Počet zobrazení stránky

neděle 24. května 2015

Ne Dawkins, Diamond!

Hodně lidí, hlavně těch věřících kamarádů, kteří mě znají třeba od dětství nebo od mladých let, se zcela mylně domnívá, že jsem se stal "militantním ateistou" po přečtení Dawkinsova Božího bludu.

Víte, já si Dawkinsovy knihy vážím hlavně jako příručky ateistické sebeobrany a v tomhle směru myslím, že odvedl skvělou práci, ale pokud někdo hledá důvody k mým postojům vůči náboženství, tak to prostě není pravda.

První velkou alergii proti náboženství ve mě vyvolala návštěva papeže Jana Pavla II. při příležitosti svatořečení Zdislavy z Lemberka roku 1995 a celková šaškárna kolem toho, ale že je náboženství opravdu velké zlo a to dokonce mnohem větší, než jsem si kdy předtím dokázal představit, mi začalo docházet po přečtení knihy Kolaps od Jareda Diamonda.

Náboženství totiž není nikdy důvodem vzniku nějaké civilizace, nevím o tom, že by bylo příčinou založení města (to možná), ale rozhodně je jednou z příčin zániku civilizací, protože namísto k přemýšlení a hledání reálných řešení krizí vede lidi k magii a namísto dialogu nebo hledání smíru k řešení konfliktů násilím.

Je zajímavé, kolik lidí si v té knize tohoto detailu nevšimne.

Takže když mi někdo říká že všechny civilizace, které známe, mají náboženství, rozhodně to neznamená že je to super. Znamená to jen tolik, že v sobě všechny nesou důvod svého zániku.

3 komentáře:

  1. 1. Náboženství je tak lákové proto, že umožňuje vysvětlit úplně všechno bez namáhavého poznávání. Viz IS obzvlášť a musulmani obecně.
    2. Nic nevyřešilo v celé historii tolik problémů jako násilí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám hvězdnou pěchotu taky rád - otázkou ovšem je, jestli by nešlo provozovat násilí bez náboženského kontextu, nebo jestli tomu ateismus obyvatel samovolně brání ...

      Vymazat
  2. Myslím, že lidé jsou běžně násilná stvoření a bude tomu tak i bez náboženství. Jenže náboženství ubírají nebo alespoň hodně omezují ta ostatní řešení.
    No a samozřejmě všechna agresivní stvoření mají také postupy, jak svou agresivitu využít a způsobit si navzájem co nejméně škod - to je třeba ritualizace soubojů, poměřování síly na něčem jiném, než je boj, imponování obecně. Pokud používáme rozum, můžeme takové cesty najít bez něj je to celkem masakr.

    OdpovědětVymazat