Počet zobrazení stránky

středa 27. července 2011

Proč nevěřím na multikulturalismus?

Po událostech v Norsku je celkem pravděpodobné, že se lidé veřejně hlásající přesvědčení o neudržitelnosti multikulturalismu dostanou trochu  (nebo i víc) na index.
Vzhledem k tomu bych měl říci jasně že na multikulturalismus prostě nevěřím a také vysvětlit proč. Nevěřím laciným argumentům nácků ohánějících se svou genovou výbavou a páchnoucích na hony chybným výkladem Darwinovy evoluční teorie. Vím, že geny udělají v životě hodně, ale mnohem důležitější je to, co každý z nás zažije a pro co se ve svém životě rozhodne. Rozhoduje se vždycky každý člověk samostatně, přesto ze všech těch zděděných znalostí a osobních rozhodnutí vzniká cosi jednotného - kultura.
Každý z nás ji nepatrně vytváří, mění a tvaruje, přesto má v sobě vždycky základ, který ji charakterizuje.
I když je jakkoli nejasná je zřejmé že je.
Kulturu samozřejmě tvoří její hmotné i myšlenkové projevy a obojí se vyvíjí - směřuje odněkud někam.
Je naprosto samozřejmé že v době, kdy se Evropa kulturně spojuje vznikla myšlenka multikulturalismu - představa, že kultury nejsou vyšší nebo nižší, horší nebo lepší. A je pochopitelné, že taková myšlenka vznikla v Evropě.
Měli bychom si uvědomit, že ač se evropská království a královstvíčka tisíc let mlátila po hlavách těžkými kovovými věcmi, začínala ve skutečnosti ze stejného základu a vyvíjela se stejně dlouhou dobu. Místní rituály byly odlišné, ale myšlenky se šířily napříč všemi zeměmi. Tady opravdu vznikly kultury u kterých můžeme tvrdit, že jsou v podstatě stejně vyspělé, stejně hodnotné a mají i téměř stejný žebříček hodnot.
Na ideové úrovni je snadné takové kultury spojit v jednu, jenže jen proto, že žádná z nich neuznává třeba tradici Satí, nebo netrvá na obecném přijetí ordálu do právního řádu.
Nicméně i to jsou jen dílčí problémy. Skutečným problémem je směřování jednotlivých kultur. Většina kultur, které v historii vznikly, už také zanikly. Zpravidla vlastní vinou. Žádná z předchozích kultur se také nedopracovala naší úrovně. Pokud budeme nekriticky přijímat ostatní kultury, jejich hodnoty a způsoby jako rovnocenné, může naše kultura ztroskotat na překážce, kterou jsme už kdysi dávno překonali.
Chci říci, že nevěřím na rasový nebo genetický determinismus, ale nebránil bych se, kdyby mě někdo nazval kulturním deterministou. Chápu, že je pro člověka těžké vůbec pochopit, že kultura z níž pochází je prostě špatná. Ještě těžší je dokázat se z ní vymanit a najít si místo v jiné. Nicméně možné to je, jak dokazuje nemálo příkladů.
Jsem absolutně přesvědčen, že systém hodnot reprezentovaný právě vznikající evropskou civilizací je vyšší a hodnotnější než systémy arabského světa (například). Mimo jiné také proto, že se staví proti rasismu, který je jinak všem kulturám přirozený. Proto si člověk z jakékoli kultury může jen polepšit, pokud přijme naše hodnoty. Bez nich ale na teritorium Evropy nepatří a bude tu proto navždy cizincem.
I když nás budou lidé z méně rozvinutých zemí jen "navštěvovat" stále hrozí nebezpečí přenesení jejich domácích problémů na naše území.
Jediným způsobem, jak zabránit různým náboženstvím a lokálním kulturám aby se na sebe vrhly a destabilizovaly místní systém, je  přinutit je přijmout společná pravidla, která budou muset bez rozdílu tradice dodržovat.
Žádná spekulace na téma "zavádění alternativních islámských trestů", "výjimek z práva z důvodu víry" nebo "vytváření zón s jiným právním statusem" nesmí být tolerovány.
Evropa se nutně potřebuje zbavit rasismu, protože hrozí vytvářením dalších konfliktů, zároveň by se ale měla zbavit představy, že jsou kultury rovnocenné, protože to je ještě větší hrozba.

Žádné komentáře:

Okomentovat