Počet zobrazení stránky

sobota 15. prosince 2012

Proč volím Táňu Fischerovou?

S blížíci se prezidentskou volbou jsem pomalu změnil několik názorů. Prvním z nich byl ten, jestli je přímá volba prezidenta vůbec k něčemu. Měl jsem poměrně skeptický postoj k samotné instituci prezidenta, takže mi přímá volba hlavy státu připadala spíše jako kosmetická změna.

Navíc jsem měl pocit, že si z kandidátů nemohu někoho vybrat. I ti, kteří mi připadali jaksi přípustní mi nepřišli dostatečně reprezentativní pro tento post. Zvláště, když jsem uvážil, že reprezentace je jeden z hlavních požadavků kladených na prezidenta.

Právě proto je zajímavý můj vývoj názorů na paní Táňu Fischerovou, který mě nakonec dovedl až k otevřené podpoře. Vídal jsem ji občas na demonstracích, kde působila jako laskavá ale zásadová mluvčí se silným sociálním cítěním.

Můj první dojem při její kandidatuře tedy byl: Té hodné paní bych něco takového nepřál.




Připadalo mi, že je prezidentskou kampaní spíše zaskočená, než že by na ní byla připravená. Přiznávám, že jsem nevěřil možnosti, že by mohla získat v termínu dostatečný počet hlasů. Jenže na to jsem nevěřil i u mnoha jiných kandidátů (napříkladu u t. p. Jany Bobošíkové).


Sběrači podpisů T. F. byli dobrovolníci, kampaň měla v podstatě nulový rozpočet a nestála za ní žádná agentura. Přesto se podařilo sehnat přes šedesát tisíc platných podpisů! Tehdy mi to došlo:

Táňa Fischerová je prezidentskou kandidátkou.

Při sledování předvolebního speciálu ČT jsem ale viděl úplně jinou Táňu Fischerovou. Viděl jsem političku, která je připravená na to, co se od ní očekává. Zatímco moderátor na rozhovor vlastně dostatečně připraven nebyl a pokládal otázky v duchu tupé současné propagandy.





V tu chvíli mi začalo docházet, že Táňa Fischerová opravdu představuje nějakou alternativu, a co víc, že pokud budou diskuse pokračovat takto, její šance na zvolení stoupnou.

Táňa Fischerová má reálnou šanci být prezidentkou.

T. F. bývá často označována za mimozemšťana. Myslím, že existuje dostatek důkazů, že mezi obyvateli mimozemšťanem není. To ukazuje už podpora, kterou dostává.

Kde je tedy T. F. tím mimozemšťanem? Je jím v politice. V té politice, která nás od Sametu dovedla sem, do zvolna se svažující krize. Naše země se propadá sice pomalu ale stále. Když se podíváte na kandidáty těžce prosazované médii, zjistíte, že to jsou právě ti, kteří nás na tuhle cestu úpadku dovedli, považují ji za správnou a chtěli by v ní pokračovat. (skutečně alternativní jako T. Fischerová., nebo alespoň slušní jako Jiří Dienstbier nebo Z. Roithová, jsou v podstatě ignorováni.)

T. F. nabídla vizi, která do značné míry odpovídá vývoji v západních zemích, kde fungují svépomocná a výrobní družstva na mnohem širší bázi než u nás a podařilo se jim tam tímto způsobem udržet podniky, které jejich původní majitelé chtěli zrušit. Její vize alternativy je tedy reálná.

T.F. je politickým mimozemšťanem také proto, že mluví k věci, neuhýbá od tématu, nechytá tazatele za slovo. V tom je dokonalým protikladem současného držitele titulu prezident.

Je politickým mimozemšťanem i proto, že morální hodnoty o nichž mluví propaguje hlavně vlastním životem. Jejím politickým protipólem je Marek Benda – malé amorální monstrum s padělaným akademickým titulem v čele Ústavně právního výboru.

Asi jste si všimli, že jsem jinak poměrně racionální člověk, takže vás možná může překvapit má podpora kandidátky, která nevystupuje vždy tak, že by tím byl spolek Sisyfos nadšen. Navíc jsem poměrně tvrdý ateista, což se asi u T. F. očekávat nedá. Jenže mnohem více než právě tohle je pro mě důležité, že nemá sklony nadržovat některému politickému nebo náboženskému klubu. Zkrátka u ní nevidím onen přístup: Ano, je to bestie, ale naše bestie!

Tím dokázala překonat můj odpor k různým náboženským kandidátům. T. F. je jakýmsi způsobem „zbožná“, nikoli ovšem tím, který by ostatní omezoval.

T. F. má úctu k ústavě a demokracii. To je něco, co mezi politiky příliš nevidíme. Dokonce současný prezident Václav Klaus a nejprosazovanější kandidát Miloš Zeman se dopustili několikrát vážného narušení naší ústavy a ohrožení demokracie.

Nakonec jsem začal překonávat i ty poslední předsudky ve volbě T. F. za prezidentku. Začalo mi docházet, že prezident nereprezentuje svou zemi jen navenek, ale že mnohem více reprezentuje  uvnitř. Prezidentsví je součástí lidské sebeidetifikace. Je rozdíl být občanem státu, jehož prezident bojuje proti občanské společnosti, lže , popírá ústavu, podlézá cizí mocnosti a na žádosti občanů odpovídá arogancí, nebo prezidentky, která zde chce opravdu žít a dokáže s lidmi vycházet.

Jedna věc ale stále chyběla.

Víte, český prezident má jednu funkci, která není formální - je ze zákona nejvyšším velitelem ozbrojených sil. Neznamená to, že by přímo řídil vojska, na to jsou generálové, ale rozhoduje o tom, jestli je třeba zemi bránit a čeho mají armády dosáhnout. Tohle je velmi zodpovědná funkce.

Právě teď se nezdá, že by stav armády vůbec někoho z politiků zajímal. Karolina Peake v čele ministerstva obrany je výsměch jakékoli odbornosti. To ale není vlastně to nejhorší.  Zvolení V. Klause i kampaň Miloše Zemana je sponzorována ruským Lukoilem (přes Šloufa) další kandidát Fischer je pak v područí finančníků.

Nejen V. Klaus, ale ani mnozí z kandidátů na prezidenta ve mě nevyvolávají přesvědčení že by v případě válečného konfliktu stáli na straně naší republiky.

Tváří v tvář těmto možnostem mi došlo, že si dokážu představit prezidentku Táňu Fischerovou jako nejvyšší velitelku ozbrojených sil.

Nakonec jsem se na problém volby prezidenta začal dívat opačně. Nejde o to, že máme několik kandidátů a jeden z nich může vyhrát ale o to, co představují. Naprostá většina z nich představuje totéž - politickou minulost.

Nejde o to, že by  T. F. byla nějak významně jinak zklamaná z nezvolení než ostatní kandidáti, nejde o to, co by si kdo z nich zasloužil, jde o to, co od nich můžeme získat.

Od někoho možná dostanete pár bonmotů, od jiného nové mezinárodní ostudy, ale to jsou v podstatě všechno jen další prkotiny.

Jenom od Táni Fischerové můžeme získat něco jiného, něco víc.

Poznámka: 16. 12. 2012 večer doplněno video "Proč jste se rozhodla kandidovat na prezidentku ČR ?"

1 komentář:

  1. Ano, takto uvažuje zdravá logika v souladu s citem pro realitu. S takovýmto myšlením mají lidé šanci nacházet správná východiska směrem k solidní budoucnosti. Je radost číst takovou úvahu. Bravo pane Tomek.
    Petr Dostál

    OdpovědětVymazat