Počet zobrazení stránky

úterý 27. srpna 2013

Ďábel Darwin

Podivná věc, opravdu podivná. V popkultuře se začíná objevovat jméno Charlese Darwina v tak zvláštních spojitostech, že si až říkám, jestli nejsem svědkem zrození nějakého mýtu.

Samozřejmě že se Darwinem ohánějí šílení křesťané, kteří ani nevědí co objevil a to že evoluci ani nevynalezl, ani jí nenavedl Hitlera k holocaustu. Tady jde o něco jiného. Darwin už prostě v podvědomí obyčejných lidí dostává znaménko mínus. Je to záporák, aniž kdokoli z nich ví proč.

Nedávno mě zase na tuhle myšlenku přivedl film Vyměřený čas/In Time. Není to žádné veledílo, ale je pod ním podepsán Andrew Niccol, ten samý člověk, který natočil Gattacu a Truman Show.

Tak proč má sakra v tomhle filmu hlavní záporná postava sejf zakódovaný datem Darwinových narozenin? Člověk, na kterém není nic přirozeného ve světě, který je dokonale nepřirozený i uvnitř onoho filmového nepřirozeného světa, má nějaký vztah k Darwinovi, který se naopak snažil přijít na kloub podstatě přirozenosti? Proč tam nemá třeba narozeniny Pol Pota, Césara nebo Rothschilda? Nebo proč tam v rámci oné časové diktatury nemá prostě nějakého slavného hodináře, matematika nebo ekonoma? Proč přírodovědce?




Po druhé mě to zarazilo ve filmu Atlas Mraků. Ten film mám rád, protože ...no to je složité...prostě se mi líbí. Jenže v jednom místě se mi děj zadrhne. Sonmi 451 je v mytologii lidí po Pádu "dcerou boha Darwina". Ne že by v mytologii nemohl být kdokoli dcerou kohokoli, ale čekal bych v takovém případě alespoň nějaký filmový důvod. Tenhle tón však zazní nesmírně falešně. Snažil jsem se vzpomenout, jestli byla tahle formulace i v knižní předloze, ale nevybavuji si jí.



Sonmi 451 je totiž obdobou Čapkových robotů nebo replikantky Rachel z filmu Blade Runner - je servant. Nemá s přírodním výběrem společného nic jiného, než že se její tvůrci tímto způsobem vyvinuli. Její vznik je čemukoli přirozenému tak vzdálený, jako zásobník na milion let ukrytý v trezoru předchozího filmu.

弱肉强食 je japonské přísloví (ale slušelo by Klingonům), které říká že "Slabí jsou masem, které jedí silní". Tohle rčení vytváří jeden pól životních postojů, které film ukazuje.  Jenže ve spojení s tvrzením že je Sonmi 451 Darwinovou dcerou si pod ním většina věřících Američanů představí spíše deformovanou  podobu evoluční teorie "zubů a drápů", kterou tak rádi straší kreacionisté. 

Jméno nešťastného biologa se postupně stává ve filmech něčím jako cejchem zla. 




Zdá se vám, že to už přeháním? Myslím, že ani ne. Už teď se najdou lidé, kteří si myslí, že Starej Georgie je ve skutečnosti Darwinův duch

Mám z toho divný pocit, zdá se že démonizace Darwina pronikla nesmírně hluboko až do podvědomí tvůrců filmů. Nevím, kdy se ve filmu objeví Charles Darwin plivající oheň a snažící se kouzlem zvaným evoluce proměnit všechny lidi v opy, ale bojím se, že ten den není až tak vzdálený.

Ostatně už dnes věří v USA více lidí v reálnou existenci pekla než v existenci přírodního výběru.
Jen by mě zajímalo, kolik lidí u nás vlastně evoluční teorii rozumí. Víte, oni ji i komunisté totiž vyučovali tak, že to v jejich podání byl spíše lamarckismus.

Žádné komentáře:

Okomentovat