Počet zobrazení stránky

pátek 3. října 2014

Jak Češi přestali být ateisty

Asi před dvěma dny (tedy 1. 10. 2014) se v médiích roztrhl pytel s novým objevem: Češi už nejsou ateisté. Tedy jsou, ale podle poslední zprávy poklesl od doby sčítání počet ateistů z 3,6 milionu na 2,5 milionu a navíc se ještě k tomu modlí!

Nevěříte,? Nevěřte, ale píše se to na Christnetu, na Deník.cz, informuje TV Nova, Radio Praha, Tuut (co to sakra je?), České noviny, Eurozprávy, Aktuálně atd. Zkrátka vypadá to, že české noviny a servery mají sólokapra. Nezdá se vám to? Nejste sami.

Tahle ryba totiž páchne naprosto předpisově od hlavy čili od zadavatele. Už malinko znalejšímu ateistovi může být divné, že by čeští ateisté neznali Otčenáš, navíc kvůli sebeobraně mají ateisté zpravidla nastudovanou Bibli mnohem lépe než věřící. Ostatně jedna z odpovědí na otázku "Proč  jsi ateista?" je "Přečetl jsem si Bibli." Prostě výzkum i ze zkušenosti odpovídá spíše představě katolíků o společnosti, než tomu co bychom od posledního státního sčítání všech a všeho v roce 2011očekávali. Natož po tom co je ve statistikách Gallupova institutu

Opravdu nám od posledních výzkumů zmizel milion hardcore ateistů? Možná že nám ale zmizely tři miliony, protože agentura STEM odhaduje poměr ateistů ve společnosti na 50%.

Takový matný dojem ale samozřejmě nestačí. Mnohem jednoznačnější je už věta přímo uvedená rovnou v textu agentury ČTK:

Vyplývá to z nezávislého celorepublikového průzkumu, který ČTK poskytla agentura Proximity.

Měl bych dodat, že tento průzkum nedělala Proximity sama, ale ve spolupráci s agenturou Ipsos. Proximity je síť přidružená k celosvětové síti reklamních agentur BBDO, která však není známa tím, že by dělala skvělé sociální výzkumy, naopak je nesmírně oceňována za kreativitu svých reklamních kampaní.


Znalejším pravděpodobně už začalo svítat. Tyto agentury se nespecializují na průzkum veřejného mínění jen tak pro nic za nic, jsou to firmy dělající průzkum pro trh. Co víc jsou to komerční firmy a za průzkumy si nechávají dobře platit a kromě komerčních průzkumů přímo také vytvářejí image na zakázku.

Myslíte si, že snad něco takového  jako výzkum náboženského smýšlení zadala nějaká firma živící se výrobou kadidla nebo oltářních svic? Vlastně ano. Nikdo jiný než silná náboženská skupina takový výzkum zadat nemohla. Nikomu jinému by se totiž nevyplatil. Takže jak moc je ten výzkum nezávislý? Řekl bych že jeho výsledky budou velmi závislé na zadavateli.

I kdyby ale udělala Proximity výzkum jakkoli důkladně a odpovědně a on vyšel takto, nebyla by jeho průkaznost nijak zvlášť vysoká. Dotazovaných v případě tohoto průzkumu bylo prý udajně kolem tisíce, což je sice použitelný vzorek pro marketingovou kakampaň, ale nikoli s nějakou omračující přesností. Rozhodně není průkaznější, než dřívější výzkumy.

Je tu ale jedna mnohem vážnější věc, která ukazuje na to, že jde skutečně o propagandistickou kampaň a tím je hromadné nasazení této zprávy i na serverech, které se vůbec religiozitou obyvatelstva jinak nezabývají.

Kdo byl tedy oním tajemným zadavatelem, kterého v článcích na oficiálních serverech pravidla nenajdete? Ano zpravidla s výjimkou stránek Radia Proglas, kde je  ještě nedávno bylo jasně napsáno že si tento "výzkum" zaplatila katolická církev. Teď už asi opravdu není co dodat.
(Pokud to tam budete hledat, tak už to tam není)

7 komentářů:

  1. Díky za příspěvek do diskuse! Naši odpověď naleznete zde:
    http://blog.proximity.cz/2014/10/vyzkum-proximity-vzbuzuje-emoce/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za reakci i za upřesnění, nicméně nadále budu více věřit Gallupově institutu než vám.

      Vymazat
    2. Byl váš výzkum publikován v recenzovaném nebo impaktovaném časopisu?

      Vymazat
  2. Mám na Vás, pane Tomku, tři otázky (s nápovědou):
    1) Odkud víte, že "ateisté mají zpravidla nastudovanou Bibli mnohem lépe než věřící"? O jaký výzkum, který by byl srovnatelně reprezentativní s tím od Ipsos, jež kritizujete, se opíráte? (napovím Vám: O žádný, protože takový neexistuje - vím to, všechny reprezentativní výzkumy v téhle oblasti od roku 1990 znám).
    Možná by Vám prospělo vrátit se ke klasické knize jednoho z nejpoctivějších a nejbystřejších ateistů Vítězslava Gardavského "Bůh není zcela mrtev". Mimo jiné v ní s povzdechem uvádí, že pro českou situaci je typické být "bezideovým neznabohem", nikoliv uvědomělým ateistou.

    2) O jakém výzkumu SEM píšete v souvislosti s tvrzením o 50% ateistů u nás? Můžete uvést odkaz? (Nemůžete, protože takový výzkum neexistuje, STEM se totiž na ateistické přesvědčení neptá, pouze klade otázku, zda respondent "věří v Boha" (viz např.: http://www.stem.cz/clanek/2663) ; ti, kteří odpovídají, že "nevěří", nejsou ovšem vůbec automaticky "ateisty" - to ví každý, kdo se v náboženské oblasti u nás orientuje).

    3) Kde v článku na Proglasu čtete, že si výzkum objednala a "zaplatila" katolická církev? (Nikde, protože to je naprostý výmysl, který by se Vám možná hodil, ale bohužel tomu tak není; dvacet let se snažím přimět naše biskupy, aby si zadali nějaký pořádný výzkum náboženské situace u nás - a marně)

    Takže závěr: Projevil jste se jako typický ateistický "pohádkář".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1.) Má zkušenost, ateisté jsou většinou při argumentaci nuceni si Bibli přečíst. Většina křesťanů ani netuší že je v SZ desatero dvakrát v rozdílných verzích, co to je Jeftova oběť nebo že je v evangeliích dvakrát různě vysvětlováno proč se Ježíši říká Nazaretský (svatá rodina při tom putuje opačným směrem než v druhé verzi).

      2.) Ano, člověk který nevěří v existenci bohů je ateista z definice. "Něcisté" jsou Halíkův vynález, který se nikde jinde ve statistikách neuvádí. Mimo to není totéž ateista a nevěřící, existují neteistické víry.

      3.) Vidím, že budu muset cizí články zálohovat, protože ta zmínka v onom článku byla, proto tam ten odkaz je.

      Takže závěr: Projevil jste se jako typický náboženský hlupák, nicméně na to máme právo všichni.

      Vymazat
    2. Pokud jde o reprezentativnější výzkumy, tak jako jeden můžeme počítat už sčítání v roce 2011, z něhož vyplývá, že se k "bez vyznání" hlásilo 3,6 milonu lidí. Ateistů je ve skutečnosti víc, protože nemalá část lidí nechala kolonku "vyznání" nevyplněnou. I kdybychom tuto část lidí rozdělili v poměru který naznačují ti, kteří odpověděli, dostali bychom se mnohem výš.

      Vymazat
    3. Pokud by vás napadlo něco vyprávět o něcistech a "malých" vyznáních, tak na ty am byla kolonka také.

      Vymazat