Počet zobrazení stránky

sobota 15. září 2012

Strašák prohibice

Svatá makrelo! Tak už je to tady zas! Idioti všech krajů spojte se!
Kdyby se zjistilo, že v distribuovaném mléce je salmonela, pravděpodobně by bylo mléko od onoho výrobce staženo z trhu. Pokud by se nevědělo, od kterého výrobce mléko pocházelo, mohlo by dojít i k několikatýdennímu výpadku v dodávkách mléka. Dokud by nebyl zjištěn a zajištěn zdroj nákazy. A to jde prosím je o to abychom se nepo...
Je dost pravděpodobné, že by to lidé schvalovali a útrpně to nějaký čas snášeli, protože by tušili že jde o jejich zdraví.

Tenhle obrázek původně zdůvodňoval legalizaci marihuany

Ne tak v případě metanolové aféry, kdy si stačí dát panáka na to abyste si mohli prohlédnout záhonek zdola. Jakmile se začalo mluvit prohibici, objevily se na stránkách všemožných pitomců hrozivé vize a obrázky maníků se samopaly Thompson. Že prý prohibice způsobí nárůst kriminality a pašovaného zboží, že lidi nebudou mít jediný vhodný protijed proti otravě – alkohol a že se to mělo řešit jinak. Ano mělo, ale v tohle chvíli to je opravdu rozumný krok.

Samopal Thompson v pouzdře na housle (zdroj Wikipedia)

V případě že se jakýkoli jed dostane například do veřejné vodovodní sítě, do stánkového prodeje nebo do nějakého podobného systému, který jej může snadno rozšířit na velké ploše je reakce vždy podobná – zastavení šíření a eliminace zdroje.
Ty dvě věci se prostě udělat musejí. Pokud zastavíte distribuci ale neodstraníte zdroj, problém se vám vrátí. Pokud odstraníte zdroj, bude vám onen problém škodit (zabíjet) dál dokud se nevyčerpají zásoby.
Jde o obdobu karantény. Stát prostě nemůže dovolit prodej jedu pod označením potraviny. Pokud si myslíte, že tohle vyřeší volný trh, tak jste ještě blbější než jsem si o vás kdy myslel, nebo zastáváte nějakou hodně zvrhlou formu sociálního darwinismu.
Ano v dnešní době už nejsme zvyklí na karanténní zóny, ale jsou situace, kdy je podobné nařízení nezbytné. To bych chtěl také vzkázat výrobcům lihovin, kteří pláčou nad ušlým ziskem – tohle je země pro lidi! Samozřejmě můžete žalovat vládu a politiky za to, že nechránili domácí trh, ale to je tak všechno. Proti prohibici se bouřit nemůžete, tu může vláda vyhlásit třeba na věky. Je to také jediné kontroverzní rozhodnutí, které udělala a které má smysl.
A teď k těm mafiánům. Kdybyste si přečetli alespoň letmo, jak prohibce funguje, kde mafie vnikly, kde nevznikly a proč, dozvěděli byste se, že je dost veký rozdíl mezi prohibicí dočasnou a trvalou, částečnou a úplnou.
Úplná prohibice platí v indiánských rezervacích a některých polárních oblastech. V těchto oblastech také jsou pašeráci alkoholu. Částečná prohibice platí v některých nedalekých zemích (Skandinávie). V zemích kde je částečná prohibice černý trh samozřejmě také existuje ale není to nijak dramatické. Ono totiž není tak těžké se opít něčím co zase tak velké grády nemá.
Naše prohibice je částečná a dočasná (pivo, víno a likéry se prodávají, pálenice soukromníkům pálí). To jsou dva důvody, které brání tomu aby se u nás černý trh s lihovinami rozrostl. Třetí důvod, který tomu brání je ten, že už dnes je černý trh s lihovinami obrovský.
Rozhodně to není prohibicí, která tu nebyla, ale způsobem jakým černý trh funguje.
Černý trh má vždycky dva limity – zisk a riziko. Pokud zisk převažuje nad riziky, černý trh funguje. Černý trh vždycky považuje za riziko jen finanční ztrátu, ne kriminál nebo smrt, protože každý pašerák nebo výrobce počítá s tím, že jej nechytí.
Nejúčinnějším způsobem boje proti lihovým mafiím se proto jeví dokládání zdroje příjmů. Až za tím jsou všechny zátahy, ničení zásob a podobně. Pro lihomafiána je představa že by investoval peníze, vyhnul se všemožným rizikům a nakonec o ten balík prachů přišel při kontrole zdrojů, prostě příliš strašlivá. (Když ho už chytí, je třeba ho také zkasírovat a zavřít, protože jinak si najde jiný prodobně hnusný způsob obživy. Ono je to nějak přitahuje. Vzpomínáte na LTO?) Podobně i když za delší dobu by možná mohlo fungovat snížení spotřební daně, ale to v současné době patří do kategorie sci-fi.
Všichni víme, proč se vlastně u nás lihové mafie tak rozrostly – protože příjmy dokládat nemusejí! A nemusejí je dokládat kvůli politikům o kterých všichni víme že rozkrádají státní rozpočet, ale nemůžeme to dokázat, protože povinnost dokládat příjmy neexistuje. Je také dost pravděpodobné, že bychom největší lihomafiány nalezli mezi sponzory našich politických stran.
Nepotřebujeme se bát lihomafie, kterou by stvořila prohibice, ale měli bychom něco udělat s tou, která stvořila metanolovou aféru a která nám dosud vládne.

Žádné komentáře:

Okomentovat