Počet zobrazení stránky

úterý 13. listopadu 2012

Mým veganům!

Samozřejmě že je to narážka na vyhlášení Mým národům za Rakouska-Uherska!

Vážení vegetariáni, vegani, přátelé, hluboce si vážím vaší snahy udělat svět lepším i pro zvířata. Konec konců, proč by takovým být neměl?

Jenže pak vždycky přijde otázka: Proč tedy nejsem veganem nebo alespoň vegetariánem také já?
Povím vám proč a myslím, že by vám to mohlo být k něčemu dobré a nakonec mě také.

Především třeba nechápu akce jako je "prodej vánočních pejsků". Ne že bych nechápal vaši motivaci nebo zdůvodnění, jen nevím co tím dosáhnete. Možná lidi přesvědčíte aby si nedávali k vánocům kapra, půjdou domů a dají si pod stromečkem vepřový řízek. Oou! To asi nebylo právě to, co jste měli na mysli.

Přesto vám dávám naprosto za pravdu v tom, že se mučí a zabíjí nesmyslně moc zvířat, určených pro naši obživu, která ale z velké většiny vůbec k naší obživě potřeba nejsou. Takže jak to je?

Většinu oněch zvířátek nejedí lidé z nenávisti k zvířatům ale prostě proto, že je obsahuje nějaké jídlo, které si mohou dát v hospodě nebo ve stánku na ulici. Samozřejmě že jsou také striktní masojedi, kteří si bez pořádného fláku masa prostě jídlo nedokážou představit, jenže jich zase není až tolik.

Spotřeba masa by tedy sama mohla celkem výrazně klesnout, pokud by hospody a pouliční stánky nabízely jinou variantu k masité stravě. Jenže jakou máme my běžní lidé možnost pokud nechceme zasvětit svůj život vaření? V lidových hospodách to bývá smažený sýr nebo jiný smažený sýr (se skrytým kouskem šunky), případně "něco" přelité sýrovou omáčkou.

Pokud nechce čerstvě uvědomnělý vegetarián umřít na ucpání všech cév i pórů sýrem (o veganech nemluvě), bude se buď muset naučit vařit, nebo najít ve svém městě speciální vegetariánskou restauraci, do níž ovšem bude moci zajít až po práci, protože je zpravidla dále než půl hodiny od jeho zaměstnání.

To je pořádný problém, protože vegetariáni a tím více vegani mají téměř stále hlad. Je to vlastně v pořádku - rostlinné potraviny se prostě lépe tráví, jenže pak by měl člověk jíst 5x až 7x denně. Pravda, něco podobného by vám doporučil skoro každý odborník na stravu. Když s sebou ale netaháte brašnu s potravinami, strávíte jako vegetarián či vegan den přejížděním od jednoho speciálního restauračního zařízení k druhému.

Jestli to myslíte s tím soucitem se zvířaty vážně a nejde vám pouze o pocit morální převahy nad námi neuvědomělými masojedy, udělejte kampaň za bezmasé hospodské jídlo, které se bude dát jíst! Přesvěčte hospodské aby ho nabízeli! * Propagujte chutná zeleninová a houbová jídla namísto smaženého tofu. Popularizujte lahůdkové druhy zeleniny.  Vymyslete jídlo, které může být alternativou párku v rohlíku a pokud jste opravdu radikální, tak si s ním otevřete stánek!

Věřte mi že jedna nová vegetariánská občerstvovna ušetří život více zvířatům než tisíc demonstrací.
HOWGH!


* Poznámka: Zrovna nedávno jsem koupil novou sklenici s naloženými grilovanými lilky a paprikami v jednom bulharském obchodě - jídlo, které by nádherně dokázalo zastoupit matjesy.

** Tohle je třeba takový inspirativní odkaz: http://bezkrutosti.blogspot.cz
Teď ještě najít hospodu, která to bude vařit....

1 komentář: