Počet zobrazení stránky

čtvrtek 6. listopadu 2014

Maso a smrt

Tak se mi rozhádali kamarádi. Tedy oni nikdy navzájem kamarády nebyli, ale já je jako své přátele beru. Kamarádi vegani totiž vypublikovali pěknou ptákovinu tím, že neznají pozadí problému a ex-muslimům a kritikům islámu se z toho poněkud zvedl kufr. Nedivím se jim. O co šlo?

Česká veganská společnost vydala toto prohlášení:
Občas se ve veganské komunitě objevují lidé, kteří zneužívají veganství a boj proti týrání zvířat na šíření rasové a náboženské nesnášenlivosti. Česká veganská společnost se striktně distancuje od takového počínání. Soucitní lidé a vegani jsou na celém světě, i mezi muslimy. Snahy o zastavení týrání zvířat a jejich zbytečného zabíjení nesmí být vedeny jako útok vůči určitému etniku či náboženskému vyznání, ale jako snahy o zastavení konkrétních praktik!

Na to reagovala stránka (nevím kdo) na IvČRn takto:
Zapamatujte si "Českou veganskou společnost". Jako ty, co pravidelně kolaborují s islámem. A ještě mají tu drzost osočovat odpůrce islámu z rasizmu. Jde o klasickou sluníčkově-pseudoanarchistickou kliku s islámofily Cemperem, Terezou Vandrovcovou (ano ta, co organizuje vegan pochody Prahou) a jejím "manželem".

Asi bych měl říci, že jak Martina Konvičku, tak Terezu Vandrovcovou a jejího manžela bez uvozovek Silvestra Špačka znám osobně. (Konvičku krátce, Silvestra a Terezu déle) Mám je rád (na rozdíl od blba Cempera) a věřím, že se zasazují za správnou věc.  Vlastně bych jim všem třem někdy docela rád zařídil nějaké společné setkání a výměnu názorů. Naopak moc nevěřím na davy náckoveganů  a xenofoboveganů. (Vlastně ano jsou mezi nimi xenofobové proti neveganům.)

Problém té zdánlivě přehnané reakce  na facebookové stránce IvČRn je v něčem jiném. Už v této době je totiž v podstatě v Evropě jakákoli kritika islámských praktik považována za urážku islámu a v několika zemích je i trestná.

Dokonce se stává, že jsou exmuslimové, a to jak z Evropy, tak ze zemí , které jsou vnímány jako tradičně islámské destinace, stíháni na evropské půdě za svou kritiku islámu (Firoozeh Bazrafkan).Vyhrazovat se proti kritice náboženské praktiky v takové době už samozřejmě budí jisté emoce.

Halal porážky jsou jistě kruté ke zvířatům a vztahovaly by se na ně předpisy o týrání zvířat, nebýt to náboženský rituál. Nicméně pak bychom spraveldivě měli úplně stejně odsoudit i velkochovy a domácí zabíjačky. V tom mají vegani pravdu. (Ovšem zase na druhou stranu jsou skupiny jako STOP HALAL schopné poslat veterinární kontrolu i na člověka, který zpackal zabijačku.)


Bohužel nejsou halal porážky pouze mučením zvířat, ale i výcvikem ke krutosti, kterým procházejí už malé děti. Muslim-vegan je v principu něco jako katolík odmítající symbolický kanibalismus, protože podřezávání zvířat je součástí muslimského svátku  El al-Adhá  a nejlépe samozřejmě jako součást posvátné poutě Hadždž.



Srovnání s pobíjením vánočních kaprů, které vegani používají má sice v tomto případě cosi do sebe, ale ještě více je to srovnatelné s každoročním pobíjením kulohlavců na Faerských ostrovech. Ani tento argument tedy úplně neobstojí, pokud nechceme být pokrytci. (Jsem proti porážkám halal, košer i pobíjení kulohlavců, nicméně s kapry až tolik soucítit nedokáži.)



Konečně je pro mě ale jeden důvod, který sahá ještě dál. Halal potraviny jsou zároveň způsobem dotování islámských škol a islámských vrahů z mnoha frakcí. Z prodeje halal masa se totiž odvádějí peníze (zakát) na "šíření islámu" což zahrnuje všechny formy takového šíření zmíněného v Koránu, Sunně a Hadísách. Džihád mečem mezi ně patří. Prodej halal masa tedy podporuje teroristy, stejně jako popírání lidských práv, vraždy ateistů a jinověrců nebo trest smrti pro odpadlíky. Dejte si kebab - Je to opravdová chuť teroru!




Boj proti halal porážkám a prodeji halal masa dalece přesahuje zaměření veganských spolků, přesto pokud mají ve svém názvu soucit, měli by si  ho trochu vyhradit také pro lidi.

Vegani mají pravdu v tom, že maso znamená vždycky smrt. Naše konzumace hamburgerů, řízků a tlačenek dává důvod i finance pro existenci velkochovů a to znamená, utrpení a smrt zvířat. Halal maso k tomu přidává ještě utrpení a smrt lidí. 

Žádné komentáře:

Okomentovat