Počet zobrazení stránky

pátek 29. dubna 2011

Démon referenda

Ve vzduchu se vznáší náznak předčasných voleb a politici i televizní komentátoři už zase začínají mlít o hrozbě. Prý to bude strašně drahé a vůbec se tím nic nevyřeší.
Inu démonizace je v naší politice bohužel úspěšná, proto se používá.
Nějak mi to připomnělo nebohý zákon o referendu, který byl už kdysi jedním z požadavků OF.
Samozřejmě nikdy neprošel.
Politici k tomu používali démonizaci typu "Opravdu byste rozhodování o něčem takovém svěřil ulici?" případně  "Bude to táááákhle příšerně drahé." nebo argument zvaný šikmá plocha: "To opravdu chcete aby se v referendech rozhodovalo o všem?"
Samozřejmě že se o všem v referendech rozhodovat nemusí a ani nemá, ale jsou věci, o kterých by se v nich rozhodovat mělo. Především by nemělo být možné, aby si státní zaměstnanci sami navrhovali a schvalovali platy. Protože jsme jako stát jejich zaměstnavateli, měli bychom se přímo k této otázce vyjadřovat. Také by nemělo být možné, aby si sami politici průběžně měnili podmínky podle kterých budou zvoleni.
Vůbec všude kde se vytvářejí smyčky politik-zákon-politik by do toho začarovaného kruhu měl vstoupit občan právě v referendu a také tam kde vzniká obecně závazná smlouva pro všechny občany by tu smlouvu neměli uzavírat politici za nás.

Samozřejmě, že nejsem pro aby se referenda vyhlašovala o odborných otázkách (například takových jako byl onen případ s radarem), ale v některých případech by se dalo zajít i dál. Víme že Švýcarsko schvaluje referendem každý nový zákon. A vlastně proč ne? Vždyť je to společenská smlouva, na kterou by společnost alespoň svým převážným hlasem měla přistoupit.
Rozhodně bychom tak ale měli schvalovat změny ústavy, ve které jsou zakotvena naše občanská práva. Zatím to vypadá, že si z ní každý lobbista může vytrhnou co chce a cokoli jiného do ní připsat.
A kolik by to stálo?
Opravdu si ještě myslíte, že nás ten nehlídaný politický zvěřinec přišel laciněji než všechna tahle referenda?

Žádné komentáře:

Okomentovat