahování náboženství do soukromí začínají u nás brojit i dříve relativně umírnění kněží jako například pan Halík. Snaha udělat z katolictví předmět vyučovaný už na základních školách se bohužel občas prosadila.
Mnohem horší je ale postup, který se odehrává na pozadí jednotlivých podivných událostí. I u nás je ve vládě překvapivě vysoký počet věřících, což je zcela v rozporu se statistikami a průzkumy počtu věřících mezi veřejností. Většina z nich se hlásí k římskokatolické církvi – k té, která se v historii nejméně dvakrát pokusila na Češích spáchat genocidu. V "církevněprávní" televizi ČT 24 se už nedozvíte žádnou informaci, která by stavěla ŘKC do špatného světla i z internetu mizí běžné historické informace. Kardinál Duka dokonce překrucuje i informace o inkvizici, ale tím záměrná dezinformace zdaleka nekončí.
Zatímco na státní školství výdaje klesají a snaha zavést do vysokých škol libovolně zvyšované poplatky je sále zjevnější, připravuje se obrovský převod majetku církvi, která však má také právo (podle smlouvy s Vatikánem) zakládat školy.
Katolickou církev čeká zřejmě zlatá éra – dostane do rukou ekonomickou moc (k té politické, kterou už v podstatě má) a naše děti, aby jim mohla nasadit do hlavy že je to tak správně.
Pokud chápete co to znamená, už asi víte i to, že teď není čas na demonstrace. Je čas „leštit sudlice a sedlat koně“.

Žádné komentáře:

Okomentovat