Počet zobrazení stránky

čtvrtek 15. října 2015

Z posledního průzkumu úřadu Evropské komise vyplývá...

Podle serveru Lidovky.cz vyplývá z posledního výzkumu Evropské komise že:
Vadí nám Romové, muslimové, gayové i buddhisté. Češi propadli v průzkumu rasismu
 Jsou tu nějaká data a prohlášení Lukáše Houdka z projektu HateFree že se lidé začínají bát odlišností obecně.
Já si ale myslím, že jediné, co můžeme odvodit z průzkumu Evropské komise je to, že průzkumy Evropské komise pořádně smrdí.
Nemohu rozporovat, kolik lidí má negativní vztah k Romům, protože prostě nemám jiný výzkum, který by to uvedl do kontextu, nemohu ani porovnat kolika lidem vadí muslimové. Na co ale už výzkumy jsou je tolerance a sčítání lidu.


Zde je srovnání, kolika lidem by vadil polibek na veřejnosti - heterosexuální a homosexuální. Což je ovšem v rozporu jak s chápáním morálky u nás v současnosti, tak s výzkumem Pew Research Center 2013 kde naopak ČR vyšla jako nejtolerantnější země v Evropě.

Pro srovnání postoje k homosexualitě podle PEW





Mapka netolerance podle EU:


Mapka tolerance podle PEW:



Zajímavé je ale jak prudérní vychází společnost i vůči heterosexuálním párům, což mi připadá úplně absurdní. Vůbec se to neslučuje s chováním posledních dvou generací. Otázka tedy je: Koho to vlastně zkoumali? Důchodce v katolickém hospicu?


Podobně je poměrně vysoká netolerance k Asiatům, což může ale být způsobeno tím, že poslední dobou jsou jako Asiaté označováni lidé i v geografickém, nikoli rasovém významu. Asiat je tedy dnes Rus i Pákistánec. To samozřejmě může zahýbat statistikou.

Aby toho nebylo málo, 65% Čechů prý nesnáší buddhisty a ateisty nemá rádo 35% populace, respektive by se cítili špatně, kdyby s ateistou nebo buddhistou začalo chodit jejich dítě.



Při poměrně malém počtu věřících v ČR by 35% znamenalo drastický nárůst ateofobie. O to více zarážejí ti buddhisti.

Buddhisti?!


Ti přece u nás mají (občas i nezaslouženou) pověst nejméně škodlivého náboženství na světě!
Proč by sakra někdo měl až takový problém s buddhistou?
Můžeme si představovat, že si našinci pod slovem "buddhista" představi Vietnamce, jenže v této generaci pubescenti a adolescenti přece s Vietnamci a Vietnamkami normálně chodí!

Víte, když se jeden výzkum drasticky liší od ostatních, neznamená to zpravidla drastickou změnu společnosti, ale chybu v metodice.

2 komentáře:

  1. tohle je výzkum, kterej na objednávku ignoruje kulturní odlišnosti aby to vyšlo jak potřebuje zadavatel. Čechům jsou obecně náboženství šumák, podmínkou je, že s ním neotravujou věřící veřejnej prostor. Pokud tedy otázka zní "vadilo by vám....křestan, budhista...dopln si" tak samozřejmě, že vadilo. Protože jestli o svém kolegovy v práci (příteli mé dcery atd...) vím, že je aktivně věřící katolík, tak to prostě znamená, že s tím otravuje každýho na potkání. Což u nás není příliš tolerováno, proto odpověd zní "vadilo". To samý je se sexem - celkem je nám jedno kdo s kým, ale brutální líbačku na ulici berem jako předehru a do tý nikomu nic není... Problém je, že tyhle medializovaný výzkumy maj charakter sebenaplnujícího se proroctví - tak dlouho budeš opakovat, že jsme xenofobové, až nakonec se tu nebude dát žít. Krásně je to vidět na termínu čecháček - kdysi nadávka, dneska se k tomu hrdě začínaj lidi hlásit...

    OdpovědětVymazat
  2. nevím, proč bych se měl cítit totally comfortable "úplně spokojeně" že se mnou pracuje ...asiat, Rom, Žid... . Asi bych uvažoval nad jinou rasou u partnerů a partnerek mých dětí - protože jejich děti by to mohly mít občas složitější v české společnosti než čistě česky/evropsky vypadající

    OdpovědětVymazat