Počet zobrazení stránky

středa 27. července 2011

Kam se to řítíme?


(V tomto článku ignorují extrémně děravý státní rozpočet, ve kterém snad nebyla ani jedna neuplacená státní zakázka)

Chtěl bych upozornit na to, co se vlastně právě děje v našem státě, ale na to musím zopakovat, že jako efektivní motivace funguje rozdíl ve výši finančních odměn jen u střední třídy. Nejchudší část obyvatel vlastně nemá na výběr, takže bude vždy kupovat nejlacinější oblečení, jídlo i ubytování (pokud na ně bude vůbec mít). Takový výběr ale nijak nepřispívá ke zvyšování kvality výrobků ani ke kultivaci trhu. Tito lidé svůj výdělek buď zvýšit už nedokáží, protože pracují na hranici lidských možností, nebo jim v tom brání fyzické, psychické či společenské bariéry. Jistým způsobem tedy na výkonu jejich výdělek závislý není. Zaměstnanec u linky bude stále zaměstnancem u linky a bude brát plat jako zaměstnanec u linky, když nedostane jinou příležitost, nebo když na ni prostě nedosáhne.
Nejbohatší část obyvatelstva také není motivovaná k čemukoli prostě proto, že její výdělky neodpovídají ani v nejmenším jejímu pracovnímu vytížení. Pokud berete měsíčně sedm nebo osm milionů, opravdu vás netrápí výdaje za jídlo nebo za bydlení a vy sami ve skutečnosti neprodukujete nic tak hodnotného, aby to takový výdělek opodstatňovalo. Nemáte žádný důvod nějak zvyšovat svou pracovní efektivitu, protože na ní váš výdělek nezávisí.
Lidé s těmito výdělky jsou v podstatě už jen finanční gambleři, kteří dokládají své bohatství nakupováním nesmyslného "luxusního" zboží za přemrštěné ceny.
K fungujícímu státu tedy potřebujeme co nejširší střední vrstvu.
Právě na ni ale zanedlouho dopadnou vládní reformy, zvláště pak Kalouskovo zdražení potravin.
Musíme si uvědomit, že především mladé rodiny dnes mají většinou své byty na hypotéku. Pokud nepatří do vyšší střední třídy ale naopak do nižší střední třídy, pravděpodobně nové zdanění způsobí jejich neschopnost splácet. Přijdou tedy o byty i o část peněz, kterou už do nich investovali.
Na nový byt už pravděpodobně peníze neseženou.
Počet chudých se tedy rozroste a průměrná životní úroveň střední vrstvy klesne.S tím samozřejmě klesne i ona opěvovaná kupní síla. Přesto Kalousek i celá  Nečasova vláda odmítají zdanění boháčů a superbohaých. Údajně ze strachu, že by pak danili jinde.
Problém je, že také menší a střední podnikatelé mohou začít danit jinde, takže ona snaha vybrat peníze může mít jako důsledek snížení množství vybraných peněz. Vést je k tomu může nejen snaha ušetřit, ale také nepředvídatelnost vývoje zdanění v republice, kde nemůžete naplánovat ceny výrobků ani na několik měsíců dopředu. Nakonec není divu, že většina velkých firem a superboháčů ve skutečnosti v České republice nedaní už několik let.
Kalousek je tedy v rozporu se svou vlastní argumentací - pokud by chtěl získat do státního rozpočtu více peněz, měl by zuby nehty bojovat za nižší zdanění, aby naopak přiměl cizí podnikatele danit u nás.
Zatím máme ale jen vyhlídku, že se staneme chudými občany chudého státu.
Tohle není cesta k Řecku ale k Somálsku.
Jen vládní pašíci zatím spokojeně tloustnou.

Nepřipomíná vám to něco?
http://www.rozhlas.cz/svet/portal/_zprava/51113

Žádné komentáře:

Okomentovat