Počet zobrazení stránky

středa 27. července 2011

Problém Breivik

Anders Behring Breivik zasáhl nejen Norsko ale celou Evropu na citlivém místě. V době, kdy všichni přirozeně čekali spíše úder islámských teroristů totiž udeřil člověk z úplně jiného směru - zprava, tedy  z ultraprava.
Zapoměli jsme, že tohle nebezpečí existuje. Pravičáci jsou přece konzervativci a křesťané! Ano, ale členové Ku Klux klanu jsou přece také křesťané, konzervativní taťkové od rodin. Útoky na kliniky kde se provádějí potraty nebo umělá oplodnění mají také na svědomí velmi konzervativní křesťané.
Zkrátka děláme stejnou chybu jako u islamistů. Přehlížíme to co je jasně vidět. To že je extremista křesťan a pravičák z něj nedělá méně nebezpečného, ba v některých konkrétních případech přímo naopak.
Udělali jme si rovnítko muslim=terorista. Víme že to není pravda.
Všichni lidé věřící v islám nejsou teroristé prostě proto, že by se na téhle planetě nedalo žít. To ale neznamená, že by to byla nějaká sympatická ideologie. Každý pravičák není dobrý taťaka od rodiny nebo naopak amorální monstrum, ale to neznamená, že by přímo uprostřed tohohle směru neexistoval silný extrémně nebezpečný proud.
Anders Behring Breivik je možná osamělý šílenec v tom jak jednal, ale není osamělý v tom co si myslel.
Také on spojil jednoduše cizinec=monstrum, mladí sociální demokraté jsou multikulturalisté a proto se stali nepřáteli.
Problém většiny jednoduchých řešení je v tom, že jsou nesprávná. Hrozí nám, že teď bude Evropa ještě více přehlížet nebezpečí islamizace a je nebezpečí, že si to ultrapravicové skupiny budou vykládat jako dobrý důvod k rasistickým útokům.
Přitom neexistuje nic, co by zmenšovalo nebezpečnost obou těchto skupin. Nám ostatním hrozí, že se najednou octneme uprostřed pouliční války, ve které nás obě strany budou považovat za nepřátele.
Tohle je věc, kterou bychom měli řešit!
Islamisté se nestali postrachem proto, že by jimi byli od přirozenosti, ale proto, že tam jejich kultura došla. (Vlastně se tak zhroutila) Anders Behring Breivik nám ukazuje kam může dojít ta naše. Jestli se to stane, bude jakákoli obrana naší kultury zbytečná, protože už nebude lepší než ta jejich.

Žádné komentáře:

Okomentovat