Počet zobrazení stránky

pondělí 14. října 2013

Komunisté prospívali náboženství víc něž římskokatolická církev

V médiích i mezi prostým lidem je velmi hluboce zažita naprosto nesmyslná myšlenka, že počty ateistů v České republice jsou důsledkem čtyřiceti let komunistické výchovy. Nepopírám, že na počet ateistů-apateistů (tj lidí, které prostě náboženství vůbec nezajímá a proto vůči němu nezaujímají jakýkoli postoj) čas reálného socialismu zapůsobit mohl, jenže pokud by tady v této době vládl nějaký klerikální režim, změnilo by se jen to, že by byli počítáni mezi věřící, což by jim bylo jedno úplně stejně.

Vyhlášení oficiálního náboženství je něco trochu jiného než průzkum reálného přesvědčení obyvatel a je přitom opravdu jedno zda komunisté vyhlašují zemi za zcela ateistickou, nebo katolíci za zcela věřící.

Kouzelnou ukázkou v tomto směru je Albánie, která byla roku 1967 prohlášena za první zcela ateistickou zemi na světě. Jenže při sčítání obyvatel po pádu Hodžova režimu se téměř okamžitě společnost rozvrstvila podle vyznání přibližně stejně jako je tomu dnes - přibližně 84% věřících, převážně islám, ateistů je přibližně asi 2,5%. Není možné, aby došlo k tak bleskové konverzi tolika lidí, je tedy nasnadě, že tito lidé prostě věřící byli už před pádem režimu.

U nás se stalo něco podobného - po roce 1989 počet věřících jakoby skokově vzrostl.  Podle sčítání tu bylo v roce 1991 na 4 miliony katolíků, asi půl milionu protestantů a dalších věřících a přibližně čtyři miliony ateistů (do této skupiny však byli počítáni i "neorganizovaní" věřící). Opět se dá usuzovat, že se prostě jen projevili skrytí věřící, jenže pak se stalo ještě něco jiného. V roce 2001 se ke katolicismu přihlásilo jen 2,7 milionu lidí a v roce 2011 už jen jeden milion. 

Zato začaly pokusy ve výzkumech štěpit ateisty na různé další skupinky (apateisty, agnostiky... vlastně hrozný nesmysl, protože nic rozštěpenějšího, než ateismus z principu neexistuje) a zároveň smazávat v médiích hranici mezi ateisty a věřícími bez příslušnosti ke konkrétní církvi. Tak se náhle můžeme dozvědět, že většina ateistů jsou vlastně "něcisté" (klasická halíkovina), nebo že ateistů je v ČR jen asi tisíc, podle toho, kolik lidí vyplnilo do kolonky vyznání: ateismus. Přitom ateisté předem deklarovali, že budou (správně) zaškrtávat kolonku "bez vyznání".

Vrcholem této ptákoviny pak byl pořad České televize Rub a líc víry, v němž jej moderátorka Iveta Toušlová  uvedla jako fakt hned v úvodu. Komické samozřejmě je, že by tak bylo v naší zemi méně ateistů, než kolik má jen FB stránka Ateisté ČR členů. Nicméně Iveta Toušlová vlastně jen zopakovala tvrzení církevních potentátů, kteří takto lžou na veřejnosti běžně.

Stejně jako hradní čaroděj Dominik Duka si asi neuvědomují, že dělají to samé jako kdysi Enver Hodža a že povrchovým nátěrem skutečnost nezmění. Jenom proto mohou pak v zahraničí prezentovat naši zemi třeba takto:

Přicházím ze země Vašich sousedů, o které se hovoří, že patří mezi nejateističtější země světa nebo Evropy. Rád bych však konstatoval, že téměř polovina obyvatel je pokřtěna a jedna třetina se dobrovolně při sčítání obyvatel hlásí ke křesťanství, z toho 93% k Římskokatolické církvi. Ateizmus vyznává 7-10% celkového počtu obyvatel, dle statistických výpočtů, při některých dílčích výzkumech může tento počet dosáhnout 15-18%.  
Dominik Duka - Náboženství v sekularizované společnosti

Vlastně bych si v duchu trochu přál, aby naši církevní potentáti oficiálně vyhlásili, že je u nás 82 až 93% věřících (tj asi tolik jako ve Rwandě), alespoň by bylo všem jasno. 

Všimněte si, že úbytek církví (u nás hlavně ŘKC) koreluje nejen s jejich skandály, ale i s jejich vzrůstající politickou a mediální angažovaností. Defraudace vydávané za restituční nároky a provázené veřejně přiznanými úplatky, církve jako představitelé morálních autorit neustály. Trapnost omlouvání tolerované pederastie kněží, angažování v Pro-Life pochodech a koketování s islámskými zákony doplňují křiklavé pitomosti typu mše za Českou televizi k níž jsou zneužívány večerníčkové postavičky.

Samozřejmě, korelace není závislost, ale tady by to chtělo už hodně velkou fantazii nebo pořádný kus ignorantství, abychom tu nějaký vztah neviděli.

Nelze se divit vůbec nikomu, že se k takové společnosti prostě už nechce hlásit a právě o tom (podle mě) vypovídá ten třímilionový odliv příznivců. Tohle neudělali komunisté. Ti už si dvacet let k pořádné moci ani nepřičichli. Tohle udělaly církve.

Žádné komentáře:

Okomentovat