Počet zobrazení stránky

středa 13. dubna 2011

Jak jsem zabil Beethovena

Na začátku téhle poznámky stál (jak už to tak bývá) komentář pod jinou poznámkou. A ten zněl:

"doporucili byste potrat zene ktera ma asi 6 deti, nema strechu nad hlavou, manzel alkoholik a ma syfilis .. ? gratuluji, prave jste zabili beethovena."

Přehlédněte prosím fakt, že to je vzkaz zaslaný z mobilu a soustřeďme se na samotnou námitku.
Jistě, to že jí opět budou používat různí "ochránci oplozených vajíček" je jasné, ale znamená opravdu to co se zdá že znamená?

Zdánlivě jde o námitku proti přerušení těhotenství, jenže tahle představa má tolik vad kolik se dá vůbec představit.
1.) zanedbání ostatních možností
2.) genetický determinismus
3.) obrácená logika

V první řadě bychom se museli zamyslet, jestli mezi kombinacemi spermií a vajíček neexistovala ještě výhodnější kombinace, kterou neznáme a proto ji nemůžeme uvést. Pravděpodobně ano.
Je dokonce velmi pravděpodobné, že takových výhodnějších kombinací bylo mnoho.
Tito lidé ale nebyli nikdy ani počati.
V tom případě by námitka zněla:
"Správní rodiče spolu nesouložili v pravou chvíli a tedy nevytvořili Superbeethovena ale jenom Beethovena."
Druhá chyba vyvyšuje genetické vlohy nad ostatní vlivy.
Génia je ale možné "zabít" i pouze obrazně. Protě tak, že by se nikdy nestal skladatelem. Co víc, je pravděpodobné, že mnoho takových inteligentních lidí svou ideální činnost vůbec vykonávat nemůže. Běžné rozložení inteligence podle Gaussovy křivky ukazuje, že dostatečně inteligentních lidí nebo i skutečných géniů je mnohem více, než by se zdálo podle médií. Podobné rozložení bude jistě platit i u talentu. Přesto nám prostě někde chybí těch pár milionů skladatelů, kteří by byli přibližně stejně dobří jako Beethoven.
Není to nutně proto, že by neexistovali. Jejich schopnosti se prostě jenom nikdy dostatečně nerozvinuly.
Někteří zemřeli na úraz v dětství, jiným možný předmět jejich výjimečnosti znechutí špatná výuka, nebo prostě žijí v rodině, která vyznává takové hodnoty, že k němu nebudou mít přístup. Víte, když se narodíte jako Křovák, je vaše šance na kariéru klavíristy poměrně mizivá a to bez ohledu na talent.
(Na to abyste totiž v něčem vynikli musíte nahromadit poměrně velké množství "startovních informací". Například já nehraji poker. Nemohu ani říci, jestli by mě bavil nebo nebavil, protože jsem nikdy ani nestudoval pravidla. Podobné je to s hudbou, matematikou, biologií. Pokud nemáte onu startovní dávku informací, nemůžete ani zjistit, jestli pro daný obor máte nebo nemáte nějaké vlohy.)
Aby bylo jasné, nemluvím tu o zastupitelnosti nebo nahraditelnosti, ale o tom že je osobnost člověka tvořena mnoha vlivy. Genetika je ale stejně potřebná jako výchova nebo další vlivy prostředí.
Obrácená logika je logická chyba, protože známe konkrétní důsledek, ale na počátku nemůžeme znát všechny podmínky, které k němu vedou. Jenže dokonce i v případě že bychom je znali by to nebylo nic jednoduchého ani jistého.
Kdybychom chtěli opravdu vytvořit Beethovena, třeba z naklonovaného materiálu, museli bychom imitovat všechny vlivy, které na něj působily a které ho dovedly na jeho hudební dráhu. Museli bychom být dokonce ještě pečlivější v jejich imitaci, než doktor Mengele ve filmu Hoši z Brazílie.
A teď si zkuste položit otázku: Přivázali byste svoje dítě řetězem k piánu?
Možná právě jen z toho důvodu v něm neprobudíte Mozarta.
Samozřejmě že křesťané budou nadále bojovat proti interupcím stejným argumentem, většinu lidí, kteří jej uslyší, ale ani nenapadne, že talent statisíců takových Beethovenů zabíjí svět každý den.


http://www.csfd.cz/film/12405-hosi-z-brazilie/

Žádné komentáře:

Okomentovat