Počet zobrazení stránky

středa 27. července 2011

Přestaňme se ohlížet

Krátce po Sametové jsme prohlašovali, že chceme být "Skandinávií" uprostřed Evropy. Pak přišli klausovci a začali nejprve z Československa a později z amputovaného Česka vyrábět USA. Moc to neuměli a moc se jim také nechtělo a tak vzniklo cosi mez USA ale ve třicátých letech minulého století a Ukrajinou.
Teď přicházejí další a říkají: Následujme Španělsko! Následujme Island!
Chci říci, že to nejde, pokud se nechceme dožít hodně nepříjemného překvapení.
Přestaňte se už snažit kopírovat cizí vzory. Nemůžeme navázat na cizí historii. Nemůžeme navázat na cizí státní uspořádání, nemůžeme navázat na jejich národnostní složení ani  ekonomické podmínky.
Nepotřebujeme USA, Norsko, Švédsko, Španělsko ani Island uprostřed Evropy, potřebujeme fungující Českou republiku tam kde je.
Dá se to udělat jen tak, že jasně definujeme naše současné problémy a najdeme na ně řešení. Ne takové, které zamezí jen jim, ale takové které zamezí tomu aby znovu a znovu vznikaly.
Pokud víme, že korupce ve státě prostě existuje, musíme všechno nastavit tak aby se nevyplácela. Tedy nejen pokutovat, ale nastavit vše tak aby už jen uplácení bylo komplikované, protože by uplácený nemohl nikdy zcela zaručit, že svůj slib korupčníkovi bude moci dodržet.
Když víme, že státní zakázky jsou mnohonásobně předražené, musíme nejen trestat ty, kteří takové zakázky přijímají, ale zabránit tomu, aby stát vůbec mohl stát předraženou zakázku přijmout.
Když si politici sami zvyšují mzdy, není řešením jim mzdy snížit, ale zavést systém odměn do kterého nemohou sami politici zasahovat.
Pokud nám EU nařizuje pitomost, není řešením hned takovou věc přijmout, nebo vyhrožovat opuštěním EU, ale prostě se proti nesmyslu postavit.
A takových příkladů js spousta.
Základní princip ale je:
Pojmenovat  náš problém, analyzovat náš problém a řešit náš problém.
V tom nám žádná řešení typu Ctrl+C Ctrl+V nepomohou.
Nutně potřebujeme vlastní rozum a vlastní řešení.

Žádné komentáře:

Okomentovat