Počet zobrazení stránky

čtvrtek 21. února 2013

Pastýř a stádo

Přirovnání, které mě nepřestává překvapovat svou doslovností používají často křesťané: pastýř a ovce.
Jistě používají se spíše zdrobněliny - ovečky - podstata je ale stejná.

Pastýř bývá vnímán někdo, kdo se stará o stádo - vyhání ho na pastvu, dává mu v zimě seno, chrání jej před vlky. Obecná představa o pastýři je tedy vysloveně kladná.



Jenže pastýř neopečovává stádo jen tak pro nic za nic. Ovce dojí a kdykoli jim dost naroste vlna, pořádně je oholí. Občas také některou zařízne a sní, sám se pak obléká do její kůže.

Z pohledu biologie je pastýř velmi sofistikovaný dravec nebo ještě spíše stádní parazit. Pokud bychom vnímali celé stádo jako jediný organismus, bylo by to všechno ještě zajímavější.

Z přírody známe množství parazitů, kteří upravují chování svého hostitele tak, aby bylo výhodné pro ně. Znakem mnohých je to, že jeho snižují inteligenci a stimulují produkci látek, které by běžně živočich produkoval v mnohem nižším množství.

Pastýř opravdu snižuje inteligenci stáda i jeho samostatnost. Víme, že domácí ovce jsou k uzoufání hloupé ve srovnání s jejich divokými příbuznými. U inteligentnějších ovcí se totiž projevuje individualita, což není něco, co by chtěl zrovna pastýř ve stádě podporovat.

Vůdčí schopnosti ovcí a beranů bývají tedy rychle potlačeny jejich kuchyňskou úpravou. I tady se vluzuje jedna až příliš přímočará asociace - většina skopového se peče nad ohněm.


Domácí ovce také mnohem produkují mnohem více mléka a vlny, než je tomu u divokých druhů - musejí přece přinášet zisk!

Pastýři si své ovce značí zvonci a značkami, aby zažehnali případné spory mezi sebou a opravdu, zatímco si berani z jednotlivých stád dávají berany berany duc, pastevci se spolu většinou neperou.


Vypadá to tak, že pastýř získává všechno a ovce nic. Získává vlastně něco stádo od pastýře? Jistě, iluzi bezpečí, jenže právě jen iluzi. Pokud se pastýř rozhodne prodat celé stádo na maso a příští rok se věnovat třeba včelaření, žádná ovce mu v tom nezabrání.


3 komentáře:

  1. Pěkné zamyšlení! :) A proč v té paralele nepokračovat? Jakou vlastnost mají ovce? O ovcích se často mluví v souvislosti s fanoušky jisté jablečné společnosti, a má se tím na mysli, že tupě a slepě udělají to, co jim jejich vůdce S.J. (dej mu pán Bůh věčnou slávu) naservíruje a kam je popostrčí. S věřícími je to, řekl bych, velmi podobné, a možná zde ta paralela sedí ještě víc.
    Ovce si nedělá žádný nárok na to, že by snad mohla sama přemýšlet. Ne, ona chce jen slepě následovat svého pastýře, a být součástí Stáda. Opravdu se k tomuto modelu chování křesťané pyšně hlásí? Opravdu je "hlavně moc nemyslet, a dělat co se mi řekne" model chování, který vidí jako pozitivní a následováníhodný?

    OdpovědětVymazat
  2. Přinejmenším to není jediná skupina, která tenhle model uctívá, ale je od nich hezké, že se k němu hlásí tak otevřeně ve své symbolice.

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek. Čtu si ho po čase znovu a stále se mi líbí. Je to prostě výborné přirovnání! A proč v té paralele nepokračovat, že? Až k sobě. Můžeme se přece podívat i do svých zrcadel. Poctiví pozorovatelé uvidí, že princip se moc nezměnil (jenom kecy okolo), že vlastně funguje na těchto principech i současná společnost... Co udělá "pastýř" s ovečkou, která si vzpomněla, že nepotřebuje (parazita), pardon velitele, že si může velet sama (proč by jinak měla svůj mozek?)...?

    OdpovědětVymazat