Počet zobrazení stránky

čtvrtek 6. října 2011

Čapkovy záludné kapsy

Vlastně bych se neměl vůbec k tomuhle tématu vyjadřovat, protože jsem onen experimentální seriál "Čapkovy kapsy" nijak systematicky nesledoval. Něco mi ale přece nedá - to víte, jak si jednou zvyknete kafrat do všeho, těžko se pak s tímhle zlozvykem zase rozloučit.
Kromě toho mě postrčilo též vyjádření na jednom blogu idnesu:

V České televizi dorostenci faulujou Karla Čapka

Pan Havránek má do jisté míry pravdu, zástup studentů či čerstvých absolventů z filmových škol spáchal poněkud rozpačitou věc, hýřící barvami a působící místy až burleskně. Takové provedení se k jemně vyváženým a klidným povídkám z prvorepublikové kriminálky hodí asi jako kaviár do kafe.
Nechci říci, že jsou prostě špatní (ač bych mohl), chci říct, proč jejich povídky tak jak působí.
V první řadě jde o projekt, ve kterém si nevědomky sami mladí autoři "naběhli na vidle". Povídky z jedné a Povídky z druhé kapsy sice působí jako snadný podklad pro inscenaci (vlastně jen několik mluvících postav), ale je to jen zdání.
Především je Čapek klasika a v českém prostředí by bylo možné jeho detektivní povídky srovnávat s příběhy Sherlocka Holmese. Samozřejmě nikoli rozsahem nebo stylem ale tím, jak jsou vnímány jejich postavy a jak jsou ve společnosti zažité jako "klasika". Obdobné je i zasazení do minulosti, která ovšem není tak dramaticky vzdálená aby nám byla úplně cizí.
Zkuste si teď představit, že byste stejným způsobem zadali zfilmování Holmesových případů absolventům kterékoli světové filmové školy. Vsadím se že výsledek by byl podobně neuspokojivý.
Vlastně i většina "dospělých" režisérů si na Doyleovi ale i na Čapkovi ve skutečnosti vylámala zuby! A to ještě vůbec nemluvím o českých televizních holemsiádách a Čapkovských inscenacích!
Vzácnými výjimkami jsou snad jen "Krakatit" a "Bílá nemoc". Jenže v jakém poměru jsou k těm nepovedeným?
Trochu si říkám: Proč vlastně zadání nebylo spíše ve stylu volné série příběhů "Krajní meze" ?
Odpověď tuším - zadavatel se bál přílišného rozletu mladých tvůrců. Co kdyby si vymysleli nějaké náročné kostýmy nebo (nedejbože) digitální triky? Co kdyby zplodili fakt příšerné nelogické scénáře? Co kdyby dělali vůbec něco nepředvídatelného?
Čapkův text byl dopředu střízlivě nalinkovaný a moc se z něj odchýlit nedalo.
Myslím, že všichni udělali to, co se od nich dalo očekávat.
Jen to...

Žádné komentáře:

Okomentovat