Počet zobrazení stránky

pondělí 3. června 2013

Free Kate - něco o lásce a spravedlnosti

Mám před sebou článek z Blesku: Školačka (18) měla poměr s nezletilou spolužačkou (14): Teď jí hrozí 15 let!  Chci na něm ukázat, že pokud zákony nejsou posuzovány podle důsledků, spíše škodí než prospívají.






To že bude starší z dívek - Kaitlyn Hunt odsouzená z jistého pohledu "spravedlivě", je možné odůvodnit tím, že o zákonu musela vědět. Na druhou stranu to ale není ani zdaleka tak jednoduché. K onomu sblížení.došlo totiž v době, kdy byly obě dívky ještě nezletilé podle zákonů státu Florida (14 a 17). Kaitlyn Hunt však byla obviněna teprve za rok, když dosáhla plnoletosti (18).

Nezletilí i děti spolu přirozeně hrají různé "hry" se sexuálním podtextem a hranice mezi doteky a sexem jsou zvláště mezi dívkami dost nejasné. Pokud bychom byli dostatečně důslední, museli by mít teenageři strach se třeba jen vzájemně dotknout. Bizarní? Jistě, a pro většinu pubescentů také nepřijatelné, jenže ať takový je takový zákon postaven jakkoli, jeho výsledkem bude vždy jen to, že se o více než 90% takových případů prostě nikdo nedozví. Zato těch několik procent bude potrestáno exemplárně. Ukáži jak to myslím.

Nejprve zkusím pro ukázku vyměnit tuhle sympatickou lesbickou dvojici za stejně starý heterosexuální pár.  Pro nezletilou dívku by takový vztah byl značně riskantní - hrozilo by že otěhotní a nebude moci dokončit ani střední vzdělání, přijde o možnost lépe placené práce a podstatnou část životní perspektivy dříve, než se nad ní vůbec mohla zamyslet. Dokonce i kdyby se rozhodla těhotenství ukončit, neobešlo by se to bez nějakých psychických následků. Jde opravdu o jeden z důvodů  vzniku takových zákonů - mají svou hrozbou chránit příliš mladé dívky před otěhotněním. Přesto alespoň některým z nich není schopen v tom zabránit.
Proto by měly být děti v určitém věku dostatečně informované. Jinak mohou být rodiče také dosti překvapeni, kam až mohou takové hry zajít. Nicméně v našem konkrétním případě tuhle hranici dívky nijak nepřekročily.

Teď zkuste ještě něco jiného - pomyslně zvětšete věkový rozdíl mezi milenci všech uvedených kombinací. (14-20, 14-30, 14-50) Všimněte si, že čím větší bude, tím méně přípustný vám bude takový poměr připadat. Je to samozřejmě jen pocitové zhodnocení, ale v principu správné. Jde o hlavní důvod vzniku zákona, podle kterého bude starší dívka souzena - měl chránit děti a mládež před zneužíváním staršími lidmi. Jenže tohle právě teď nedělá. Funguje vlastně přesně obráceně, protože jej používají rodiče mladší dívky jako zbraň odplaty proti té starší za to, že "z jejich dcery udělala lesbu".

Kromě toho hraje v celém případu roli také silné náboženské zaměření rodičů mladší aktérky skandálu. Být lesbička je pro ně špatné, ať už to znamená cokoli. Na seznamu důvod přijetí zákonů na ochranu mladistvých strach z homosexuality většinou nefiguruje, ale nepřiznanou pravdou je,  že mezi ně patří a že tak zákon chápou, zvláště převážně věřící Američané.

Možná, že kdyby do svého mozku pustili možnost, že jejich dcera může být na děvčata, nemuseli by se dočkat takového překvapení. Jejich mozky i srdce jsou ale asi úplně uzavřené všem pocitům i vnějšímu světu, když si neuvědomují co opravdu své (té neuvězněné) dceři dělají. Jistě neexistuje strašnější pocit bezmoci, než je ten při kterém se člověk cítí být spoluvinen za utrpení toho, koho miluje.

Dvě dívky měly spolu jistou zkušenost, jejíž společenská nebezpečnost je nulová a nepředstavuje žádnou hrozbu pro jejich další vývoj (možná spíše naopak). Naproti tomu probíhající proces hrozbu pro další duševní vývoj dívek představuje.
 
Poznámka: Není to žel ani zdaleka jediný případ, kdy použití zákona naprosto popírá jeho původní smysl. Už dříve jsem uváděl příklad zákonů na ochranu náboženství v článku Příliš ochrany. Podobně jako případ hry Slunce má i tenhle ale své pozadí, které do sféry zákona nespadá, je to náboženská víra a neinformovanost, které chodívají ruku v ruce.


 

Na internetu už naštěstí vzniklo množství studentských iniciativ za její propuštění, petice a webové stránky Free Kate. Kaitlyn Hunt si zaslouží podporu, ne proto že neporušila zákon, ale proto že by její odsouzení bylo neetické.

2 komentáře:

  1. Kdyby se to bralo zcela logicky, tedy že hlavním účelem zákonů stanovících hranici pro povolený sex je co možná nejvíce zabránit tomu, aby docházelo k těhotenstvím mladých dívek (tedy takových, které nejsou schopné se o dítě postarat a jak těhotenství a následné dání k adopci tak potrat nejsou ani pro jejich stále ještě se vyvíjející organismus ani pro jejich psychiku zrovna dvakrát zdravé), měla by být z tohoto zákona vyjmuta jakákoli dobrovolná homosexuální aktivita, jelikož při ní k otěhotnění dojít opravdu nemůže. Jenže to by zas bylo poněkud nefér vůči heterosexuálům (jelikož ti by vlastně museli se sexuálními aktivitami čekat daleko déle než jejich homosexuální a bisexuální vrstevníci) - a kdyby se to v zákoně stanovilo tak, že do určitého věku je (bez ohledu na sexuální orientaci aktérů) zakázaná pouze klasická vaginální soulož, zatímco jiné praktiky, při kterých k otěhotnění dojít nemůže, by byly povoleny, tak to by se asi věřící zbláznili. Jenže právě takováto konstrukce zákona by byla logická - ovšem věřící a logika spolu moc dohromady nejdou.
    Jsem četla výplody jakéhosi věřícího na téma proč mu vadí akce jako Prague Pride a pohádky a dvou zamilovaných princích a podobné věci - že nemá nic proti homosexuálům, nijak je diskriminovat nechce a i ty ofiko svazky jim přeje, ale že pokud bude homosexualita prezentovaná jako něco zcela běžného, tak by mladí lidé v pubertě mohli (ó hrůzo!!!) sexuálně experimentovat nejen heterosexuálně, ale že by se určitě našli i heterosexuálové, kteří by jenom ze zvědavosti chtěli vyzkoušet, jaké je to se stejným pohlavím, což je přece strašná hrůza a Sodoma a Gomora. Já si vždycky myslela, že pro věřící je hříchem a špatným chováním jakákoli předmanželská nebo mimomanželská sexualita - a ono ne, pokud je to kluk a holka je to v pořádku (nebo aspoň omluvitelné a tolerovatelné), ale běda když je to holka a holka nebo kluk a kluk, a úplně největší zvrhlostí je, když holka, co je od přírody na kluky, nebo kluk, co je od přírody na holky, zkusí ze zvědavosti zaexperimentovat se stejným pohlavím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi víš, že spolu děti různě experimentují. Celé ty "zakázané praktiky" jsou tedy hodně teoretická věc. Když se to bude příliš separovat, tak to nepomůže. Naopak, často hrozí nebezpečí, že chlapci, kteří si takhle nebudou "hrát" s děvčaty, budou později k děvčatům násilničtí. Pokud jde o akce jako v uvedeném případě, tak jim to celé dětství nějak prochází (pokud v nich rodiče věřící rodiče nevypěstují fobii) a najednou je to v pubertě trestné.
      Je na tom dost absurdní i to, že něco jako zdánlivě homosexuální chování je v určitém věku běžné. Postavit ale zákon tímhle způsobem, tak se věřící zblázní. Původně jsem měl v textu poznámku na tohle téma, ale bylo to příliš zavádějící, tak jsem ji dal pryč.
      Tady je asi už jasné, že Kate opravdu je na holky, jak je to s její milenkou ještě úplně jasné není, což může být tím horší, protože na ní budou její rodiče tím víc tlačit.

      Vymazat