Počet zobrazení stránky

pátek 13. dubna 2012

Zločinci mezi námi

Možná jste si toho také všimli - Roman Smetana odsouzený za namalování tykadel na volební plakáty je celostátně hledaný, vrah Janoušek, který nezabil jen nedopatřením, má stále vražednou zbraň a volnost pohybu, může dokonce odcestovat do zahraničí.
Kdyby v tuto chvíli požádal Roman Smetana o politický azyl třeba Kanadu, určitě by ho dostal. Naši novináři by z toho samozřejmě nevyvodili nic o úrovni ochrany lidských práv v Čekistánu, ale zarděli by se nad mezinárodní ostudou. Ano, ještě stále nám více vadí, když si o naší zemi myslí něco špatného Kanada, než když si to myslí naši vlastní lidé. Používám slovo lidé, protože občany už nejsme a používat "ovčany" už je strašně obehrané. Člověk zůstává člověkem i když přijde o svá práva, když se stane něčím majetkem - otrokem nebo obětí.
Situace "dvou zločinců" jasně ukazuje, že se společnost už dávno rozdělila na ty kteří jsou mají povolení ke všemu a ty, kteří nesmějí nic. Role Janouška přitom není srovnatelná s vrahy - psychopaty typu spartakiádního vraha Straky, ani s vrahy ze zoufalství. Janoušek se pokusil zabít ženu, protože prostě věřil, že je tak vysoko, že mu to projde. Pokusil se zabít, protože je absolutně imunní k představě hodnoty, kterou představuje lidský život. Patří do stejné skupiny jako vrazi Oksany Makar.
Je samozřejmě naší chybou, že k něčemu takovému došlo. Kdybychom byli jen o něco méně "civilizovaní" nebo lépe řečeno oblblí, považovali bychom za přirozené že by v té situaci policie na pachatele střílela. Měla ho zatknout a držet, v případě že by to nešlo ho měla zabít, protože to se s vrahy dělá.
Policie ale zklamala. Naštěstí máme zákon, který říká cosi o přiměřené sebeobraně. Pokud byste viděli, jak na vás nebo na lidi kolem vás míří maniak se samopalem, asi byste se také nerozmýšleli použít jakoukoli zraň abyste mu v tom zabránili.
Je zcela samozřejmé, že pokud uvidíte Janouška za volantem, máte právo se bránit střelbou, protože všichni víme, že automobil používá jako vražednou zbraň.
Ano, dělám si legraci, samozřejmě že by vám to neprošlo a byli byste odsouzeni za vraždu. Nejste totiž Roman Janoušek.





Žádné komentáře:

Okomentovat