Počet zobrazení stránky

středa 20. března 2013

Cena, riziko a lék který je zároveň nemoc

Nejlepším způsobem jak vydělat, je způsobit závislost. Tohle je pravda, kterou dobře znají všichni dealeři drog a proto vždy nabízejí první dávku zdarma. Mám rád myšlenkový model který označuji jako "droga" k popisování podstaty zla. V mé představě vyjadřuje popis závislosti.

Kdysi jsem měl práci, v níž jsem se opravdu setkával s lidmi na drogách a i když mi pohled na to co se s nimi dělo připadal hrozný, byl zároveň nesmírně poučný. Já ale nebudu mluvit o biochemii, psychologii a sociálních poruchách. Když mluvím o modelu "droga", myslím tím spíše jakousi patologii společnosti, než osobní utrpení těch lidí, které jsem tehdy viděl. I když spolu tyhle věci velmi úzce souvisí.

Typickým příkladem "drogy" je mafiánské myšlení. Důvod proč jdou mafiánské skupiny a skutečné drogy tak dobře k sobě je v tom, že už podstata každé takové mafie je droga. Má to vždy v podstatě stejné fáze:

1.) zahrnutí dobrem
2.) prodej štěstí
3.) ochrana před utrpením
4.) trest a omerta


První co jakákoli mafie udělá aby vás získala je, že pro vás udělá něco dobrého. Skutečná Mafie vás třeba spasí před bankrotem, náboženská sekta vás bude bombardovat láskou, politická strana udělá meeting s gulášem zdarma, banka pro vás najde zajímavý způsob zhodnocení vašich peněz, prodejní firma vám nabídne zájezd do zahraničí spojený s prezentací vysavačů.

Samozřejmě to nikdy není tak, jak to vypadá. Vždycky je to jenom ten dealer, který nabízí první dávku drogy zdarma. Vždycky za to něčím zaplatíte. Jistě, nejsem zase takový skeptik abych tvrdil že jakýsi altruismus neexistuje, ale tohle nikdy není altruismus, je to špinavá hra právě proto že si na altruismus hraje.
Chtějí odvést vaši pozornost a získat důvěru.

Druhá fáze je zdánlivě optimistická. Obchod s mafiemi v ní vypadá jako skutečný rovnoprávný obchod. Vy něco dáváte jim a získáváte za to pocit štěstí. Možná mlátíte hlavou v mešitě o koberec, účastníte se sletů křesťanské mládeže, školíte se v MLM, investujete peníze. A samozřejmě také získáváte nové členy, stoupence, oběti.

Za to dostáváte pocit sounáležitosti nebo i nadřazenosti, naději na spasení nebo lepší budoucnost.Vždycky ale dostanete nakonec méně, než jste vložili a mnohem méně než jste čekali. Vlastně o hodně přijdete, jenže se budete bránit to přijmout.

Tak přichází třetí fáze, v níž si kupujete už jen to, aby vám nebylo hůř. Je to stejné, jako když si zapalujete cigaretu ne proto, že byste na ní měli chuť, ale proto, že se vám bez ní klepou ruce. Platíte Mafii za ochranu, kterou byste ovšem nepotřebovali, kdyby vaše okolí nebylo ovládáno podobnými mafiemi, cpete dál peníze do zbytečnosti, jen abyste přeplatili svědomí které vám říká, že jste vyhodili neskutečné množství peněz zbytečně.

Víte že učení vaší církve či politické strany  je zrůdné, ale namísto toho abyste přiznali, svůj omyl, hledáte chybu v tom že pochybujete. Ještě usilovněji mlátíte hlavou o zem, drmolíte zdrávas, ještě tvrději vystupujete proti odpadlíkům a žádáte tresty pro kritiky, hledáte oporu u autorit, kterým už stejně nevěříte. Tak moc chcete věřit! Jenom si nepřiznat, že je to celé úplná blbost!

Je v tom kus iluze ztracených investic, kus sociální i různě velký kus fyzické závislosti.

Udělat krok dál je smrtelně nebezpečné, zůstat bezpečně smrtící. Ve čtvrtém kroku přichází vzpoura. Chcete se odtrhnout, jenže na vás dopadá zákon omerty. Kdo špatně mluví o Mafii zaslouží smrt. O Mafii se nemluví. Tresty, které jste ještě nedávno prosazovali se sypou na vaši vlastní hlavu. Tohle dobře znají všichni odpadlíci od islámu, katolicismu, pravoslaví, scientismu...

Když tohle přežijete, vysvobodíte se z jedné pasti. Kolem jich jsou samozřejmě tisíce.
Princip drogy - léku, který dokáže tlumit jen bolest, kterou sám způsobuje je vlastní bankám, politickým stranám, velkým koncernům jako je Shell, Monsanto, Microsoft, ČEZ.... Je podstatou homeopatie, fungování církví a sekt, multi level marketingu...příkladů byste jistě našli mnoho.

Podstatné na tomhle modelu je, že pachatelé jsou zároveň také oběti. Možná proto pro něj bývá občas používán pojem "mentální virus". Někteří lidé se takovému označení brání, přesto popisuje tento děj poměrně výstižně.

Je to tím, že si už hodně lidí dokáže spojit představu "drogy" či "mentálního viru" s náboženstvím, mnohem méně lidí si dokáže jejích znaků všimnout i u jiných činností jako jsou ty zmiňované výše a téměř nikdo si neuvědomí, že jeho rysy má i šíření extenzivního zemědělství, pastevectví nebo mnohá (ne-li všechna) státní zřízení.

Když se z lovce stává pastevec, vyměňuje nejistotu lovu za zdánlivou jistotu vlastnictví stáda. Stádu ale nakonec obětuje svou osobní svobodu a nedokáže se jej už vzdát protože stádo natolik změní okolní prostředí že je život bez něj nemyslitelný. Příkladem mohou být vysychající oblasti Severní Afriky a Přední Asie.

Nástup zemědělství začal původně jako reakce na hladomor na Předním Východě. Jakmile se ale zemědělství rozšířilo (nástup neolitu), už nebylo cesty zpět, protože se zvýšila hustota obyvatelstva. Lidem se žilo sice hůře ale zato jich na stejné ploše mohlo žít více. Lovci a sběrači při střetnutí se zemědělci nutně museli prohrát.

Poznámka: viz Jared Diamond - Kolaps

Tím se nakonec dostávám k zásadnímu problému - nemůže být každá lidská kultura jen takovou "drogou"? 
Přes všechno co jsem před chvílí napsal věřím spíše na základě odhadů, než poznatků, že tomu tak není. V tom je podstata mého velkého vnitřního sporu s Tainterem, který ekonomickými pojmy popsal v knize Kolapsy složitých společností totéž co já považuji za příznačné pro model "droga". 

Když říká že "špatná vláda je daní za jakoukoli vládu", říká tím jinými slovy že "bankrot je nevyhnutelnou cenou za půjčku" nebo ještě jinak, že "neúspěch je cenou za jakoukoli snahu". Ta třetí formulace sice zní hodně buddhisticky ("touha je pramenem všech našich strastí") ale zároveň v ní lze najít základní rozpor: zaměňuje cenu a riziko. Zatímco cena je ale v tomto přirovnání nevyhnutelná, riziko představuje pouze možné ohrožení, jež je možné překonat.

Žádné komentáře:

Okomentovat