Počet zobrazení stránky

čtvrtek 25. prosince 2014

Promile teroristů

Tak trochu jsems si slíbil, že nebudu fušovat do řemesla stránce IvČRn, ale různá vyjádření mých přátel, kteří nesdílí můj názor na islám mě k tomu tak nějak nutí. Mezi jejich prohlášeními zaznívají námitky, že islám není homogenní, že islámských teroristů je jen promile nebo přinejhorším pár promile a že existují i velmi citliví a ohleduplní muslimové. Tyto námitky jsou naprosto pravdivé. Přesto kupodivu na hrůznosti islámu nic nemění.

Mé námitky proti nim jsou:

1.) Mírné a různé alternativní výklady jsou zpravidla nepůvodní a nekanonické. Tedy k tomu abyste se dostali k takovýmto výkladům islámu se musíte více snažit, než abyste vytvořili přímým přečtením základních spisů islámu jeho brutální verzi. Pro muslimské učence je také velmi snadné je vyvrátit.

2.) Na straně brutálních verzí islámu jsou islámské školy, peníze a autority.

3.) I když Je teroristů v celkovém počtu muslimů málo, to z čeho žijí je masová podpora. Není představitelné, že by pár desítek tisíc lidí dělalo něco, s čím by půldruhé miliardy muslimů hrubě nesouhlasilo. Takové bojůvky by dokázal společný postup během krátké doby úplně vymýtit.



Podobnými grafy hájí muslimy lidé chybně označovaní za "multikulturalisty". V absolutních počtech mají jistě pravdu. Na grafu jsou vynechané armády Chalífátu a některých menších teroristických skupin v Asii a Africe, ani ony by ale nebyly nijak výrazně velké.

Teror však neznamená vládu vražděním, ale vládu strachu, nejde tedy ani tak o to, kolik lidí přímo zvěrstva páchá, ale o to kolik by je bylo ochotno páchat, protože je považuje za správné a schvaluje je. Tím se dostávám k druhému obrázku.

Popisky shora: muslimové 1,62 miliardy; manželka musí poslouchat manžela 1,39 miliardy; obecné zavedení šaríi 1,1 miliardy; smrt za nevěru 748 milionů, smrt za odpadnutí od islámu 584 milionu.
(Jde o americké číslovky, billion je tedy miliarda).

Pokud chcete pochopit kořeny toho, co se děje v uměle zřizovaných centrech hnutí Sharia4, v teroristické organizaci Boko Haram, nebo na územích okupovaných Talibanem nebo IS, můžete začít právě u tohoto obrázku. Jen nás může mrzet, že v grafu není zahrnuto právo na šíření islámu násilím.

Je z něj vidět, že různá sekulární hnutí jsou opravdu v islámu okrajová záležitost a teroristé nemusejí mít ve společnosti přímo silnou podporu, aby společnost, kterou takoví "mírní" muslimové vytvářejí byla nelidsky totalitní.

Muslimové se ve svém chápání islámu opravdu výrazně liší, jak dokazuje i zpráva The World’s Muslims: Religion, Politics and Society z Pew Research Center níž tento graf pochází, problémem je to, v čem se jejich postoje shodují.

8 komentářů:

  1. To je úplná blbost. Bod 1 jde napsat zcela opačně a v mnoha zemích tomu tak i je. Bod 2 to stejné, můžu naházet prohlášení islámských škol i autorit, které tvrdí opak. Bod 3 je blbost. Autor asi předpokládá, že snad mají muslimové nějakou povinnost terorismus odsuzovat. Tedy buď doloží masovou podporu teroristů z celého světa, nebo sklapne paty a uzná, že ne každý, kdo terorismus veřejně neodsuzuje, ho podporuje. Já totiž mohu naopak doložit odpor teroristům vyjádřený muslimy z celého světa.

    K prvnímu grafu - i když se doplní všechny skupiny, číslo nedosáhne ani milionu. A druhý graf je taky míčovina. Ten výzkum nedotázal všechny muslimy, aby zjistil, kolik podporuje šáriu, Výzkum tvořily pouze "reprezentativní vzorky". Tedy asi jako když se STEM zeptá tisíce Čechů a potom napíše, že Česká republika podporuje politiku USA.... bože.. a to jsem dnes chtěl být v klidu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Já totiž mohu naopak doložit odpor teroristům vyjádřený muslimy z celého světa. "

      To by mne zajímalo, doložte (včetně forem toho odporu).

      Vymazat
  2. Chcete říci, že výklady křesťanství jsou nepůvodní a nekanonické, protože správný křesťan se má nechat trhat lvy? Jinak máte ve svém přístupu jednu základní chybu, výklad islamofobů, čili nejbrutálnější výklad islámu není původní. Dám to na příkladu, za nenávistnost původního islámu se považuje vyvraždění židovského kmene a podává se to i za důkaz nenávisti vůči všem jinak věřícím. Až na to, že Mohammed s desítkami jiných kmenů normálně spolupracoval. Tak proč jeden by měl být normou a desítky výjimkou v dnešní interpretaci?
    V bodě dva máte jasnou nepravdu, drtivá většina islámských škol násilí odsuzuje. Tyto školy už půl druhého tisíce let hledají různé interpretace, což jasně vyvrací vizi jednoho islámu.
    Bod tři zase přes analogii. Nácků či komunistů bylo méně než české populace, takže podle vaší logiky všichni s nácky či komunisty souhlasili. Včetně vašich příbuzných. A nebo myslíte si, že lidé u nás souhlasí s činem Breivika, protože odsoudilo ho jen pár desítek článků a nebyly zde žádné demonstrace a není zde deset milionů podpisů, co by s ním nesouhlasily?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co třeba násilí na homosexuálech, to islámské školy schvalují, dokonce trest smrti, to je v pořádku? V islámu jsou někteří lidé trestáni jen za to, kým jsou, kým se rodí. A školy islámu toto násilí schvalují, vlastně ho vyvolávají svými výklady Koránu a sůr. Bohužel je to tak.

      Vymazat
    2. Pro pana Stop islamofobii: Katolíci například ještě v šedesátých letech hlásali, že Židé mohou za smrt Ježíše. Tvrdit v té době něco jiného by bylo nekanonické, protože za tím stály autority i spisy. Dnes by bylo nekanonické, kdyby katolík popíral existenci andělů, funkčnost exorcismu nebo některé jiné katolické dogma.
      (http://euportal.parlamentnilisty.cz/Articles/7590-souhrn-dogmat-katolicke-cirkve.aspx)
      Naprostá většina islámských škol odsuzuje násilí na spravedlivých, tedy na věřících muslimech, ale nikoli na "nespravedlivých" což jsou ale podle nich zločinci i nevěřící.
      Je třeba číst správně formulaci.
      K odsouzení Breivika není potřeba pár tisíc řlánků, protože se nás to zase tolik netýká. Bylo by ale jistě alarmující, kdyby při průzkumu vyšlo, že dvě třetiny obyvatel ČR jeho činy schvalují. Podobné je to i s komunisty a nacisty, pokud by při současném průzkumu vyšlo, že dvě třetiny Čechů věří v konečné vítězství pracujícího lidu v rámci třídního boje, nebo v nadřazenost árijské rasy, asi by to zároveň znamenalo něco dost hrozného pro nás ostatní a naše státní zřízení.

      Vymazat
    3. 1. co mě má zajímat katolicismus. Já mluvím o jediném povinném původním kanonickém výkladu podle kterého soudím všechny co se hlásí ke křesťanství od mormona po popa někde na Sibiři.
      2. naprostá většina škol odsuzuje násilí na všech. Naprostá většina škol říká, že válka je povolena jen v obraně. I proti nevěřícím.
      3. za Breivika se máte každý den omlouvat stejně jako se má každý den omlouvat Pepa Nováků konvertita k islámu za ISIS. Týká se vás to naprosto stejně.

      Vymazat
    4. 2. Je opět hloupost, násilí se neděje jen ve válce, to že islámské školy odsuzují válku je chvályhodné, ale nic to nemění na tom, že zkrátka určitý typ násilí, proti určitému typu lidiček, je v islámu povolený a vyžaduje se, imáni ho vyžadují, takže nemůžete tvrdit, že islámské školy odsuzují násilí na všech.

      Vymazat
    5. http://iheu.org/you-can-be-put-death-atheism-13-countries-around-world/

      Vymazat