Počet zobrazení stránky

sobota 19. dubna 2014

Technologická lavice


Některé staré vynálezy mě udivují svou jednoduchostí a zároveň neuvěřitelnými důsledky jejich používání. Takovou fascinující jednoduchost předvádí například pěstní klín nebo teslice. Za jeden z vůbec nejobdivuhodnějších vynálezů, který by si zasloužil místo hned vedle vynálezu žárovky a plachet, považuji technologickou lavici.

„Dejte mi pevný bod ve vesmíru a já pohnu zemí“, říkával Archimédes, jenže nebyl jediným, kdo se potřeboval opřít o něco pevného. Starověkým, středověkým i novověkým řemeslníkům byla dlouhý čas takovým pevným bodem technologická lavice. Její přesný věk (jak už to u nejdůležitějších věcí bývá) vůbec neznáme, ale jisté je, že se objevuje v helénské době na vyobrazeních řemeslníků z oblastí Egejského moře, Thrákie i Severní Afriky. Velmi pravděpodobně ji později ve zmatených dobách stěhování národů používali i Keltové, Germáni a Slované.

Co to vůbec je. Vypadá to velmi prostě: Trám, nebo v novějších časech fošna, dlouhý asi tři lokty (zde antropometricky - délka od lokte po špičky prstů na stejné ruce) a opatřený čtyřmi masivními dřevěnými nohami. Někdy to byla prostě jen vhodně přitesaná kláda.

Zhruba ve dvou pětinách byly hrany trámku zaobleny a dávaly mu tak mírně houslovitý tvar. V tom místě totiž řemeslník sedící obkročmo svíral lavici stehny. Vzdálenější konec byl ponechán plochý, ale v pravidelných rozestupech asi na šíři dlaně byly skrze lavici vydlabány čtvercové díry o rozměrech zhruba 2 x 2 palce (4x4 až 5x5 cm).

To je vlastně všechno. Takhle vypadá technologická lavice. Její kouzlo je v její univerzálnosti. Do čtvercových děr se daly zasunout nebo zakolíkovat různá příslušenství sloužící jako řezbářské svěrky, svěrák, ševcovské kopyto, obtáčecí kruh, malý tkalcovský stav, soustruh nebo pěstka pro tepání...

Je to prapředek mnoha jednoúčelových technických zařízení. Na technologické lavici se daly dělat desítky drobných řemeslných prací od výroby bot, přes keramiku a práci s drátem či plechem až po výrobu šindelí. Z té poslední práce také poslední jednoúčelové potomky technologických lavic ještě známe jako řezbářské lavice či právě „dědky“ na výrobu šindelí.  Přesto mě nepřestává udivovat ta prostá jednoduchost téhle starodávné věci, která dokázala koncentrovat několik poměrně rozmanitých dílen do jediného kusu špalku.

Ukázky některých jednoúčelových přístrojů a strojů odvozených z technologické lavice:

Obtáčecí hrnčířské kruhy z Livinghistory.cz vyrobené pravděpodobně podle nějaké ilustrace jako jednoúčelové zařízení. Oběma chybí charakteristické zúžení pro pohodlnější posaz.


"Koza" na výrobu šindelů - jednoúčeová technologická lavice se šlapacím svěrákem.

 

Jednoúčelová lavice s malýcm ručním soustruhem.
















 Typ obtáčecího kruhu, jaký se zasazoval do technologických lavic asi už v době příchodu Slovanů.

Žádné komentáře:

Okomentovat