Počet zobrazení stránky

pátek 10. srpna 2012

Archa

Měl bych už jednou vysvětlit, proč se blog, ve kterém se (zatím) příliš nedočtete o kosmických lodích jmenuje právě Enzmannova archa. Může za to člověk jménem Robert Duncan-Enzmann, který navrhoval obrovské hvězdolety poháněné jaderně-fúzním pulzním pohonem (ZDE, ZDE, ZDE a ZDE)
Jsou to charakteristické "žárovkové" lodě s obří kroupou deuteria na přídi.
Měl jsem k tomuto řešení dost poznámek, jedna z nich ale nebyla technická. Zkušenost mi říká, že pokud vyšleme do určité vzdálenosti (kosmickou) loď při současném stavu kultury, velmi pravděpodobně tak stvoříme civilizaci našich budoucích nepřátel. Zatím se to vždy spolehlivě stalo.
A nebyly k tomu potřeba ani nějak obrovské vzdálenosti, stačil horský hřeben nebo moře. My dnes máme lepší spojení. Díky rádiovým vlnám dokážeme přenášet zprávy rychlostí světla, jenže mezihvězdné lety předpokládají lety vzdálenosti několika světelných let.
Jakmile zmizí stálé spojení začnou se kultury vyvíjet nezávisle jako kdyby mezi nimi byl oceán nebo horský hřeben. To stačí aby si navzájem přestaly rozumět a věřit.
Zároveň s tím souvisí všechno, co s sebou na lodích lidé povezou - nejen vybavení, ale také politické, filosofické a náboženské postoje, myšlenky, zvyky, pudy, city, instinkty...
Tenhle neviditelný náklad je v jistém smyslu nestabilnější a nebezpečnější než tisíce tun jaderných roznětek pro deuteriové bomby. Co s lidmi a s lodí za ten dlouhý čas bude?
Nestanou se nakonec chodby mezihvězdné lodě světem pláště a dýky, jak tomu bylo třeba v saharských městech v oázách? Nerozdělí si klany jednotlivá podlaží aby se tam pokusily zavést nějakou formu otrokářství nebo feudalismu? Nezničí hvězdolet nově vzniklá fanatická náboženská sekta? Nebo nám naopak za desítky let přiletí z hvězd zpátky podivný prorok se stádem uctívačů aby nás obrátil na "pravou víru" jakýmkoli způsobem, jako se to stalo středoamerickým a jihoamerickým Indiánům?
Co když nás sami naši potomci budou považovat za zvěř a střílet jen tak pro zábavu jako potomci Angličanů původní obyvatele v Tasmánii?
Víte, seriály jako Star Trek deklamují vítězství rozumu. Promiňte mi, že tomu nevěřím. Vždyť Země je také taková obří kosmická loď a rozum tu získává svá vítězství jen těžko a velmi často je v defenzivě.
Proč bychom měli čekat že tam někde daleko budeme jiní, když to co je v nás, si vždycky neseme s sebou?

Žádné komentáře:

Okomentovat