Počet zobrazení stránky

středa 19. března 2014

Tajemství trabantího úspěchu

Film Trabantem až na konec světa trhá už několik dní žebříčky ČSFD, ale zároveň je také nadějným adeptem do mého seznamu nepochopených filmů. Filmoví kritici stále ještě pobíhají zmateně okolo a nevědí, co si o tomhle veledíle mají myslet. Mohl bych říci, že je to vlastně všechno jednoduché, ale je fakt, že to vlastně tak jednoduché není. Může za to Dan - Dan Přibáň.
Ten film v první řadě dost klame tělem. Lidé kteří neviděli předchozí díla z této série - Trabantem Hedvábnou stezkou a Trabantem napříč Afrikou – mohou jít do kina s představou, že jde o cestopis. Ne, cestopis to rozhodně není, je to roadmovie jenže ne hraná ale dokumentární.
Nejpříbuznějšími filmy jsou mu TopGear, Mythbusters nebo Borat.


Princip je takový, že vezmete několik lidí a vytvoříte s nimi nemožnou situaci, jako třeba výpravu Trabantů v Andách. Samozřejmě na něco takového nemůžete mít lidi, kteří by byli úplně normální, jednak byste tím diváky nudili a druhak by s vámi takovou šílenost nepodnikali.
Pokud všichni přežijí, vznikne film.
Skvadra kterou měl s sebou Dan tentokrát slibuje silný zážitek a dokonce i jakési morální ponaučení. Nejsilnějšími postavami jsou: neustále hláškující a halekající Dan, slovenský národní hrdina Marek Slobodník na motorce Jawa 250, který přežije cokoli a ještě se při tom usmívá a dva Poláci ve Fiatu Maluch, až příliš připomínající animované postavičky ze seriálu Bolek a Lolek.
(Ačkoli poslední dva zmínění připomínají většinu příběhu spíše chodící generátory problémů, bez nich by výprava nikdy k cíli nedojela.)


Nebudu spojlovat víc, ostatně dostatečný spoiler je už to, že vznikl film, což znamená že někdo tu jízdu přežít musel.
V čem je tedy to tajemství? Ještě to nevíte? Je to komedie, navíc komedie psaná životem, s moc hezkými záběry a s posláním, že lůzrovství není závislé na stavu vašeho konta, ale mysli. Trabatní expedice jsou prostě outsideři, kteří to nevzdali a tím jsou divákům vlastně nesmírně blízcí. Heslo "když se chce, tak to jde" se lehko říká, ale předvést to v životě už stojí za uznání.

Žádné komentáře:

Okomentovat