Počet zobrazení stránky

pondělí 19. listopadu 2012

O té demonstraci 17. listopadu 2012

V sobotu 17. listopadu jsem byl na dost podivné demonstraci na Václavském náměstí. Zvláštní na ní bylo především to, že pro intelektuála přestala být zajímavá jakmile začala. Nejdůležitější věci se totiž odehrály mezi 11. a 13. hodinou zhruba v polovině náměstí.
Tam se vedly diskuse, vytvářely debatní kroužky, vysvětlovalo se.

Před tribunu, kterou si nechaly postavit odboráři mezitím zaparkovalo auto s ponertovci a snažilo se (asi) demonstraci rozehnat neartikulovanými skřeky. Po chvíli utrpení je nechali organizátoři demonstrace odtáhnout policií a namísto Ponertova moderátora začali rušit diskuse vyhráváním hudby a vysvětlováním, proč to museli udělat.

Kolem diskusních stanů se už lidé tlačili do velmi těsných hloučků, protože asi pět metrů od řečníků už nebylo slyšet vůbec nic. Pak se zjevili mladí komunisté a staří i mladí antikomunisté, Vlny evoluce a různá hnutí diskusního typu.

Žel, demonstrace oficiálně začala a se všemi zajímavými myšlenkami byl konec. Z tribuny se ozývalo jen hecování mas, naštěstí proložené prohlášením zástupce demonstrujících studentů z Québecu. Za  oficiální tribunou už zase stála jiná, obklopená tentokrát hloučky neonacistů. Nesrozumitelný ale hlasitý řečník z ní do zad odborářů vyřvával svůj nekonečný projev. (Podle všeho to byl projev velitele mimozemšťanů z filmu Mars útočí.)

Chci říci, že jediné, na čem se všechny ty skupiny shodly bylo to, že tato vláda škodí. Což je nepochybně pravda, měla padnout už dávno nebo neměla vůbec vzniknout, jenže neexistuje žádná demonstrace, žádná petice dokonce ani žádná žaloba, která by něco takového dokázala. A to všechno přesto, že má mandát asi tolika lidí, kolik jich bylo posledně na odborářské demonstraci.

A jaká reakce mocipánů?
Přirozená!

Především si nejprve "oslavili" 17. listopad po svém, po vzoru komunistických pohlavárů.
Citováno z Novinky.cz:

Květiny k pamětní desce na Hlávkově koleji položili spolu s akademiky a pamětníky také předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, premiér Petr Nečas a pražský primátor Bohuslav Svoboda (všichni ODS). Přišli také prezidentští kandidáti Jan Fischer a Jana Bobošíková.

Nějak mě po tom všem ani nepřekvapovalo, že Kalouskův komentář k protestům na stupnici chucpe téměř odpovídal jinému výroku kardinála Duky:

"Beru za naprosto legitimní a za projev svobodné společnosti, když někdo protestuje proti vládě a proti vládním krokům, proti úsporám, proti zvýšení DPH, to je naprosto v pořádku. Co pokládám za nepřiměřené, je, když někdo říká, takto demokracie nevypadá, my chceme zpátky demokracii. To se pak musím ptát, jakou demokracii. Přejí si komunistický demokratický centralismus?"

Asi bych měl připomenout, že takto komentuje politickou situaci člověk (?), který v politice působí od roku 1984 (!) a je nejméně důvěryhodnou osobou v zemi!

Žádné komentáře:

Okomentovat