Počet zobrazení stránky

pondělí 24. června 2013

R. I. P. Hans Hass - když hrdinové umírají

Chtěl jsem dnes napsat něco o politice, ale popravdě, koho zajímá politika, když umírají hrdinové? Hans Hass k takovým hrdinům rozhodně patřil, dokonce si troufám říci, že byl hrdinou hned několika generací. Za svůj život napsal 32 knih, natočil čtyři celovečerní filmy pro kina a více než 70 televizních filmů.


Odvážný potápěč, podmořský kameraman, biolog, pravý výzkumník své doby. Začínal se potápět ještě za války s kyslíkovým rebreatherem, který měl původně sloužit jen k záchranářským účelům. Bylo to neskutečně nebezpečné, ale také neskutečně nové, objevné. Pod vodou byl úplně jiný svět, o kterém měli suchozemci zatím jen matné představy.

Když jste byli dítě, jako já tehdy, prostě jste nemohli necítit vzrušení, když se na plátně objevily tři stěžně Xarify. Věděli jste, že uvidíte něco neuvěřitelného, jako třeba potápění s vorvani.



Tento víkend Hansova rodina oznámila, že Hans zemřel.
Něco mi ta jeho smrt připomněla. Víte není to první i když zatím ani poslední z mých dětských hrdinů, který poslední dobou zemřel. V roce 1997 to byl Jacques-Yves Cousteau,  21. července 1998 Alan Shepard, 18. dubna 2002 Thor Heyerdahl,  15. února 2003 Jiří Hanzelka, 19. března 2008 Arthur Charles Clarke, 5. června 2012 Ray Bradbury, 25. srpna 2012 Neil Armstrong. Teď se k nim přidal 16. června 2013 také Hans Hass.

Můžete nad tím truchlit, ale k ničemu to nebude. Nežijeme ve špatné době, protože hrdinové umírají, naopak žijeme v dobré době, protože umírají staří. I Hans Hass byl velmi starý, vždyť mu bylo 94 let!

Jeho věk by nám ale měl připomenout, že i naše děti a vnoučata budou potřebovat hrdiny - ty kterými jsme se tehdy chtěli stát my.

Žádné komentáře:

Okomentovat