Počet zobrazení stránky

neděle 1. února 2015

Elity vás zradí

Tohle vám chci v krátkosti říct: Elity nakonec zradí nebo zklamou, nejčastěji obojí. Spousta lidí si toho všímá teď, kdy musí být v análním otvoru nového saúdského šejka přecpáno evropskými i americkými politiky.

Překvapuje vás to? Nemělo by. Naši politici se už dlouho bratříčkují s diktátory a zvesela mávají rukou nad bičováním sekularistů, stínáním odpadlíků od islámu a kamenováním žen, které se provinily tím že byly znásilněny. Stejně tak dojíždějí do Číny, aby se podívali, jak stabilizovat společnost a potlapkávat se do Ruska, přičemž si nezapomenou odplivnout na kritiky Putinova režimu. Samozřejmě že nás zrazují.

Spousta lidí je z toho znechucená, ale proto vám říkám, že elita, KAŽDÁ elita nakonec zklame nebo zradí, nejčastěji obojí. Jde o to, že to není její chyba. Součást role každého vůdce je, že bude svržen. Pokud je vše v pořádku, stane se to za jeho života. Pokud to není v pořádku, jsou jeho sochy povaleny až po smrti a lidé chodí plivat a močit na jeho hrob. Stejně tak určuje role každé elitě také její pád.

Můžete mi teď oponovat, ale zkuste se podívat na elitu jako na skupinu sestavenou k nějakému konkrétnímu úkolu. (Upozorňuji že věčná vláda není úkol, ale megalomaství.) Elity se vytvářejí na základě situace, kterou společnost potřebuje řešit. Jsou, stejně jako jiné týmy, buď úspěšné nebo neúspěšné.

Každý chápe, že neúspěšný tým je třeba přestavět nebo vyměnit, ale málokdo chápe, že totéž a tím víc platí pro úspěšný tým. Proč? Protože situace pro jejíž řešení byl sestaven už pominula. Není nic horšího, než když se takový spolek snaží pak udržet na vrcholu moci zuby nehty, pak totiž přesně přicházejí na řadu ony lekce oplácávání diktátorů a rektálního alpinismu.

Myslím, že je nejvyšší čas si uvědomit, že se současná evropská (i naše) elita již přežila a že je potřeba ji urychleně vyměnit.




Poznámka: Naše "elita" byla sestavena vlastně k transformaci socialistického zřizení na demokratické, které nejprve úspěšně vytvořila a pak stejně úspěšně obludně poškodila. Opravdu si myslím, že jí po těch 25 letech už vypršela záruka.

Žádné komentáře:

Okomentovat