Počet zobrazení stránky

pondělí 7. ledna 2013

My jsme moře!

Musím si jemně rýpnout do skupiny lidí, kteří podporují Táňu Fischerovou stejně jako já. Je to ale rýpnutí velmi, velmi jemné, protože vím, že jsou to všechno nadšenci - samouci.

Víte, v těch předvolebních heslech je až moc klišé. Najdete tam souboj srdce a rozumu nebo výroky o zázraku. Nejsem z toho moc nadšený, protože jakmile se začne mluvit o zázracích, část lidí to automaticky odradí.

Přitom to co se takto dá uskutečnit opravdu zázrak připomínat může. Mě ale zkušenost naučila, že je nejlepší nazývat věci prostými slovy. O co vlastně reálně v případě tohoto pokusu o prosazení lidové kandidátky jde?

Jde o to dát politice lidštější tvář.

Možná se to někomu zdá málo, ale pro mě by to byla opravdu dobrá zpráva. Nebyl by to zázrak ale vyjádření upřímné vůle. Ta by přitom nebyla v rozporu ani s cítěním ani s rozumem.

Chovat se svobodně bez ohledu na miliony ve volební kampani, ba dokonce i na názory ostatních, může vypadat jako zázrak ale je to vlastně stejně přirozené jako třeba déšť. Když už je tlak manipulace v médiích prostě příliš silný, ztrácejí takové zprávy důvěryhodnost a lidé se musejí spoléhat jen na to co jim radí jejich cit a úsudek.

Pak se začnou samozřejmě chovat jinak, než předpokládají zmanipulované volební průzkumy. Vypadá to jako zázrak, ale je to přirozené a když se to stane je to také nezastavitelné, protože je to přírodní úkaz.

Svět se v některých chvílích pohne, protože tisíce nebo miliony lidí udělají ve stejnou chvíli stejné rozhodnutí. Udělá ho každý zvlášť a každý jen za sebe a přesto to vypadá jako jednolitý proud

Nezáleží na tom, co předpokládáte že udělají "všichni", záleží na tom co uděláte právě vy.

I o kapku stoupne moře.

(Samozřejmě to také můžete chápat jako klišé. Ostatně netvařte se při tom tak vážně, vždyť je to první zákon Dinotopie :-)

 Každé z těch jednotlivých rozhodnutí má ale smysl i tehdy když žádné přírodní úkazy nenastanou, protože ani lidská přání se nedají zadržovat neustále. Ať postavíte jakoukoli hráz, síla moře bude nakonec silnější.

My jsme moře.


odkazy:
Táňa Fischerová stojí nohama na zemi
Kdo je vlastně idealista?

Žádné komentáře:

Okomentovat