Počet zobrazení stránky

úterý 6. září 2011

Otrávený rybník

Názvem téhle poznámky záměrně narážím na jistý nečestný způsob vedení dialogu označovaný jako "otrávení studny". Neuvádím ho ale tentokrát ve spojitosti se skutečným dialogem, nýbrž s dialogem společenským a  na rozdíl od "otrávení studny" kdy nečestný argument používá váš protivník, působí při "otrávení rybníka" váš zdánlivý spojenec.
Poprvé jsem si tohoto efektu všiml už poměrně dávno, za časů Sametové revoluce když kněz Malý zmanipuloval demonstraci na Letné k obludné megamodlitbě.  Kdybych ale šel ve své paměti ještě dál, asi bych objevil nějakou chvíli v dětství kdy jsem pro něj ještě neměl název a pouze jsem to cítil jako obrovskou nespravedlnost.

O co jde? Zkusím to vysvětlit na příkladu.

Ve Šluknově mají lidé skutečný problém a důvodem toho problému jsou nejen jak se píše nepřizpůsobiví ale také rasističtí Romové. Ten problém se má nějak řešit. Existují na to odborníci, sociologové, soudci a nápravná zařízení. Samozřejmě by se takové řešení nemělo jakkoli negativně dotknout lidí, kteří s útoky nemají nic společného a to ať jsou to Češi nebo spořádaní Romové.

Bohužel existuje skupina, která zná jednoduché a špatné řešení - všechny Romy zplynujme nebo postřílejme.
Tihle lidé se vždycky nahrnou do míst, kde už nějaké rasové problémy jsou a jsou na demonstracích lépe organizovaní, hlasitější, útočnější a výrazněji oblečení než obyčejní lidé hlásící se o svá práva. Tedy především právo na život a ochranu majetku.
Média pak přinesou zprávu o rasistické demonstraci. Pár nácků je pochytáno, zavřeno a po čase opět propuštěno. Problém je zdánlivě vyřešen. Všimněte si ale, že se pro obyčejné lidi neudělalo nic.
Současný stav je důsledkem takového kolotoče, kdy naléhavost skutečného problému bleskově převezme problém s extremistickou politickou skupinou.

Podobný stav hrozí v současnosti celé naší republice. Lidé si zoufale přejí vyměnit tuhle strašlivou vládu, jenže jakmile se shromáždí k nějaké demonstraci proti ní, objeví se buď šílenec (http://www.youtube.com/watch?v=Zlasn_pV_RY) nebo organizace (http://www.antikapitalista.cz/, http://aka.anarchokomunismus.org/, http://www.ksm.cz/http://www.nezakladnam.cz/), která si takovou akci přivlastní. Namísto toho abyste demonstrovali proti šíleným nápadům Kalouska a Nečase náhle stojíte ve skupině plánující návrat socialismu a vítězství v třídním boji.
Takový posun stačí otrávit obrovskou skupinu lidí snažících se o dobrou věc.

Všichni víme, že je náš politický rybník otravován shora stupiditou našich čelných zastupitelů. Je ale otravován i zdola různými politickými blábolivými kulty. Pokud nebude naše občanská společnost dost silná aby oba jedy dokázala poznat a eliminovat, máme se na co těšit.

Žádné komentáře:

Okomentovat