Počet zobrazení stránky

neděle 1. února 2015

Celý svět potřebuje coming out

Dovolte abych vám představil jednu z největších a možná vůbec největší konfesi na světě - pokrytectví. Kolik lidí přesně tento kult praktikuje statistiky neuvádějí. Bolestivé je, že jej mnozí nezastávají dobrovolně. Něco jiného si myslet a  něco jiného dělat a říkat je běžným projevem nejméně čtvrtiny lidstva, ale možná že je jich ještě mnohem více.

Typickým příkladem je Polsko, kde je pravděpodobně kolem poloviny obyvatel vůbec nevěří tomu, co káže dominantní katolická církev. Přesto se v k tomuto vyznání oficiálně hlásí prý až 89% Poláků. Být totiž v Polsku ateistou znamená být občanem druhé kategorie, nebo přinejmenším anarchistou. Je tam natolik zažitá představa, že náboženství dává člověku morálku, že se v podstatě není možné ucházet o veřejnou funkci nebo jen lepší zaměstnání bez katolického vyznání.

I když neexistují  oficiální tresty za apostazi, dokáže ji polská společnost trestat velmi tvrdě. Není moc čemu se divit, když i nedávný prezident veřejně prohlašoval že křesťanský hodnotový systém je jediný akceptovatelný.

Když polští ateisté pořádali v roce 2012 svou kampaň „Nezabíjím, nekradu, nevěřím …“ bylo toto heslo považováno za agresivní a urážlivé. Společenský a politický tlak nakonec nakonec přiměl agenturu, která kampani nabídla zdarma své inzertní plochy, aby z projektu vycouvala.V takovém prostředí si samozřejmě mnoho lidí nechá svou nevíru k oficiální doktríně raději pro sebe.

V USA je situace podobná. Většinu Američanů ani nijak nezarazilo, když George Bush roku 1989 prohlásil že ateisty nepovažuje za vlastence. V rozhovoru tehdy doslova řekl: "No, já nemyslím, že by ateisté měli být považováni za občany, ani by neměli být považováni za vlastence. To je jeden národ pod Bohem."

USA totiž vůbec nejsou svobodě myšlení tak nakloněné, jak se traduje, vlastně proti ní dlouhodobě bojují. Zákony diskriminující ateisty mají v rozporu s Ústavou Spojených států: Arkansas, Maryland,Mississippi, Severní Karolína, Jižní Karolína, Tennessee a Texas.  V nich nesmí ateista zastávat žádný státní úřad.

Není to tak dávno, kdy jsme se stejným vnuceným pokrytectvím předstírali, že věříme v celosvětové vítězství ideálů marxismu-leninismu přestože i nejzarytější komunisté museli po roce 1968 vědět, že se reálný socialismus už k novým zářným zítřkům nedohrabe.

Dnešní situace v naší republice je taktéž pěkně bizarní. Přestože je zde ateistů mnohem více než věřících, jsou v médiích ostrakizováni ateisté úplně stejným způsobem jako v Polsku a zákony jsou nastaveny tak, aby náboženským spolkům nadržovaly. Naše země má vzhledem k těmto poměrům pěkně mizerné hodnocení v Ročence Mezinárodní humanistické a etické unie, která naprosto přiměřeně označuje stav v ČR jako systémovou diskriminaci svobodného myšlení.

O něčem vypovídá i 45,2 % dotazníků ve sčítání z roku 2011, u nichž zůstalo prázdné políčko v kolonce "vyznání".

Výzkumy v "tradičně muslimských zemích" ukazují, že pravděpodobně až několik desítek procent obyvatel nevěří "pravdám" islámu. Přesto chodí do mešit, předstírají modlení a vůbec se celkově chovají tak aby pokud možno nevyčnívali z řady. jejich důvody bývají hodně pádné, asi jako biče a kameny, jimiž tamnější justice hrozí odpadlíkům od islámu.

Něco podobného je vidět v mnoha zemích světa - ve Španelsku, Itálii, Francii, ve skandinávských zemích,  v zemích Severní Afriky. Když mluvíme o lidech, kteří musejí předstírat že věří něčemu, čemu věřit nemohou, znamená že mluvíme nikoli o milionech, ale o miliardách. Tohle je naprosto reálná ale stále ještě neviditelná nesvoboda.

Současný stav je kvazistabilní, udržovaný jen zvyky, předsudky a strachem. Stačí mírný vnější tlak, ani ne příliš silný, ale zato globální, a celá dominance náboženství se rozsype. Celý svět potřebuje coming out.

6 komentářů:

  1. Moc bych těm desítkám procent nevěřících muslimů nevěřil. Tohle může platit nanejvýš pro muslimy, žijící v neislámských zemích a ne v muslimské komunitě. To je ovšem z celé populace muslimů spíš zlomek promile než zlomek procenta.
    Ostatní nemají ani možnost se dozvědět o reálnosti "nevíry". Mohou maximálně kritizovat některé excesy, ale když půjde na lámání chleba, tak půjdou za imámy jako hejno kobylek nebo agresívních mravenců.
    Stačí se podívat, jak dokázal Hitler oblbnout Němce (sami Židé tomu nebyli s to uvěřit, že by se národ tak vzdělaný a s takovou kulturní tradicí dal zblbnout tak povrchními demagogickými bláboly). Tady je jednak "materiál" na podstatně nižší civilizační úrovni a jednak jsou mu mozky systematicky vymývány celá staletí.

    OdpovědětVymazat
  2. -----------------------------Současný stav je kvazistabilní, udržovaný jen zvyky, předsudky a strachem. Stačí mírný vnější tlak, ani ne příliš silný, ale zato globální, a celá dominance náboženství se rozsype. Celý svět potřebuje coming out. ---------------------
    Ateisté sní o tom, že jednou většina lidí opustí víru a z náboženství bude muzejní exponát, něco jako parní lokomotiva.
    Ale já nějaký rozmach ateismu nepředpokládám. Lidi neradi uslyší, že život nemá žádný (centrálně naplánovaný) smysl a po smrti jejich osobnost zanikne. Lidi chtějí mýt nějakou (klidně falešnou) útěchu, kterou jim náboženství přináší, aspoň teda někdy. Už Bertrand Arthur William Russell (1872 - 1970) napsal: "Náboženství je především jev společenský (!!!).
    Za svůj původ vděčí snad církve učitelům se silným jednolitým
    přesvědčením, jen zřídkakdy měli však tito učitelé na církve,
    které založili, nějaký podstatnější. vliv, kdežto naopak církve vždy
    nesmírně ovlivňovaly společenské útvary, v nichž docházely rozkvětu."

    A nakonec podívejte se po ČR. Po rozloučení s ŘKC se lidi začínají zabývat různou ezoterikou. Ochotně začnou věřit na různé léčivé energie, čakry, duchy a já nevím co.
    Ne, po odhození křesťanství se lidi nezačnou řídit zdravým rozumem.
    Řekl bych, že poptávka po tzv. duchovní útěše je hodně mezi lidmi chudými, nebo aspoň s nižším vzděláním. Bohužel, těchto lidí moc neznám.
    Ale co už. Učení ŘKC je stejně divné a pro mě nepřijatelné. https://www.youtube.com/watch?v=7EMnf58Z7w8

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opakujete starou hloupost. U kartářek a jiných čarodějnic bývá narváno lidmi, kteří o sobě tvrdí že jsou věřící. Ano nějací ateisté tam také jsou ale ten nepoměr je značný.

      Mimochodem víte že ta legenda o tom, jak se věřící lépe srovnávají se životem i smrtí je také omyl? Ateisté se smrti sice také bojí, ale dokáží se s ní vyrovnat mnohem snadněji.

      Především ten článek ale není o vyhynutí náboženství, nýbrž o sebeuvědomění ateistů a o odhození pokrytectví. Možnost veřejně říkat co jsem si snad zaslouží každý.

      Vymazat
    2. ----------------U kartářek a jiných čarodějnic bývá narváno lidmi, kteří o sobě tvrdí že jsou věřící.-------------------- Je to možný. Ale jejich vyznáním asi nebude křesťaství, ale spíše něco, co nazývám "ezoterický guláš".

      ---------------------Mimochodem víte že ta legenda o tom, jak se věřící lépe srovnávají se životem i smrtí je také omyl? Ateisté se smrti sice také bojí, ale dokáží se s ní vyrovnat mnohem snadněji.--------------------------
      Nějaký zdroj? Ale ano, je to možné, zní to uvěřitelně. Jako ateista se domnívám, že po smrti bude nekonečný bezesný spánek. Není to tak zlé. Přijde mi to lepší, než např. dlouhé utrpení. Navíc ten bezesný spánek prvaidelně trénuju, skoro každou noc. A dá se to snést.
      Žádný kněz vám nepoví, jak by mělo po smrti vypadat bezdrátové odeslání tzv. duše někam pryč do tzv. nebe a tam snad nafasování nového těla.
      Akorát věří ve vzkříšení těla. http://www.vira.cz/otazky/Otazka-vzkriseni-kremace-nebo-pohreb.html Prazvláštní názory, že ano?

      -----------------------nýbrž o sebeuvědomění ateistů a o odhození pokrytectví. Možnost veřejně říkat co jsem si snad zaslouží každý.-------------------------- Nevím, jak je tomu jinde, ale v ČR mám takový pocit, že běžná veřejnost o víře nemluví skoro vůbec. Je to taková zvyklost mezi ateisty i křesťany. Něco jako "Don't ask, don't tell".

      Vymazat