Počet zobrazení stránky

úterý 2. srpna 2011

Pytel na hlavě a EU

V Evropě už zase řeší, jestli je třeba nošení burky zakázat zákonem.
Lidé se vesměs dělí na ty, kteří považují nošení burky za ponižování ženy a na ty kteří brání právo nosit na ulici jakýkoli hadr.
Ať si o islámu myslím cokoli, musím říci, že zakazování nošení burky je podle mě nebezpečný precedens. Co bylo v jedné době myšleno jako dobré, může být za několik let zneužito k něčemu úplně jinému.
Rozdělení druhů oblečení na vhodné a nevhodné hrozí módní šikanou, kterou moji vrstevníci dobře znají - komunisté přesně věděli, jak má vypadat  "správná délka vlasů", "správné kalhoty" (ne džínsy) a "správná trička" (bez anglických nápisů). Věřte mi, že se takové doby můžeme znovu dožít pokud začneme se zakazováním oblečení podle druhů.
Myslím, že v tomto případě bychom měli vycházet z toho co už americká i evropská kultura zná - Haloowen, Mikuláš - Santa Klaus, karnevaly. Při těchto příležitostech přece i my nosíme kostýmy, které nám zakrývají tvář.
Burka by měla být především považována za masku, protože zakrývá obličej, který je potřeba pro základní rozlišení lidí. Na právo ji nosit bychom měli pohlížet stejně jako na právo nosit masku Mikimause.
Člověk v burce by tedy v Evropě neměl vstupovat do veřejných budov včetně škol, úřadů, obchodů, nemocnic, policejních budov a podobně.
Dostavit se k soudu v burce by mělo být považováno za pohrdání soudem, stejně jako kdyby tam kdokoli jiný přišel v kostýmu Santa Klause
Je povinnost odkrýt tvář pokaždé, kdy je třeba doložit identitu - tedy například při policejní kontrole.  Také není možné, aby maskovaný člověk řídil auto.

Teprve na základě toho, že že její trvalé nošení znemožňuje běžné činnosti v naší kultuře, lze považovat vynucování nošení burky za nepřípustný nátlak. Stejně jako kdyby jakýkoli Evropan nebo Američan svou ženu nutil nosit na hlavě pytel.

HOWGH!

Žádné komentáře:

Okomentovat