Počet zobrazení stránky

čtvrtek 21. června 2012

Jaká hudba je dostatečně steampunk?

polemika na téma hudby na steampunkových akcích
tento článek je částečně reakcí na tento příspěvek z blogu Nebe plné vzducholodí"


Zdá se, že otázka steampunkové hudby je dostatečně konfliktní téma na to aby se kolem něj rozhádalo několik skupin už tak nepočetné komunity českých steampunkerů.
Rozmíšky vzbudilo třeba vystoupení kapely Magnetik na SeamUp festivalu.
Zatímco jedněm připadal zvuk kapely vzhledem k celkové atmosféře rušivý, jiní neskrývali potěšení z toho, že si mohou kapelu konečně poslechnout na živo. Následné komentáře byly samozřejmě podobně rozporuplné od tvrzení že kapela Magnetik nehraje steampunk po tvrzení že je to jediná kapela, která steampunk hraje.
Přiznávám, že i když mě samotnému tato kapela v danou chvíli příliš „nesedla“, nedokázal bych se přiklonit ani k jednomu z krajních tvrzení a určitě nechci tvrdit, že to byl nějak špatný výběr.
Nejsem příliš nadšený ani z pozdější snahy definovat steampunkovou hudbu nějak direktivně jako moderní hudbu s retroprvky, nebo naopak stylem „každý, kdo o sobě řekne, že hraje steampunk, je steampunker“.
V jednom případě hrozí, že vznikne skutečně vyhraněný styl, který nebude možné provozovat jinde než na steampunkových párty, v druhém případě by mohl steampunk zase posloužit jako „skrýš pro kýč“. (Nám nikomu se nelíbí, ale vystupuje u nás protože hraje steampunk.)
Ano, jsem naprosto přesvědčen, že definovat jeden styl hudby jako „ten správný“ je vysloveně špatně.
Co víc, myslím si, že na steampunkových akcích nemusí hrát nutně vždy kapela, která si ho píše do profilu. Steampunk je v první řadě literární žánr a už z toho vyplývá, že by měl být i jeho hudební doprovod založený spíše na jeho tématu. Za steampunkovou hudbu lze považovat jakýkoli styl pokud vyvolává odpovídající asociace, nebo o tradičních námětech steampunkové literatury přímo zpívá. Ingredience, které by měla taková hudba obsahovat (a je jedno jestli jednotlivě nebo všechny najednou) jsou: technooptimismus, objevy, vynálezy, láska, exotika, erotika, romantismus, dobrodružné cesty, vzpoura proti otroctví, sociálnímu útisku nebo konvencím, dekadentní zábava ..(a možná jsem ještě na něco zapomněl).
Když se nad tímhle zamyslíte, nabízí steampunk prostor pro hudbu v rozmezí od menuetu, přes operu, operetu, kankán, francouzský a německý šanson, indickou, havajskou (za tanečnice hula-hula lobbuji!), arabskou, jihoamerickou a africkou etnickou hudbu, blues, ragtime, irskou a finskou hudbu, námořnické písně, rockové balady až někam po industrial.
Jediné co stylově už tak docela nesedí jsou různé DJ styly, ale věřím tomu, že by se i ty daly při troše snažení zakomponovat do dostatečně steampunkově znějící podoby. Konec konců o něco takového se pokoušejí právě ti kritizovaní/oslavovaní Magnetici.
Podstatná by měla být atmosféra.
Samozřejmě že existují prvky a styly, které se steampunkovou hudbou souvisejí trochu více, jako jsou břišní tance, hra na violinofon, steampunkové rekvizity... "nezašpuntovávejme" ale si fantazii nesmyslnou představou, že existuje jeden styl steampunkové hudby. Steampunk by měl být v první řadě pestrý a inspirativní, neberme mu to, čím je zajímavý.

Žádné komentáře:

Okomentovat