Počet zobrazení stránky

neděle 25. srpna 2013

Článek Davida Černého - zpráva o tristním stavu etiky na Ústavu státu a práva Akademie věd ČR

V sobotu 17. 8. 2013 vyšel v příloze Lidových novin Orientace článek Máme právo své dítě nechat zemřít? jehož autorem je David Černý. V mírně upravené podobě jej najdete na blogu Zdravotnické právo a bioetika pod názvem Infanticida.

K mému překvapení nebyl autorem článku sochař David Černý, jak by napovídala jeho argumentační úroveň, ale (podle všeho) onen David Černý, který působí na Ústavu státu a práva Akademie věd ČR v. v. i.

Pak je ovšem otázka, jak takový člověk mohl nikdy neslyšet o utilitarismu a jak může uvést příklad morálního kalkulu jako je tento.






Černý zjevně považuje lidská práva, která jsou v podstatě výsledkem kolektivní smlouvy vzniklé následkem osvícenství, za něco více "daného", než morální kalkul. Lidská práva jsou ale výsledkem právě takového morálního kalkulu!

Původně jsem měl v úmyslu tento příklad rozebírat, ale myslím že je to příklad tak špatný, že si zaslouží, aby si na něm studenti cvičili postřeh. Já na něm jen při letmém pohledu našel tři závažné chyby.

Pokud chcete nápovědu stačí zvážit:

S jakou jistotou uklidnění situace nastane?
Pokud nastane, jak dlouho bude trvat?
Jaké a jak velké budou neblahé následky?

Jednu dobrou věc ale přece jen článku upřít nemohu, upozornil mě na knihu Petera Singera Rethinking Life and Death: The Collapse of Our Traditional Ethics. Za to děkuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat