Počet zobrazení stránky

sobota 5. září 2015

Proč nás elity zrazují?

Když si vezmete posledních sto let a podíváte se, jak jednaly evropské a americké elity v krizových okamžicích, možná nebudete vycházet z údivu.

Poměrně pravidelně  se objevuje tento scénář: V sérii jednání, které mají smírem vyřešit nějakou lokální krizi je strana, která udržuje dlouhodobě dobré vztahy s představiteli západních vlád postavena stranou a namísto ní je nakonec smlouva uzavřena se stranou, která se dlouhodobě chová jako agresor. Tato smlouva ohroženou a dříve pro-západní stranu těžce poškodí nebo i zničí. Bývalý agresor se stává vládcem nového území, nebo zakladatelem nového státu.

V případě potřeby se západní státy nerozpakují postavit na stranu agresora i vojensky.

Myslíte že popisuji Mnichov? Vlastně ne, nebo spíše nejen Mnichov. Úplně stejně začal případ vzestupu Muammara Kaddáfího.

Ten příběh totiž začal u dvou marabutských klanů, z nichž jeden vykládal islám poměrně smířlivě a pro-evropsky, zatímco druhý byl militantně protievropský.  Kterému z nich dali Evropané přednost? Tomu druhému - klanu Senussi.

Citace z české Wikipedie heslo Lybie  (jde však o historicky známá fakta, takže je můžeme brát vážně):

Poté, co došlo v roce 1949 k rozsáhlým nepokojům, rozhodla OSN o plném osamostatnění Libye. Toto rozhodnutí bylo naplněno roku 1951, kdy spojením Fezzánu, Tripolska a Kyrenaiky vznikl nezávislý federativní stát Libye jako Libyjské království pod vládou krále Idrise I. emíra Kyrenaiky a Tripolska.

Druhá citace pod heslem Idris I.:

Narodil se v Al-Džagbúbu, v ústředí hnutí Senussiů, jako syn Saída Muhammada al-Mahdího bin Saída Muhammada al-Senussiho a jeho páté ženy Aishy bint Ahmad al-Syrte. Idris byl vnukem Saída Muhammada bin Alího as-Senussiho, zakladatele muslimského súfijského řádu Senussiů.
Roku 1916 se po abdikaci svého bratrance Saída Ahmeda Šarífa as Senussiho stal hlavou řádu Senussiů. Byl uznán Brity s novým titulem emíra území Kyrenaika, který byl posléze uznán také Italy (1920). V roce 1922 se též stal emírem Tripolska.

Když v roce 1969 proběhl vojenský puč vedený skupinou plukovníků pod vedením Muammara Kaddáfího, byly k němu důvody hluboká nespokojenost se zaostalostí země, obrovskou neefektivní byrokracií a vysokou mírou korupce.

Není bez zajímavosti, že  byl Kaddáfí svržen a zavražděn v době, kdy začal s Evropou znovu spolupracovat.

Novinky 2011:

Britský ministr obrany Liam Fox otevřeně uvedl, že cílem operace proti Libyi je odchod plukovníka Muammara Kaddáfího. Dokud neodejde, tak kampaň neskončí, řekl podle nedělního vydání listu Daily Telegraph. 

Chcete jiný příklad? Když se podíváte na následky 11. září 2001 zjistíte, že původci vůbec potrestáni nebyli. Vojenské útoky se dokonale vyhnuly Saúdské Arábii odkud byly teroristé financováni a odkud většinou i pocházeli (14 z 19 únosců byli z SA) . Hlavním důsledkem pro bylo zvýšené špehování vlastních obyvatel USA a Evropy. V deseti letech po 11. září 2001 bylo v USA otevřeno téměř devět set mešit (převážně placených z SA) i přes protesty a zjištění, že se v mnohých učí radikální islám. Na první pohled nesmysl!

Pokud se podíváte na výsledky Arabského jara zjistíte, že všude nabraly na síle islámské teroristické skupiny. Náhoda? Těžko.

Jak tedy, jak to funguje? Slyšel jsem o tom mnoho různých teorií, ale zdá se že je to mnohem jednodušší, než se různí konspirátoři snaží vysvětlit. Bohužel nejde ani o tajný plán Iluminátů ani o akci na snížení počtu obyvatel světa. Vlastně to asi vůbec není plán. Nastíním vám, možnost, která mi připadá nejpravděpodobnější.

Tak tedy ani NATO ani EU, USA, Francie nebo Německo nebo prostě jakákoli velmoc se nesnaží zabránit žádné válce, genocidě, exodu. O to vůbec nejde. Tihle politici možná ani nikdy neuvidí hromady mrtvol, které mají na svědomí ti, s nimiž si potřásají rukou.

Tady jde pouze o obchod. A obchod je výhodnější uzavírat s tím kdo má hodně černé svědomí a hodně zakrvácené ruce. Víte, dlouhodobý spojenec nebo alespoň sympatizant toho po vás moc nechce, ale také toho příliš nenabízí. Zato když chce být mnohonásobný vrah, obchodník s drogami nebo orgány zajatců vrcholným politikem, musí nabídnout něco opravdu cenného aby jej USA a státy Evropy uznaly jako legitimního vládce oblasti. Něco pro vás a něco pro vaši zem.

Vést válku není výhodné pro poraženou zemi, ale v moderní době ani pro vítěze, přesto se dá s válkou dobře kšeftovat. Po každé ještě vždycky někde zbude spousta nerostného bohatství, spousta podniků, spousta peněz. Dokonce i když z celé země zbudou jen ruiny, stále se dá ještě rozdělit o práva na rekonstrukci země.

"Rekonstrukce země" je totiž ideální způsob jak převést miliardy  z rozpočtu země do vlastních kapes. Nikde jinde nejsou finanční toky tak špatně hlídané, jako při těchto akcích.

Uzavírání dohod a "rekonstrukce země", to jsou dnes skutečné obchodní artikly války. Představitelé americké vlády, kteří se podíleli na uzavření smluv s teroristickou organizací UÇK dnes vlastní klíčové podniky v Kosovu. Při "rekonstrukci" Íráku zase mizely miliardy dolarů a dá se předpokládat, že podstatná část vůbec do této země nedorazila. Kolik z toho zmizelo v kapsách politiků se pravděpodobně nikdy nedozvíme.

Takže teď se mohu jen zeptat: Na co podle vás co čeká USA, NATO,OSN, Rusko, Čína a EU v Sýrii?  Ne opravdu nemají v úmyslu IS porazit, je dokonce možné pravděpodobné, že jim Kurdové a místní povstalci tak trochu kazí plány. Hnutí s takovým množstvím krve na rukou by muselo mít připravený hodně velký balík peněz aby je mezinárodní společenství začalo uznávat.

Už se to totiž jednou stalo. Teroristickou skupinu Ichwán (Bratrstvo) s černými vlajkami, vedenou Ibn Saúdem kdysi Britové (1927) a později i Američané uznali za státotvornou sílu. Tak vznikla Saúdská Arábie. Dokonalý předobraz současného Chálífátu (IS).

Proto pro sousední země nevypadá IS jako významné nebezpečí. Jednoho takového souseda už přece mají.

Žádné komentáře:

Okomentovat