Počet zobrazení stránky

čtvrtek 16. února 2012

Vize ekoměsta

Byl jsem dotázán jak bych si představoval ekoměsto. Vzhledem k tomu, že jsem neměl příliš času nad tím přemýšlet, jsem nahodil jen několik neuspořádaných myšlenek. Vám je sem dávám k zamyšlení. Určitě by vás také něco zajímavého napadlo.
Pokud ano, nerozpakujte se napsat svoje vize na adresu petr.kurfurst(zavináč)centrum.cz

Moje odpověď zněla:

Ahoj, je otázka, jestli může být vůbec město ekologické - tedy jestli může neškodit prostředí. Je to velká kumulace lidí a výroben, to samo o sobě vytváří obrovské množství odpadu. První krok by tedy byl: Nevyrábět nic s čím si neumíme poradit a nic co spotřebovává zbytečně moc energie - igelity, kartonové krabice, PETky, auta na dva roky atd.
Všechno nahradit trvanlivými nebo alespoň dobře zhumusitelnými věcmi - potravinářský papír namísto fólií, ve fast-foodech zelné nebo jiné lupeny místo plastových podtácků, nápoje ve vratných lahvích - možná z něčeho lehčího než sklo - hliník (?) nebo něco jiného (?).
Největším žroutem energie je přesouvání lidí do práce a z práce - dopravní špičky.
To znamená zrušit co nejvíce přesuny, co nejvíce práce z domova, domácí kanceláře, on-line videoporady (viz trestuhodně nepřeložená kniha Ernesta Callenbacha Ecotopia).
Řešení dopravy - co nejvíce prostoru pro vloný pohyb chodců - rovné ulice , bulváry jako pěší zóny.
Člověk dojde poměrně daleko, když vidí cíl cesty (a naopak).
Upřednostnění hromadné dopravy (metro, tramvaje trolejbusy) a velmi lehkých dopravních prostředků - kola, cyclecars, elektrokola, velomobily, mopedy.
Co nejméně smogu.
Parkové zóny kvůli odhlučnění, rekreaci i kvůli zadržování prachu a škodlivin.
Vyloučení těžké dopravy i osobních automobilů z města!

(viz )
Co nejvíce zlepšit lokální zásobování - co nejméně dovážet. Řešením asi vertikální farmy, střešní zahrady atd  (Vertical farming). Nám by asi stačilo i jen obnovení oblastí v Praze - například skleníků v Bráníků (Dnešní stav skleníků)


Co by se nemělo opakovat?

Podle mě hlavně omezení volného pohybu chodců zavedením magistrál do středu města (Prahy), upřednostnění osobních automobilů ve městě před lehčí dopravou, přeměna náměstí na parkoviště, silnice na nábřeží podél Vltavy. Město by mělo dbát na svou celkovou estetickou hodnotu.
Ekoměsto by asi mělo mít dost prostor pro prožívání nějaké vzájemnosti - náměstí, pěší zóny, parky, knihovny, divadla v přírodě.
Aby to vydrželo, musí mít připravená místa a program pro resocializaci - nestavět bezdomovcům nafukovací halu až když uhodí mrazy a někdo na radnici se rozhoupe.
Lidé by měli být stále nějakým způsobem zapojeni do údržby a budování města, jen tak za něj budou cítit zodpovědnost.


To je asi tak to co mě hned napadá.

Žádné komentáře:

Okomentovat