Počet zobrazení stránky

úterý 10. září 2013

Veřejný zájem versus obecný prospěch

Nevím od které doby přesně se namísto pojmu "obecné blaho"  či "obecný prospěch" začalo u nás argumentovat "veřejným zájmem". Ve zjednodušeném výkladu by mělo vyhovění veřejnému zájmu vést k obecnému prospěchu, jenže to tak překvapivě vlastně vůbec být nemusí.

Prvním problémem je ono slovo "zájem", které má co dělat s pozorností a vůlí. Pokud má velká nebo mocná část společnosti zájem něco udělat, může to samozřejmě (částečně oprávněně) vydávat za veřejný zájem. Za veřejným zájmem se pak může schovat ledacos.

Případ statkářky Havránkové byl jasný případ, kdy prospěch a práva jednotlivce byla v souladu s obecným prospěchem ale v rozporu  s "veřejným zájmem". Je vcelku pochopitelné, že většina lidí chtěla dostavěnou silnici, jenže za daných podmínek by upřednostnění veřejného zájmu před soukromým vedlo k popření rovnosti před zákonem. 

Jindy jsme se mohli dozvědět třeba to, že je ve veřejném zájmu postavit tunel Blanka, zavést církevní defraudace ("restituce"), uzavřít smlouvu s Vatikánem, rozjet sKarty, Opencard, postavit americký radar,  dotovat solární elektrárny nebo zavést školné. Bez ohledu na to, jaký máte vy konkrétně názor na to co se dělat nemělo nebo mělo měly všechny tyto akce cosi společného. 

Ani v jednom z těchto případů nebylo pořádně argumentováno tím, čím takové rozhodnutí přispěje k obecnému prospěchu. Není divu, veřejný zájem se dokládá opravdu těžko, ale obecný prospěch je měřitelná kategorie.  Lze naprosto přesně vyhodnotit, kolika lidem přijaté opatření život zlepšilo, nebo naopak zhoršilo a co víc, lze to většinou i poměrně dobře předvídat.

Měřítka obecného prospěchu jsou jedněmi z parametrů, kterými se hodnotí úspěšnost veřejně prospěšného projektu. Je poněkud absurdní, když akce ministerstev nedokáží splnit ani parametry, které ministerstva vyžadují při podání grantových žádostí. Zvláště výmluvný je případ sKaret, u kterých ani ministr, který za ně zodpovídá není schopen přijít na to, zda ve skutečnosti něco a) by ušetřily nebo b)se prodražily. ("a" i"b" je správně).


2 komentáře:

  1. Rád bych obrátil vaši pozornost na pořad pro děti s názvem "Biblická pátrání", nyní provozované ČTD. Má za sebou první osmnáctidílný cyklus a začal druhý, stejně obsáhlý. Doporučuji vřele k seznámení a kladu otázku, jestli je ve veřejném zájmu poskytovat takovouto formu "vzdělání zábavnou formou", jak má ve svých pěti pilířích tato veřejnoprávní televizní stanice. Rád bych se poučil,proto jsem oslovil vedení ČT ale rovněž rád uslyším váš názor.
    Děkuji, Jaroslav śtejfa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohoto pořadu se týká jiná kauza na stránkách OSACR:


      http://www.osacr.cz/2013/07/01/bude-ceska-televize-plnit-sve-zakonne-povinnosti/

      Ale možná se pokusím o nějaký ukázkový rozbor alespoň jednoho dílu.

      Vymazat