Počet zobrazení stránky

úterý 25. září 2012

Proč nemá smysl volit "velké" strany

Lidi před volbami zpravidla chytá zvláštní melancholie. Přemýšlejí o tom, koho volit, zpravidla i svou favorizovanou stranu mají, přesto uvažují stylem:

Ale ona je tak malá, má tak malou podporu, když nezíská dost procent a dostane to ODS/ČSSD (podle toho, komu agentury věští vítězství). Tak já raději budu volit tu druhou aby ona první nebyla tak silná!

Tohle myšlení je naprosto tragické, ponižující a nechutné. Především pro nerozhodnuté vůbec nemá smysl volit velké strany. Vysvětlím proč.

Voličů je u nás asi 8,4 milionu a volební účast v roce 2010 byla 62,6%.  V roce 2010 dostala ČSSD 22 % hlasů, z celkového počtu voličů to dělá 13,82% a ODS dostala 20% hlasů, tedy 12,66% z celkového počtu voličů. ČSSD tedy volil asi 1,16 milionu voličů a ODS asi milion. Ať by sestavila vládu jedna nebo druhá, byla by nakonec z hlediska občanů menšinová, protože by reálně zastupovala asi desetinu obyvatelstva. To je mimochodem přibližně tolik, kolik asi dělá poměr duševně nemocných ve společnosti.

Když se současní "demokratičtí" reformátoři zaštiťují svým volebním mandátem, měli bychom jim to připomenout.

Mimochodem, znáte někdo důvod, proč se neudává volební výsledek v počtech hlasů ale pouze v procentech? 
A není vám to divné?

I kdyby se obě strany spojily v nové oposmlouvě, stále by zastupovaly pětinu obyvatelstva. Ještě tu někde máme šest a čtvrt milionu hlasů, které ani jedna z těch dvou stran nezastupuje. Mohli by mít svoje zástupce, kdyby věděli komu dát hlas, kdyby nemalomyslněli, kdyby nebyli zmanipulovaní.

Takže vážení voliči uvolněte se. Nejhorší co nás může potkat je to, co nám teď vládne. Svým hlasem to nemůžete zhoršit, takže klidně dejte svůj hlas tomu, komu opravdu chcete.

Vůbec se nemusíte bát, že by volební vítězství okamžitě padlo do rukou nějaké nové skupině, která by ho zneužila. Za prvé tu dvě velké strany kradu z rozpočtu takovým způsobem že jim lze těžko konkurovat a za druhé tak rychlá výměna ani není možná.


Jediným důsledkem toho že dáte hlas velkým stranám namísto tomu, komu byste ho dát chtěli bude to, že se současný směr nezmění. Pozor! Míří k fašistické diktatuře!

Proto by bylo dobré, kdyby ODS a ČSSD v poslanecké sněmovně nebyly zase tak jisté v kramflecích. To co sklízíme je důsledek strategie "čím méně stran, tím snadnější rozhodování". Jenže my nepotřebujeme aby se politici rozhodovali snadno (ostatně nejsnadněji se rozhoduje v absolutistické diktatuře), potřebujeme aby se rozhodovali správně. Ke správnému rozhodnutí potřebuje člověk především znát co největší spektrum názorů, což teď ani není možné. Dokonce potřebujeme aby byli kritizováni a za špatná rozhodnutí trestáni.

K překročení hranice 5 % při 62,6% účasti potřebuje každá nastupující strana přibližně 263 000 lidí. Je to hodně, ale není to zase tak moc. Teoreticky bychom takto mohli mít ve sněmovně dvacet stran, fajn kdyby jich bylo alespoň deset, i kdyby jich bylo jen pár, ale nových...

Poznámka 1: Mimochodem asi budu volit Piráty a to i přesto že jsem autor, který jinak volným šířením svých děl poněkud trpí. Jediní totiž obhajují skutečně volný komunikační prostor, který ostatní buď opomíjejí, nebo se jej snaží co nejvíce omezit - internet. Ještě jsem nezapomněl jakou roli sehrály v době Sametové revoluce xeroxy a vím že komunikační systém nezávislý na vůli politických stran je k nezaplacení.

Jo a také mi není jedno, co si přejí dnešní studenti.


Poznámka 2: Pro mě by samozřejmě byl ideálem stav, kdy by se nevolilo podle stran a společné kandidátky by byly zakázány, ale to se asi do nejbližších voleb nestane.




Žádné komentáře:

Okomentovat