Počet zobrazení stránky

pátek 6. dubna 2012

Stigma být Čechem

Absurditou tohoto umělého stigmatu jsem se zabýval už několikrát.
Čechům jsou posledních dvacet let tradičně připisovány: zbabělost, zlodějství a závist.
Připisování špatných národních vlastností je paradoxní proto, že za jsou považovány charakteristické, ale téměř nikdo o sobě zároveň nesmýšlí jako o zbabělci, zloději a chorobném závistivci.
Přinejmenším je takových lidí opravdu nepatrné množství – nejsou tedy reprezentativním vzorkem, ani netvoří nějaký pomyslný národní průměr. Jde za prvé o stereotyp, který je jednoznačně škodlivý, protože napomáhá zločincům, které omlouvá před společností, za druhé je to stigma pro jednotlivce.
Je tedy otázka: Proč se představa „zákeřného Čecha“ tak drží?
Historické zdůvodnění nemá – Češi naopak často prokazovali v boji až neskutečnou statečnost a vynalézavost. Navíc je nesmysl stigmatizovat generaci, která události jež by to měly údajně dokazovat vůbec nezažila. Současní Češi nejsou o nic více vinni zločiny na odsouvaných sudetských Němcích, než jsou současní Němci pachateli genocidy nebo současní Mongolové vinni drancováním Evropy.
Zdůvodnění nemá ani v současnosti - Češi nejsou nejčastějšími či nejzdatnějšími zloději ve své ani v sousedních zemích. V kradení jsme se nevyrovnali ani Britům.
Ač některé zprávy mýtus zdánlivě potvrzují, ve skutečnosti jde vždy jen o určitý vybraný segment, jakým byly například krádeže v supermarketech. Při prostudování původních zpráv ale zjistíte, že je situace co do počtu krádeží je u nás celkem srovnatelná s USA. Cena ukradeného zboží je ale sotva poloviční proti Belgii (srovnatelně velké), srovnatelná spíše s Finskem (poloviční počet obyvatel).
Srovnávací studie závistivosti bohužel neexistuje. I kdyby to ale všechno byla naprostá pravda, znamenalo by to nepřípustnou paušalizaci.
Takže, kde se to vzalo?
První možnost k níž jsem došel je, že ji šíří samotní zloději a závistivci proto, aby si ve společnosti připadali normální. Stigmatizováním ostatních mezi ně mohou zapadnout.
Ostatně tohle dělá každý dopadený zločinec. Reakce „To přece dělají všichni, tak proč mám za to pykat já?“ je typickou školáckou výmluvou. Máme bohužel asi smůlu, že právě zločinci jsou u nás na vedoucích místech a tak se jim daří tenhle nechutný stereotyp zdárně pěstovat.
viz. Bémova reakce na odposlechy jeho telefonátů.
Na druhou stranu jsem podobné hlášky slyšel i od lidí, kteří právě v takové situaci nebyli – televizní moderátoři, přátelé v hospodě, dokonce to bylo napsáno i na jakémsi „vtipném“ barometru.
Napadlo mě proto, že první vysvětlení buď není správné, nebo není jediné.
To druhé je mnohem vážnější. Je možné, že tohle prohlášení ve skutečnosti znamená: „Ostatní Češi kradou, jsou zbabělí a závistiví, ale já ne!“
Nevím, jestli si uvědomujete jak odporné je to vlastně myšlení – zrazuje a obviňuje všechny, včetně přátel a naprosto neznámých lidí, jen proto aby si takto myslící člověk připadal lepší nežli ostatní.

Žádné komentáře:

Okomentovat