Počet zobrazení stránky

neděle 7. prosince 2014

V čem je problém s uprchlíky ze Sýrie?

Lidé prchající ze Sýrie rozhodně potřebují pomoc, a oškliví hnusní xenofobové odmítají poskytnout jim zde azyl. Takhle nějak vypadá naše mediální propaganda. Proč nikdo neřekne jasně a na plnou hubu to o co tady jde?

Ve skutečnosti u nás už dávno uprchlíci ze Sýrie totiž jsou (ti co prchali před Asadem) a zdaleka ne vždycky  je s nimi nějaký problém. Vlastně o nich většina společnosti vůbec neslyšela, takže těch problémů asi moc není. Jenže je tu podle mě základní chyba v našem nastavení.

Pokud bychom brali islám, nebo alespoň školu salafíja, jako protistátní ideologii, kterou je třeba stíhat, měli by uprchlíci ze Sýrie u nás dveře i u veřejnosti relativně otevřené. Všichni by věděli, že pokud se projeví jako saláfisté, pojedou šupem zpátky nebo do kriminálu. Takový stav by byl výhodný i pro některé u nás již studující Syřanky, jež jsou pokud vím ateistky.

Jenže ten problém je opět islám. Dokud bereme náboženství, které hlásá, že zabíjet nevěřící je dobré, jako poselství míru, nebude žádná vůle uprchlíky nějak (alespoň trochu) lustrovat. To co pak hrozí je, že si sem prostě přivezeme válku. Mezi uprchlíky totiž rozhodně budou také islamisté z IS a stoupenci Bašára al-Asada.

Pro srovnání si představte situaci, kdy by za 2. sv. války Velká Británie poskytovala zároveň azyl lidem z okupovaných území a německým nacistům ustupujícím před Rudou armádou. Něco takového je přece šílenství! Schválně srovnávám Českou republiku s Velkou Británií a ne s nějakým vzdáleným neutrálním státem. Připomínejme si, že hlavním nepřítelem Chalífátu nejsou Syřané, ale Západ, tedy i my. Jen shodou okolností nejsou armády IS ještě tak blízko a tak dobře ozbrojené, aby na nás zaútočily.

Je naprosto lidské poskytnout pomoc v nouzi, zároveň je ale prozíravé hájit své lidi před nebezpečím. Dokud státní moc nevytvoří dostatečnou obrannou bariéru proti islámským fundamentalistům, nebude možné přesvědčit veřejnost o správnosti přijímat uprchlíky ze Sýrie.

Přiznejme si, že jsme ve válce a pak můžeme začít také přijímat uprchlíky.

8 komentářů:

  1. Chtělo by to prolomit bias - co třeba takhle? "Kdyby ke mě, jako k místnímu náčelníkovi v Cape Cod Bay v roce 1609 připluli Pilgrim Fathers, popsali mi svůj tehdejší život a požádali o azyl, dostali by ho okamžitě, protože tak neštastné tvory můj svět do tý doby ještě neviděl a hrůzy (z mého pohledu), které se jim děly, od bydlení ve městech až po zabíjení pro víru by pro mne představovaly to nejhorší, co se může lidské bytosti přihodit..". Jenže to nebyli azylanti, to byli kolonizátoři - jejich jména si dneska pamatuje celej anglosaskej svět, náčelníka a jeho lidi s Code Bay nikdo. Takže, kdyby se nám dělo to co Syřanům, rozhodně bychom byli v nouzi. Ale zajímalo by mě, jak moc si seš jistej (kromě toho, že to u nás každej blb neustále opakuje), že jsou v nouzi Syřani?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějaké znám, stačí to? Sýrie je diktatura, ale nebylo to Somálsko ani Turkmenistán, ti lidé měli a částečně ještě mají kulturu na evropské úrovni, povstání proti Asadovi začali demokraté... Není to obecný arabistán.

      Vymazat
  2. Ale jo :-), když už jsme u toho srovnávání. Sacagawei taky Clark z Lewisem byli zjevně sympatický, ale moc jí to nepomohlo co... teda krom toho, že je její obrázek na dolarový minci, určitě by z toho měla radost. Sýrie do konce první světový války vypadala hůř než tureckej venkov, kterýho byla koneckonců součástí. Jako francouzská kolonie to taky moc nevyhrála a to, že basisti se drželi u moci dlouho v podstatě nic neznamená. Vojenské (tedy nejako 68u nás, ale opravdu hory lebek a moře krve...) akce pouze z wiki - letopočty 1949-58 o.v., 1961,1966,1967,1970, 1982, já vlastně kromě devadesátejch nemůžu v historii Sýrie najít aspon 15let v kuse, kdyby se Syřani na svém území nestříleli jak králíci, o setrvalém vyjjímečném stavu ani nemluvně. Nevim, třeba to sou opravdu hodný kluci, kterejm se ty strašný věci dějou úplnou náhodou...

    OdpovědětVymazat
  3. Tím ti chci jenom naznačit, že problém možná není jenom a jenom v islámu... i když tvůj návrh by lecos zjednodušil.

    OdpovědětVymazat
  4. Náboženství se bohužel podílí také na vytváření hodnotových žebříčků, což je přesně to co mám na mysli, když říkám že někdo odpadl od náboženství, ale bohužel ne dost daleko. On tě ten systém sám, když v něm dost dlouho žiješ do některých věcí dostrká. Takže tady je to taková otázka, jestli bylo dřív vejce nebo slepice. Nicméně oblast Sýrie byla helenizovaná a už nebývala uspořádána klanově, takže to je spíše působením islámu. Otázka je, jak dlouho po odstranění omezení trvá návrat do nějakého lidštějšího stavu a jestli je vůbec přirozený. Respektive jak moc a jak rychle se dá změnit kulturní vzorec. Blbější než my nejsou, takže by to zvládnout měli.

    OdpovědětVymazat
  5. já si myslím, že změnit kulturní vzorec moc nejde - historický příklad z druhé strany - v době po velké říjnové revoluci se Lenin s Trockym pokusili exportovat vzájemný třídní vyvraždovačky přes Královec do Polska a do oblasti východního Německa. Předpokládali, vzhledem k evropskému individualismu a posedlostí duchovnem - citováno z jejich dopisů a dobového tisku (sic!), že to nebude nic složitého. Jenže z exportu revoluce se stal velmi krátký občanský nepokoj v Německu, při němž umřela Rosa Luxemburková a v Polsku prakticky okamžitě přerostl v Polsko-Sovětskou válku. Pokud to chápu správně, mentalita evropanů je prostě značně odlišná od mentality v tomto případě rusů, ukrajinců a tatarů. Prostě u nás nemůžeš vraždit lidi veřejně a jen tak pro zábavu, musíš to dělat tajně, mít k tomu zcela zásadní, snadno pochopitelný důvod a musí to bejt práce. Za těhle podmínek to ve velkym předvedli za posledních 150let jenom němci a v menšim chorvati spolu se srbama - v celkové výši slabých 10mio duší. Dneska sami Syřani daj, alespon podle WHO cca 40tisíc duší jen tak pro zábavu ročně, nijak zásadně je to nemrzí a taky nehodlaj v dohledný době jen tak přestat. Kdyby si započítal všechny muslimy, obvinili by tě z rasismu a ze lži. Syřani blbější nejsou, jenom "Liberté, égalité, fraternité" jim nejenže nic neříká, ale ani nechápou, proč by mělo... Ve Startreku jsou klingoni jenom převlečený amíci, protože kdyby klingona hrál origo muslimskej arab jako vážnou roli, dostalo by to okamžitě statut 15+, nikdo by se nesmál a kritici by řekli, že klingoni jsou v tomhle podání až nerealisticky cizí rasa...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zrovna Klingoni byli původně dělaný podle Rusů, ale já si opravdu myslím, že je to tím hodnotovým žebříčkem. Uvědom si, že v islámu je třeba hněv vysloveně kladná emoce a je normální necítit odpovědnost za své činy, naopak reflexivní reakce jsou považované za nevyhnutelné, sebekontrola potlačovaná. Fakt stačí aby třeba Ukrajinec nebo Němec konvertovali k islámu a jejich chování se diametrálně změní, protože se jim úplně obrátí to, co považovali dříve jako vhodné, prospěšné a společensky únosné.

      Vymazat
  6. Já neříkám že to není hodnotovým žebříčkem, jenom říkám, že jeho změna po pubertě je velmi těžká, skoro nemožná. A to sem velmi tolerantní a neuvažuju vůbec o genetickým vlivu - takže třeba otázky izraelskýho poměru 1:10 nebo proč si arabové musej třeba piloty doplnovat z evropy nebo ameriky vůbec na stůl nepokládám. K tomu, aby se z tebe stal nelidskej barbar, kterýmu zcela odpadly zábrany nestačí jenom konverze k islámu. Na to potřebuješ ještě něco - třeba arabský rodiče... Pár rekonvertitů tady u nás v okolí žije a nikdy se ve svém islámském období nechovali tak, jak to zcela mimochodem dokáže průměrnej egypťan... a zatímco německej žid mohl trpět vnitřní rozervaností duše, jestli se cítí být víc němcem nebo židem (a že jich jenom v literatuře takovejch najdeš) u německýho turka tahle otázka tak úplně nepřichází...

    OdpovědětVymazat