Počet zobrazení stránky

pondělí 5. prosince 2016

Vadí mi mladí komunisté kvůli mladým komunistům

Někdy, když na to mám tu správnou náladu, se bavím i s mladými komunisty. Nejde mi přitom ani tak o to jim něco rozmlouvat, spíš chci pochopit to jak vidí svět oni osobně a jakou si v něm přisoudili roli.

Pamatuji si, jak mě překvapilo, že i přes celou historii komunistických vlád, se stále cítí být dědici ideálů Francouzské revoluce a pokračovateli v tradici lidských práv.

Vlastně mi dost objasnili kde byl ten spor, pro který se kdysi rozhádali se socialisty.
Jejich představa je, že nerovnost v majetku způsobuje nerovnost v právech a proto je potřeba všechen majetek přerozdělit, klidně i násilím. Tím chtějí zachraňovat lidská práva.


Zároveň se ale cítí  ublíženě, když jim připomenete chování komunistických vlád. Prohlásí, že se komunistická teorie o těch dob už dávno vyvinula, že je jiná, že došlo k politováníhodným chybám...
Že oni jsou přece už jiní...

Něco takového se mi snažil vysvětlit jeden vlajkonoš, zatímco já měl co dělat, abych se ho nepokusil probodnout žerdí jeho rudé vlajky.

Chvíli před tím jsme totiž oba byli součástí demonstrace za práva polských žen na rozhodování o vlastním těle. Ve chvíli, kdy se organizátoři rozhodli pořídit snímek shromáždění, vylezl tenhle klučina na Palackého pomník za našimi zády a začal nad skupinkou mávat rudou vlajkou. Není lepší způsob, jak legitimitu jakéhokoli shromáždění totálně znemožnit.

Nevím, z jakého důvodu může vidět český mladokomunista své právo chápat jakoukoli demonstraci za lidská práva jako "svoji". V každém případě podobné akce ubližují všemu čeho by demonstranti mohli společně dosáhnout.

Asi si říkáte že celé hnutí soudím podle jednoho magora. Ne není tomu tak.

Před delším časem jeden z mých přátel pořádal demonstraci proti vládě. Měl k tomu celkem dobrý důvod - byl to čas schvalování VKT - Velkého Katolického Tunelu. Ve snaze vytvořit co nejmohutnější dav vešel v jednání s mladými komunisty. Varoval jsem jej, ale nebral to vážně.

Samotná demonstrace vypadala jako průvod, který po zformování vyšel na Václavské náměstí. V tu chvíli z jedné z bočních ulic vyšla početná skupina komunistických vlajkonošů a postavila se do jeho čela. Dav za nimi se začal poměrně rychle rozpadat. Kdybych to nesledoval úplně od začátku všech jednání, myslel bych si že ty mladé komunisty zaměstnává vláda na rozhánění demonstrací.

"Jak to mohli udělat? Vždyť přece slíbili..." podivoval se přítel později v hospodě.
"Jsou to komunisti..."

Ano nesnáším mladé komunisty, nesnáším je opravdu silně (přibližně jako hnutí Ne základnám). Není to proto, že bych jim připisoval viny minulých generací, je to proto, jak se chovají teď. Jak haj*lové..pardon komunisté.

Žádné komentáře:

Okomentovat