Počet zobrazení stránky

středa 29. dubna 2015

Společnost volné nenávisti

Když něco až příliš připomíná návnadu, je naprosto na místě se ptát: Kde je háček? Pokud se ptáte, tak návnada se pozná, tak podle toho, že je někde, kde by neměla být a vede od ní vlasec.
Tedy obrazně.

Víte, to je tak. Před časem se na facebookových stránkách některých mých přátel, hlavně těch mladších, kteří nemají zkušenost s mocí z doby reálného socialismu,  začaly objevovat fotografie s nápisem „Nenávist mi nesluší“. Proti tomu nelze v principu nic namítat, nenávist je emoce, která mobilizuje k boji, ani nemá nikomu slušet. Navíc bývá celkem nepříjemná nejen pro svůj terč. Takové sdělení je tedy jednoznačně pozitivní, jenže...

Na tom sdělení bylo ale něco, co mi nesedělo. Nebylo z jejich hlav. Patřilo kampani Hate Free sponzorované Norskými fondy a kanceláří vlády (naší). Je to program, který platí drahé reklamy, objevují se o něm zmínky v seriálech a na školách se o něm přednáší a natáčejí filmy jako cvičení. Chci říct, že je to sakra drahá věc.

Aha, takže naší vládě, které skoro dvacet let nevadilo, když v televizi mluvili moderátoři otevřeně rasisticky vůči Vietnamcům, té vládě, které vůbec nevadí, že v pořadech České televize (která  ostatně HFC také podporuje) vystupující i moderátoři celkem pravidelně napadají ateisty (tj asi třetinu české veřejnosti) tvrzením, že jsou pohrobky komunismu, duchovně zakrnělí, oběti nějaké tragédie nebo že jsou hrozbou pro společnost...tak téhle vládě najednou tak leží na srdci, abychom nebyli postižení nenávistí?

Je to ta samá vláda, v níž sedí jako její místopředseda rasista par excellence Andrej Babiš?
A mě se divíte, že mi taková akce smrdí?

A co ty Norské fondy? Česká republika vychází dlouhodobě jako jedna z nejméně rasistických zemí Evropy. Proč najednou napadlo někoho z Norských fondů vzít balík peněz a poslat jej do České republiky?

Přiznávám, že mě v této spojitosti napadá jen jeden důvod a to je vyhraněně negativní postoj české veřejnosti k islámu. A opravdu, pokud si projdete stránky Hate Free Culture, zjistíte, že je tam ždibet Asiatů, něco o Romech a pak islám. Islám je jediná ideologie (či náboženství), která je na těchto stránkách zmíněná takto přímo.


Snaha dát rovnítko mezi Romy a islám je už celkem známá, ale s příliš dobrým přijetím se nesetkala ani mezi Romy. On totiž islám Romům, ani ostatně nikomu, nic hezkého nenabízí. Zbývá jen vylepit samolepky "Muslimové nemohou za vaše pos*aný životy!" Ano, nemohou, a byl bych rád kdyby to tak zůstalo i v budoucnu, protože islám už může za hodně "pos*anejch životů".

Vyvolává to pocit, který dobře dokumentuje obrázek s nápisem „We love black sheep!“ Špatný je každý, kdo nemá rád každou černou ovci.  Víte být černou ovcí můžete mnoha způsoby a z mnoha důvodů. Je to snaha nerozlišovat Alana Turinga od Charlese Mansona, nebo spíše Rosu Parksovou od  Mohammeda Bouyeriho.


V důsledku kampaň proti nenávisti vybízí k nenávisti. K nenávisti vůči komukoli, do nemá rád nebo jenom kritizuje islám. Je samozřejmé, že takoví lidé budou, ať už z racionálních, nebo častěji emocionálních důvodů. Islám je totiž ideologie nenávisti, pracuje s ní více, než jakékoli jiné náboženství a jakákoli jiná ideologie včetně stalinistického modelu marxismu-leninismu.

Nenávist samozřejmě také budí nenávist, je to přirozené, protože ten kdo vás nenávidí vás také ohrožuje. Čechy náhle nepřepadla iracionální nenávist vůči islámu, její původ je jinde a muslimové se tím při tom ani netají. Je to v jejich „svatých“ textech, je to v jejich kázáních, je to v jejich projevech na demonstracích, ve školách i na veřejnosti. Vlastně je velmi snadné nenávidět islám.

Kolik opravdu investovaly Norské fondy a Úřad vlády ČR do téhle kampaně se nikde veřejně nedočtete, přesto je její debakl celkem předvídatelný, protože do vyvolávání nenávisti  investuje islám dlouhodobě mnohem víc, než kolik kdy mohou nabídnout Norské fondy nebo česká vláda.

3 komentáře:

  1. Já jsem toho názoru, že norským fondům a jejich příjemcům by stíálo za to šlápnout na krk v souvislosti s mediálně známou kauzou krádeže dětí paní Michalákové.

    OdpovědětVymazat
  2. Promiňte mě zaostalému - hnutí FreeHate a HateFree - očem se zde mluví?
    Jsem zmaten.
    Jaroslav Štejfa

    OdpovědětVymazat