Počet zobrazení stránky

úterý 5. listopadu 2013

Ještě absurdnější, než absurdní - kauza Growshop

Trávu nekouřím, ne proto, že by mi ji nikdo nenabídl, ale prostě vím že mi po ní vynechává paměť a hrozně mi to vadí. Mě totiž rozčiluje i když mi paměť vynechává normálně. Přesto se vlastně právě marihuaně, čili konopí indickému trochu věnovat musím i když tahle kauza o něm zároveň je i není.

Jde totiž o zásahy v Growshopech které probíhaly a probíhají právě tento rok. Navazují vlastně na případ soudu v kauze Hydroponic, kde Dne 27. září 2013 českobudějovický krajský soud vynesl rozsudek nad 16 lidmi za držení a výrobu marihuany, za prodej zařízení na pěstování konopí a poradenství pro jeho pěstování. Na webových stránkách časopisu Legalizace si můžete přečíst dubnový článek Kauza hydroponic - aktuálně u soudu! kde se dozvíte mnoho podrobností.

Rozsudek komentovali na stránkách Pirátské strany Robert Veverka v Článku Víta Konečného Absurdní rozhodnutí soudu v absurdní kauze Hydroponic.

Nicméně to vlastně není ani zase až tak důležité pro tento článek. Nepíši tady ani tak o těchto kauzách samotných, jako o novém nastavení právních postupů které smrdí totalitou mnohem víc než rastafariánská kapela ganžou.

Podstatné je, čím se vlastně obchody Growshop zabývají. Jistě, zabývají se prodejem hydroponické techniky, která se zhusta používá k indoor pěstování marihuany. Najdete v nich také potřeby pro kuřáky marihuany, stejné jaké najdete i v mnohých Pražškých prodejnách tabáku. Jenže nic víc!



Jak tedy chápat výzvu Policie? (citováno z článku J. X. Doležala Reflex: Exkluzívně: Probíhá zátah na growshopy) :

Policie české republiky
Krajské ředitelství
Výzva k vydání věcí


Podle paragrafu 78 ost. 1 trest. řádu vás vyzývám k vydání následujících věcí sloužící k užívání či pěstování adistribuci omamné látky konopí, jako jsou igelitové přepravky, váhy, prostředky na podporu růstu (hnojiva, zemina, semena konopí), technické prostředky podporující růst rostlin (zavlažovací systémy, tepelná a světelná zařízení jako hodiny, ventilátory) event. další věci užívané k pěstování konopí, listinné materiály související s prodejem těchto prostředků podporující jejich pěstování (návody postupy) a následné kouření marihuany (kuřácké potřeby, vodní dýmky, drtičky, atd.) a zadokumentování listin nebo dat uložených na elektronických nosičích dat či výpočetní technice, kterými lze prokázat prodej věcí sloužící k šíření toxikománie koncovým uživatelům jsko jsou objednávky, faktury, dodací listy a podobně, případně k zadokumentování množství těchto věcí, které odebrali sami podezřelí od dodavatelů a tyto dále prodávali koncovým uživatelům, neboť se jedná o věci důležité pro trestní řízení. V případě, že mé výzvě nevyhovíte, mohu Vám být uvedené věci podle par. 79 trestního řádu odňaty, dle par. 66 ods.1 trestního řádu Vám, v případě nevyhovění výzvě, může být uložena pořádková pokuta do 50.000,- Kč


Hnojiva, zemina, zavlažovací systémy, tepelná a světelná zařízení, ventilátory? S tímhle vybavením můžete pěstovat cokoli. Fakt! Sám jsem měl v plánu do Growshopu zajít abych si vyzkoušel aeroponii a to prosím ne z důvodů pěstování marihuany, ale proto, že tento systém používá Roskosmos a NASA k pěstování rostlin na ISS. Mám na tohle téma přednášku.

Také tak můžete doma v zimě pěstovat bylinky a salát. 

Dostáváme se na úroveň zabavování nikoli drog, ale prostředků, které by k jejich výrobě mohly být použity. V případě rostlinných drog jsou ale těmito prostředky půda, voda, vzduch a světlo!


Všimli jste si, že politici, kteří mají jindy plnou hubu svobody, najednou mlčí? Hodně mi to připomíná jistý postup z doby reálného socialismu, totiž Systém nečekaných nařízení a náhodně dopadajících trestů. Také se tomu říká šikana. Tak daleko se ale nikdy nedopracovali ani komunisté.

8 komentářů:

  1. vynechal jsi zcela zásadní věc, která je k dostání v growshopech a to jsou semena konopí, obvykle v modelech, o kterých se nám v devadesátejch ani nezdálo...mast vyrobená z BD semen z growshopu má takový grády, že tě po ní brní prsty. Možná měl zákonodárce na mysli tohle? A ty ostatní věci - výzva k vydání věci, tak jak je napsána se dá použít pouze pro probíhající trestní řízení a policie musí prokázat, že se jedná o věci skutečně určené k pěstování trávy. Jinak jí to bude u soudu dost k ničemu... Jasně, že se dá s těma zákonama docela prudit, ale to šlo vždycky. Přesto, že bych zrušení growshopů považoval za velkou ztrátu, koukni se na to očima běžnýho člověka - v growshopech se prodává legálně prakticky všechno k výrobě drogy, včetně návodů, semen, chemie a občas ti někdy zaručí i odběr a to vše zcela běžně v zemi, kde je to zákonem zakázaný - tobě to přijde normální ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, já vím, že to má i jinou perspektivu, jenže z hlediska zákona zde zabavit tak maximálně ty semena a i to je ještě sporný. Nový nepoužitý vaničky, hadičky, pytle s hlínou a podobně, který ani tyhle lidi vlastně nechtějí použít na pěstování, ale jen je prodat lidem na pěstování...ne fakt, tohle se do zákona nevejde. Je tam příliš mezikroků ve kterých máš samostatný lidi, kteří jsou zodpovědní za to co dělají. Dokázal bych postavit pěstírnu i z novodurovejch trubek, vzduchování do akvária a lamp, který jsou běžně v prodeji. Znamená to, že pokud prodavač v instalatérství předpokládá, na co ty trubky použiju a stejně mi je prodá, že je vinen? Možná.

      Vymazat
    2. Samozřejmě tohle neřeší tu situaci, kdy se v tabáku běžně prodávají bongy.

      Vymazat
    3. v zákoně ta formulace je - jako taxikář nesmíš svézt kurvu za peníze, protože to je kvalifikováno jako kuplířství. Musíš se nejdřív přesvědčit, že má ještě jinej příjem než prostituci :-). Pochybuju, že by to majitelé growshopů nevěděli, takže se bavíme o někom, kdy si postavil barák v záplavový zoně a ted se kouká, jak mu odjíždí střecha směrem na Dráždany. To ohledně principu - jinak aby bylo jasno, zabavování květináčů odkudkoliv by měl Frydrych zaplatit ze svýho...

      Vymazat
    4. To je samozřejmě takovej ten rozpor mezi zákonem vydaným a možným. Jako kdysi, když chtěli kriminalizovat trávu stejně jako tvrdý drogy. Pokud by se dělal rozbor z vlasů, tak tu máme další revoltu, protože by byly v kriminále tři čtvrtiny středoškoláků a asi všichni vysokoškoláci.

      Vymazat
  2. http://strplen.wordpress.com/2013/11/07/zatah-na-growshopy/

    Zde je trochu vysvětlení jak je to s tou kompletní nabídkou. Vyrabovali i shopy, kde kompletní nabídku neměli. Například jen čistě pěstitelský obchod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já teda nenarazil na growshop, kde by semena neměli, takže pokud policajti jo, tak museli mít větší štěstí než já - nebo majitel shopu mámil klienty nekalou reklamou a ted se mu to vymstilo.

      Vymazat
  3. Tohle je prostě další signál, že se utahují šrouby směrem "Dělejte si co chcete, vždycky na vás něco najdem. A i kdyby to nevyšlo, aspoň vás zprudíme natolik, že si příště rozmyslíte dělat i to, co je úplně legální..."

    OdpovědětVymazat